Uitzending / Programma

Programma

Geronimo logo.

Exodus. "Het joodse lijden en bouwen"

 

Een hoorspel gebaseerd op de roman van de schrijver Leon Uris. Het boek werd voor het eerst uitgebracht in 1958 door uitgeverij Doubleday en handelt over de strijd van de joden voor de stichting van een eigen staat.

De naam is afkomstig van het in 1947 varende immigratieschip de Exodus. Het schip bracht Joden van Europa naar het door de Britten bestuurde Palestina. De Joden, over het algemeen ontheemden van de Holocaust, waren niet welkom in de latere staat Israël. Dit was door de Engelsen in 1939 aan Palestina beloofd in een witboek. Daarnaast hadden ze ook binnen tien jaar zelfbestuur beloofd.

Het boek verhaalt over de komst en de strijd van de eerste Joden die vanaf het einde van de 19de eeuw naar Palestina trokken, beschrijft de belevenissen van een aantal aan het Nazibewind ontkomen slachtoffers, volgt de Joden die in de eerste jaren na de oorlog naar Palestina wilden en beschrijft de gebeurtenissen in eerste jaren van de onafhankelijke staat Israël.

 

Klikt u hier voor aanvullende informatie.

 

 

 

Eva Janssen

Eva Janssen speelt de rol van speelt Kitty Fremont.

 

 

Om te kunnen blijven luisteren tijdens het "surfen/neuzen op mijn site" laat ik de link openen in een nieuw venster.

 

Beluister deel 1: Aan gene zijde van de Jordaan.

 

Beluister deel 2: Laat mijn volk gaan.

 

Beluister deel 3: Want het land is mijn.

 

Beluister deel 4: Oog om oog.

 

Beluister deel 5: Wraak op mijne ere.

 

 

Klik hier voor intentie van "Uitzending".

 

Op de pagina "Stem voor het volgende hoorspel" kunt u kiezen welk hoorspel uw voorkeur geniet om als volgend hoorspel te beluisteren via "Uitzending".

 

Klikt u hier voor een overzicht van de reeds uitgezonden hoorspelen.