Paul Vlaanderen in Groot-Brittannië / Paul Temple and the Front page men

Paul Temple and the Front page men

Geronimo logo.

Schrijver: Francis Durbridge
Regie: Martin C. Webster
Aantal delen: 8
Totale duur: 0:24:11 (Deel 8)
Omroep: BBC (02-11-1938)
Genre: Detective

Verhaal:

Afgegaan op het Nederlandse boek: Engeland wordt al een tijd geteisterd door enkele misdaden. De daders laten hun visitekaartje achter, "De Mannen van de Voorpagina". Enkele maanden geleden is er ook een boek verschenen met dezelfde titel, geschreven door een onbekende schrijfster, Andrea Fortune.

Op het moment is Scotland Yard bezig met de zaak "Blakeley". Het zoontje van Sir Norman Blakeley is ontvoerd en de Mannen van de Voorpagina vragen om een losgeld van 9000 pond. Sir Norman heeft de politie bij de zaak betrokken en wordt gesteund door een kennis wiens kind ook door de bende ontvoerd geweest is, Andrew Brightman. Sir Graham Forbes van de Yard adviseert Sir Norman om het geld op de afgelopen plaats achter te laten voor de bende.

Terwijl Sir Norman naar de bank gaat om het geld te regelen, zorgt de politie ervoor dat de plaats waar het geld naar toe moet, wordt afgezet. Het gaat om de telefooncel op de hoek van Eastwood Avenue, Mayfair. Wanneer Sir Graham de flat op Eastwood Mansions 49 heeft geprikt om de gehele actie te kunnen overzien, blijkt wie daar wonen, Dhr. en Mevr. Vlaanderen.

Voordat Sir Graham aankondigt bij Paul en Ina thuis aan te komen, heeft Paul nog bezoek van zijn uitgever, Gerald Mitchell en diens vrouw, Ann. Mitchell is tevens ook de uitgever van het boek "De Mannen van de Voorpagina" en tijdens hun gesprek laat Mitchell weten behoorlijk met de kwestie in de maag te zitten.

Als later op de middag Sir Graham in huize Vlaanderen verschijnt, bespreken Paul en de hoofdcommissaris de zaak van Sir Norman. Vlaanderen vraagt Sir Graham naar de bezoekers die Sir Norman mogelijk gehad zou kunnen hebben tijdens de verdwijning van diens zoon. Het blijkt te gaan om Andrew Brightman en een pianostemmer, Mr. J.P. Goldie.

Tijdens de gesprekken tussen Paul Vlaanderen en Sir Graham komt opeens hoofdinspecteur Reed de flat van Vlaanderen binnen zetten en vertelt dat ze het lichaam van Sir Norman dood in de telefooncel hebben gevonden. En op het lichaam een kaartje van de Mannen van de Voorpagina. Wanneer Vlaanderen zich met het onderzoek gaat bemoeien blijken al snel dat er verschillende spelers in dit spel zijn. Zo is er die meneer Brightman, Mr. J.P. Goldie, de pianostemmer en welke rol speelt die dominee Hargreaves? Heeft Ann Mitchell een ander appartement? En wie is Andrea Fortune?

Delen:

Deel 8: The Front Page Men

Rolverdeling:

Aan het eind van deel 8 doet Martin C. Webster de rolverdeling. Daarbij heb ik alleen van de acteurs uit Send for Paul Temple de juiste schrijfwijze kunnen halen. De overige namen zijn op gehoor (vet gedrukt). Of dit alleen de rollen zijn van deel 8 of de gehele serie, weet ik helaas ook niet.

Paul Temple Hugh Morton
Steve Tren Bernadette Hodgson
Pryce William Hughes
Sir Graham Forbes Lester Muddit
Inspector Hunter Cedric Johnson
Inspector Reed Leo Jewelson
Lina Fresney Cecil Gay
Refferent Charles Hargreaves Godfried Baesley
Andrew Brightman Steward Binden
Caroll Forbes Valerie Light
Jed Wear Vincent Curran
Mr. J.P. Goldie Hal Bryant
Gerald Mitchell Lesley Bomart
Overige rollen door: John Morley
  William Warren
  Clive Sobourne
  Courtney Hope
  Mary Pollak
  Percey Jewey
  Denis Folwell
  Fred Forcham

Extra info:

"Paul Temple and the Front Page Men" is de tweede Paul Temple. Het werd in 1938 door de BBC alleen in de Midland regio uitgezonden. Dit hoorspel werd in mei 1939 in Nederland uitgezonden. De Nederlandse versie is volledig verloren gegaan en van deze Britse versie bestaat alleen deel 8 nog.

Gezien het uitzendgebied is het verrassend dat men destijds toch nog gemiddeld 7000 uisteraars had in Groot-Brittannië. Aan het eind van deel 8 verwijst de regisseur Martin C. Webster hiernaar.

Hoe de overige afleveringen genoemd zijn, heb ik verder niet kunnen achterhalen.

Info over de Nederlandse versie.

Info Paul Temple in Duitsland.

Info Paul Temple in Groot-Brittannië. Luidspreker

Klik hier voor alle Paul Vlaanderen hoorspelen die in Nederland zijn uitgezonden.

Info Nick Holland in Vlaanderen.

Klik hier voor de Startpagina Paul Vlaanderen - Paul Temple - Nick Holland.

Info Paul Temple "Created by Francis Durbridge" (Engelstalig).