Home / Mag ik mij even voorstellen? Mijn naam is Cox!

Mag ik mij even voorstellen? Mijn naam is Cox!

Geronimo logo.

Ik was in mijn zoektochten naar achtergronden nog niet toegekomen aan de hoorspelseries van "Mag ik mij even voorstellen? Mijn naam is Cox!". Er zijn meerdere series geweest (6, zover bekend) en daarbij onder verschillende regisseurs en met verschillende acteurs. Wat ik aan info heb kunnen vinden, zet ik (voor nu) in dit stuk. Maar mocht iemand aanvullingen/correcties hebben, hoor ik het heel graag!

Schrijvers:

De hoorspelseries zijn, zover ik heb kunnen nagaan (althans de meeste) geschreven door het echtpaar Rolf en Alexandra Becker. Een aantal (1, de eerste?) door Rolf Becker alleen. Het eerste verhaal schreef Rolf Becker voor de BBC in 1953. Hij gebruikte daarvoor de pseudoniem "Malcolm F. Brown". Nadat zijn vrouw Alexandra in 1990 overleed publiceerde Rolf zijn werk onder de naam "Rolf A. Becker". Deze in Londen geboren Duitse schrijver is begonnen met schrijven, na de oorlog, in Engels krijgsgevangenschap. Op zichzelf al een bijzonder verhaal...

De muziek (tune):

Dit stuk heet "Jack the Dancer" en wordt gespeeld door het Metropole orkest onder leiding van componist en dirigent Dolf van der Linden.

De hoorspelseries:

Kommer Kleijn

Kommer Kleijn

In 1953 is er een 8-delige serie uitgezonden.

Regie: Kommer Kleijn.

Klik hier voor de aankondigingen uit de radiogids van 1953.

Klik hier voor meer info over deze serie uit 1953.

In 1956 is er een 7-delige serie uitgezonden.

Regie: Kommer Kleijn.

Klik hier voor de aankondigingen uit de radiogids van 1956.

Klik hier voor meer info over deze serie uit 1956.

In 1959 is er een 7-delige serie uitgezonden.

Regie Kommer Kleijn.

Met de titel: "De dood in de gestalte van een bagagereçu".

Klik hier voor de aankondigingen uit de radiogids van 1959.

Klik hier voor meer info over deze serie uit 1959.

Bert Dijkstra speelde Peter Cox in de series onder regie van Kommer Kleijn. Luister naar een fragment uit een interview waarin Bert Dijkstra vertelt over de serie:

 

Klik hier voor het volledige interview bij Hoorspelen.eu.

Dick van Putten

Dick van Putten

In 1966, 1967 en 1968 werden er 3 nieuwe (of vernieuwde) series uitgezonden. Dit keer onder regie van Dick van Putten. In tegenstelling tot de hoorspelen uit de jaren '50 heette de hoofdfiguur geen Peter Cox meer (gespeeld destijds door Bert Dijkstra), maar werd het Paul Cox, gespeeld door Luc Lutz.

In 1966 werd er een 'reeks' van 6 op zichzelf staande afleveringen uitgezonden. Klik hier voor meer info over deze serie uit 1966.

In 1967 werd er een 10-delige serie uitgezonden.

Klik hier voor de aankondigingen uit de radiogids van 1967.

Klik hier voor meer info over deze serie uit 1967.

In 1968 werd de 7-delige serie uitgezonden.

Klik hier voor de aankondigingen uit de radiogids van 1968.

Klik hier voor meer info over deze serie uit 1968.

Kommer Kleijn over Cox:

Door Hoorspelen.eu werd ik er attent op gemaakt dat Kommer Kleijn ook eens een uitspraak deed over deze serie: "... Cox was na vele, vele jaren 'Paul Vlaanderen' het eerste thriller-seriehoorspel van andere aard. Ik moest wel naar iets anders zoeken, omdat Durbridge er de brui aangaf..." en daarbij ontstond bij Kleijn de angst dat dit niet zou slagen na het succes van Paul Vlaanderen, maar de luisteraar oordeelde anders: "... 'Cox' heeft het uitstekend gedaan en er waren zelfs talrijke luisteraars, die dit hoorspel beter vonden dan de laatste Vlaanderens..."

Bron: "De spelleiding heeft..... Kommer Kleijn", door Rob Geraerds.

Luc Lutz

Luc Lutz de "Cox" vanaf 1966.
Uitgave Rubinstein:

Door Uitgevrij Rubinstein is de serie uit 1968 op cd uitgebracht. Rubinstein over deze serie:

Wie denkt dat de levensgenieter Paul Cox een onvoorwaardelijke liefhebber is van cocktailparty’s en aanverwante feestjes, kon het wel eens mis hebben. Weliswaar is Cox niet afkerig van enig sociaal contact, vooral wanneer het schone vrouwen zijn. Maar hij heeft zo langzamerhand wel door dat men hem steeds vaker om zijn vakbekwaamheid van detective uitnodigt, dan vanwege zijn persoonlijke charme.

Zo ook op de cocktailparty van de keurige familie Gatewell. Een familie die hij niet goed kent, maar zijn nieuwsgierigheid wint het van zijn afkeer van feestjes. Tijdens de party valt de knappe hulp in de huishouding letterlijk in zijn armen, hij voelt zich onaangenaam verrast, ze is namelijk dood. Eerdere ontwikkelingen die avond maken Cox in de ogen van de politie verdacht. Samen met z’n vriend Thomas Richardson moet Cox z’n onschuld bewijzen.

Afsluitend:

Of er verder nog een relatie zit tussen de verhalen uit de jaren '50 onder regie van Kommer Kleijn met de hoorspelen uit de jaren '60 onder de regie van Dick van Putten heb ik niet kunnen achterhalen. Zelf heb ik namelijk alleen de versies uit de jaren '60. Gezien de titels van de verschillende afleveringen, heb ik wel het idee, dat het hier om 6 verschillende series zal gaan.