Geronimohoorspelen nieuws / Over de site / Geronimo hoorspelen gastenboek

Geronimo hoorspelen gastenboek

Afbeelding Geronimohoorspelen gastenboek

Welkom bij het Geronimo hoorspelen gastenboek.

Augustus 2010 werd ik gedwongen m’n eerste gastenboek te sluiten vanwege de hoeveelheid spam. Het nadeel van m’n tweede gastenboek was de reclame en de spam-protectie door middel van Captcha. Vandaar dat ik de twee gastenboeken heb samengevoegd tot een nieuw gastenboek. Uw inbreng gaat terug tot de begindagen van Geronimo hoorspelen in 2005.

Onderaan de pagina is het mogelijk een reactie achter te laten.

Reacties worden zeer gewaardeerd!


451 reacties:

 1. JB

  04 feb 2014 om 00:34

  dodenhuis2 / 4d
  Mac Clelland was vanaf de voorzijde gelopen eerst naar de noordzijde van het kasteel over moeilijk begaanbaar terrein tussen de wilde begroeing door en stond enkele meters van de afgaande rotsen af. Hij luisterde naar het geweld van de watermassa daar ergens beneden en nam de noordkant van het kasteel goed in zich op. Ja,..het was indrukwekkend wat zich hier in natuurlijke zin afspeelde.
  Hij wilde in ieder geval ook de zuidkant deze middag nog gezien hebben en ging daarom maar meteen weer de route terug voorlangs de frontzijde. De zuidkant was bovendien ruwer en zou meer tijd in beslag nemen.
  Opnieuw worstelde Mac Clelland zich door de ruwe natuur naar de rotskant en waagde zich deze keer verder dan daarstraks. Hij was weer de begroeing door en naderde wederom de afgrond. Enkele passen naar rechts zag hij een soort natuurlijke verlaging tot waar je kon komen op de rotsblokken. Het zag er levensgevaarlijk uit maar even later keek Mac Clelland vanaf die positie langs de afgrond naar de ziedende kolkende watermassa in de diepte. ..

 2. JB

  03 feb 2014 om 21:51

  dodenhuis2 / 4c
  Het bleef een stormachtige maand Juli van dat jaar 1940. De lucht boven Wildesbrough kolkte even woest als de aanstormende golven die zich onafgebroken in razernij te pletter liepen tegen het gesteente onderaan Dodenhuis.
  Mac Clelland had zijn eerste nacht in de oostelijke kamer op de eerste geen oog dicht gedaan van het natuurkabaal. Wel was hij tevreden over de bediening, had een stevig ontbijt en koffie genuttigd, had daarna het kasteel goed bekeken en genoten van de schilderijen collectie waarbij hij duidelijk het gevoel had gekregen dat hij vanuit diverse hoeken met argusogen in de gaten werd gehouden, en inmiddels een eveneens uitstekend verzorgde middaglunch gebruikt. Tot zover was er niets mis vond Mac Clelland. Hij was naar deze lokatie gekomen om na een lange staat van dienst bij de recherche tot rust te komen. Hij was altijd al een Natuurliefhebber geweest en was er daarom ondanks het ruige weer laat in de middag in zijn vertrouwde wollen jas met geruite sjaal en vilten hoed maar meteen nog op uit getrokken om de directe omgeving eens te verkennen. ..

 3. JB

  02 feb 2014 om 23:04

  Dodenhuis2 / 4b
  Punctueel leverde Ed Hoover de kamersleutel in bij Rebecca Hensley aan de receptie op de begane grond, terwijl haar stuurse bazin Beatrice het duidelijk demonstratief te druk had een eind verderop. Hoover schudde de hand nog van Lawrence en Milner ter afscheid en passeerde daarbij de nieuwe huurder Mac Clelland, zittend in een pluge fauteuiltje op de parterre. Hij groette de zo te zien een gepensioneerde gezellige oudere baas met hoed, geruite sjaal en wollige jas waarbij het iedereen ontging dat Hoover de man een nauwelijks zichtbaar knipoogje had gegeven. De man gaf in diezelfde fractie van een seconde een niets zeggende strakke blik retour naar Hoover van vlak boven zijn welkoms kopje koffie, gevolgd door een vriendelijk knikje en een
  – “Goede reis terug sir”.
  – “Thank you mister”..gaf Hoover responce, “en u een plezierige tijd toegewenst in ..Wildesbrough”.
  Even later reed de taxi weg met Hoover en verdween uit het zicht ,als wederom een wegebbende episode te dodenhuis die onbevredigend afgesloten was.

 4. JB

  01 feb 2014 om 00:40

  ..Dodenhuis2 ,episode4 ..
  ..3 Juli 1940, even voor 10.00uur ..Inspecteur Hoover zat peinzend achter zijn bureau in de gehuurde kamer op de eerste verdieping van dodenhuis, met voor zich de rapportage die hij had voltooid m.b.t. de hier voorgevallen gebeurtenissen waarvan hij overtuigd was dat het geen gewone omstandigheden of ongevallen waren geweest. Hij was verre van tevreden over het verloop van zijn slepende onderzoek en besefte maar al te goed dat hij met onvoldoende resultaat afhaakte en daar niet bepaald punten mee zou scoren bij het Central Parket van de FBI te New York, juist op het moment dat hij naar San Francisco zou moeten om daar de FBI verder te optimaliseren. Hij kon het er principieel ook niet bij laten liggen dat hij het Fatum,..het noodlot over “dodenhuis” niet ontmaskerd had en had daarom een vervolgplan uitgewerkt wat meer resultaat moest opleveren. .. Geklop op de deur schudde Hoover uit zijn mijmering.
  – “Binnen!..de deur is open!”
  Carl Lawrence verscheen.
  – “Good morning, ..de nieuwe huurder Mac Clelland is gearriveerd.”
  Hoover knikte begripvol
  – “Ik ben zover”

 5. John

  27 jan 2014 om 13:37

  Beste JB,Dank voor de uitgebreide toelichting. De door u aangeleverde teksten met betrekking tot de series Dodenhuis zijn gebaseerd op verhalen van derden. Ik neem derhalve aan dat de scenario’s afwijken van de oorspronkelijke scripts.Met name over het door u geschreven scenario van de tweede serie heb ik enkele vragen. Het is alsof alsof het verhaal pas na de Twee Wereldoorlog is geschreven. Het scenario vangt normaal aan maar na enige tijd komen er oorlogshandelingen in voor die me verbazen. De auteur, S. de Vries jr., kan een vooruitziende blik hebben gehad, maar dat betwijfel ik ten zeerste.

  Bijvoorbeeld:
  In Rotterdam bestormen mariniers samen met landmacht infanterie het bankgebouw van de Nationale Levensverzekering Maatschappij van waaruit de twee bruggen onder controle worden gehouden door de vijand, maar ook de Luftwaffe commando’s vechten voor hun leven en houden stand. De bliksemactie loopt vast tegen het massale Duitse spervuur.

  De bovenstaande tekst bevat een spannende verhaallijn maar ik kan me moeilijk voorstellen dat het in de buurt van het oorspronkelijke script komt.

  Ik waardeer het ten zeerste dat u zoveel tijd en energie steekt in Dodenhuis. Mijn opmerkingen komen waarschijnlijk bij u over als muggenzifterij. Ik probeer enkel duidelijkheid te verkrijgen omtrent de juistheid van de teksten geplaatst op deze website. Beschouw het als een vorm van beroepsdeformatie van een oud-archivaris.

  Met een vriendelijke groet,
  John

  • JB

   27 jan 2014 om 15:43

   Geachte John,
   ..er is geen sprake van muggenzifterij, integendeel, deze open dialoog mbt mijn “remake” van Dodenhuis is prima en wordt gewaardeerd. Als de oorspronkelijke scrips van 1, 2, 4 & 5 mij exact bekend waren geweest had Geronimo ze vier jaar geleden al van mij gehad. De oorlogsdetails, die de schrijvers uiteraard niet konden voorzien, heb ik ingelast om de lezers vooral wat houvast qua tijdsindruk te geven maar hadden bij nader inzien beter cursief kunnen staan.
   Het moge dus duidelijk zijn dat mijn remake inderdaad afwijkt van het schrijfwerk van de auteurs ruim 70jaar geleden.
   De insteek ,en uitdaging ,is vooral bedoeld als hommage aan de vroegere hoorspelschrijvers, de radio -cultuur van weleer, en iets te willen doen voor anderen. En natuurlijk voor deze mooie site waarvoor ik vooralsnog graag invulling wil geven aan de laatste stukjes/episodes van dodenhuis2 in het zicht van de finisch. Hart.gr JB

   • John

    27 jan 2014 om 16:57

    Beste JB,

    Uw insteek met betrekking tot “Dodenhuis” is me nu volkomen duidelijk. Hopelijk loopt u ooit nog eens tegen de originele scripts op.

    Ik wens u veel succes toe bij uw verdere inspanningen Dodenhuis tot leven te wekken. Al ben ik bang dat de teksten altijd in de schaduw staan van uw illustraties.

    Met een vriendelijke groet,
    John

 6. John

  26 jan 2014 om 16:37

  Beste JB,

  Dank voor uw reactie op mijn bericht van 25 januari. Mag ik uit uw reactie afleiden dat u niet beschikt over de originele scripts van de series Dodenhuis?

  Aan de hand van gesprekken met derden maakte u een reconstructie van de series. Maar dan spreken we niet over scripts. Een script is de letterlijke tekst van een hoorspel inclusief verwijzingen naar geluiden en dergelijke.

  Ik wacht uw antwoord met belangstelling af met een hartelijke groet,

  John

  • JB

   27 jan 2014 om 02:00

   Beste John,
   uw interpretatie m.b.t. de series dodenhuis 1, 2, 4 & 5 is juist, daarom spreek ik liever van scenario’s ipv scrips. Er is veel voorstellings -vermogen voor nodig, vooral in chronologische zin, om een verhaallijn te reconstrueren uit de ook al weer lang geleden gehoorde sumiere details van radio-luisteraars van de vroegere goudsche buurt , en luisteraars te spangen. .. Zeer verrassend en waardevol is de laatst toegevoegde afbeelding/beschrijving van episode7/serie2 waarvoor JvH hart.dank, tot daar wordt het scenario hervat in nauw overleg met de webmaster. .. Relatie in Engeland hebben tot nog toe geen opheldering kunnen geven over de persoon Jael Carrison, wel dat een radioserie “House of the dead” in latere jaren herhaald werd. Voor alle nog traceerbare informatie mbt “Dodenhuis” via Geronimo houd ik mij aanbevolen. .. Project “Dodenhuis” loopt nu voor het 5de jaar, ..veel dank aan de webmaster voor alle professionele ondersteuning en het beschikbaar stellen van bandbreedte. Groet JB

 7. JB

  21 jan 2014 om 00:13

  ..Het komt als onwaarschijnlijk voor dat na die eerste oorlogsdagen van Mei 1940 en het vernietigende bombardement van de goudse buurt van Rotterdam, de onderbroken 2de serie van “Dodenhuis” hervat werd nadat alles, dus ook Hilversum, onder controlle was komen te staan van het duitse regime en hoorspelmaker S de Vries jr terstond moest zien weg te komen uit Hilversum, terwijl in het weliswaar relatief nog veilige Engeland ook de BBC genoeg andere zaken aan het hoofd had, ..maar het scenario van Jael Carrison alsmede de nederlandse bewerking daarvan door Peter Goodman liep inderdaad door zoals aangekondigd in de vooraf gedrukte radiobodes. .. Er wordt opnieuw aan gewerkt. Gr JB

  • John

   25 jan 2014 om 19:53

   Met interesse volg ik de bijdragen die JB plaatst in dit gastenboek. Met name de vele items met betrekking tot de serie Dodenhuis. Graag zou ik de bronnen kennen waaruit JB put met betrekking tot de scripts van de diverse series Dodenhuis.

   Een correctie op de bijdrage van JB d.d. 21 januari 2014. Regisseur S. de Vries jr. bleef bij de VARA in dienst tot en met 30 april 1941. Op 1 mei 1941 werden de omroepverenigingen opgeheven en zond de Nederlandse Omroep uit via de zenders Hilversum 1 en 2 en de draadomroep.

   • JB

    26 jan 2014 om 09:02

    Geachte John,

    dank voor de extra info, van mede deze details moeten we het hebben om de puzzelstukjes van dodenhuis zoveel mogelijk te rangschikken. Ook de heren H & H hart.dank, ..(inspiratie)bron waren behalve vergeelde knipsels vooral de inmiddels ons ontvallen ouderen die zich details van het hoorspel herinnerden,..ook zo in Engeland. Gr JB

 8. Henri de la Haye

  06 jan 2014 om 18:11

  Beste lezers,
  ik ben al lang op zoek naar de afleveringen van het VARA hoorspel De Wilde Vaart. Weet iemand mij een tip te geven of ik dit kan kopen/downloaden?
  bij voorbaat dank,
  Henri

 9. Henri de la Haye

  06 jan 2014 om 18:08

  Beste Geronimo,

  ik begrijp het toch goed dat ik uit onderstaand antwoord aan Wil Carton moet concluderen dat de vermiste delen nog steeds niet boven water zijn? Zou me ook zeer verbazen, maar allen, volhouden en blijven zoeken.

  “Aan Wil Carton is een mail gestuurd.

  Daarin vermeld dat betrokkene in bovenstaande reactie genoemd helaas niets van zich heeft laten horen. Daardoor (kort gezegd!) aangenomen dat het niet om genoemde bestanden gaat. Helaas…”

  • Geronimo

   06 jan 2014 om 22:18

   Geachte Henri de la Haye,

   Uw conclusie is helaas juist.
   Tot op heden hebben verschillende bezoekers van deze website, ieder met zijn of haar goede bedoelingen gemeend de vermiste delen 1, 2, 3 & 5 van Sprong 1 ergens te hebben achterhaald. Helaas, tevergeefs. Dus de zoektocht staat nog open!!!

   Groet,
   Geronimo

 10. P. Veen

  10 nov 2013 om 09:51

  Ik heb U al eens een berichtje gestuurd, dat ik nog steedshet hoorspel van Insp Erik de Jager op mijn PC heb staan.Komen andere hoorspelen misschien niet door of dat ik zeniet meer ontvang, of heeft U er nog geen nieuwe opgezet.

  • Geronimo

   10 nov 2013 om 20:25

   Geachte P. Veen,

   Zoals u in onderstaande reactie op uw eerdere bericht kunt lezen, heb ik wel degelijk antwoord gegeven op uw eerdere reactie. Zodra mijn tijd het toelaat zal ik u echter ook persoonlijk via mail laten weten waar ‘de schoen wringt’. In het kort: Er is niets mis met uw pc, ik heb gewoon minder vrije tijd. Het blijft een hobby…

   Groet,
   Geronimo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *