Script startpagina / Script Sprong in het Heelal 4

Script Sprong in het Heelal 4

Geronimo logo.

Via via vernam ik van het bestaan van een Nederlandstalige versie van het script van Sprong in het Heelal deel 4. Zoals u wellicht weet, heeft schrijver Charles Chilton niet alleen de drie series, die wij inmiddels zo goed kennen, geschreven, maar schreef hij vele jaren later voor de BBC nog meerdere vervolgverhalen van de hoorspelhelden, die wij kennen als Jeff, Jimmy, Mitch en de Dokter.

Het leek er in eerste instantie op dat Journey into Space (zoals de serie in Groot-Brittannië heet) zou blijven bij de trilogie, die wij in Nederland kennen als Sprong in het heelal. Maar ruim twintig jaar later sloeg Chilton toch weer aan het schrijven. Het hoorspel (geen serie, want het is "slechts" 1 aflevering) werd door de BBC uitgezonden in 1981 onder de titel "The return from Mars". Het kan worden beschouwd als een vervolg van serie 3 "The world in Peril". Het is echter nooit in Nederland uitgezonden. Na het succes van de serie Space Force (1984) vervolgde Chilton het schrijven over Journey into Space met nog een aantal hoorspelen, te weten: "Frozen in time" (12-04-2008) en "The Host" (27-06-2009).

Klik hier voor een uitgebreidere toelichting over de uitzendingen van de BBC.

U kunt bij bovenstaande link ook luisteren naar:

- "The return from Mars" Luidspreker
- "Frozen in time" Luidspreker
- "The Host" Luidspreker

 

"The return from Mars" is ook deze website mee te lezen/luisteren met het script, zie onderaan op deze pagina.

Na het uitbrengen van Sprong in het Heelal serie 3 door uitgeverij Rubinstein, ontstond bij een aantal mensen het idee om ook Sprong 4 in het Nederlands als hoorspel te brengen. De betrokkenen waren m.n. Gerard Leeuw, Guy Sweens, Léon Povel en John Beringen.

Besprekingen bij Dhr. Povel thuis - 28 maart 2009

Besprekingen bij Dhr. Povel thuis - 28 maart 2009.

John Beringen had net zijn project "Paul Vlaanderen - Het Z4 mysterie" afgerond en Gerard vroeg of hij wilde meewerken. John Beringen vroeg vervolgens of Léon Povel de regie wilde doen en daarbij had John de beschikking over een studio. Guy Sweens nam de vertaling op zich.

Al met al genoeg ingrediënten voor een mooie nieuw hoorspelproject. Maar helaas, door het niet kunnen vinden van geschikte acteurs, is het uiteindelijk niet doorgegaan.

Maar ondertussen was het script wel vertaald en klaar voor het maken van een hoorspel. Toen ik hoorde dat Gerard Leeuw één van de betrokken was bij deze geschiedenis, heb ik gevraagd of ik het script mocht plaatsen. Nadat de maker ervan, Guy Sweens, ook akkoord ging, kreeg ik het script en de foto met de bovenstaande info van Gerard Leeuw.

Naast het script zelf, vind ik het uniek om u deelgenoot te mogen maken van deze voorbereidingen met foto en achtergronden van een heel bijzonder project. Maar misschien ziet nu iemand anders wel mogelijkheden om dit hoorspel alsnog in het Nederlands uit te brengen. Besef dan wel dat de meeste hoorspelfans serie 1, 2 en 3 van de Sprong in het heelal vaak zeer vers in het geheugen hebben. Dat schept verwachtingen... Maar ja...

Tot slot wil ik Winfried Povel, Gerard Leeuw, Guy Sweens en John Beringen danken voor de toestemming om dit script te plaatsen.

Mocht u echter een indruk willen hebben van het hoorspel zelf, kunt u ook gelijktijdig het Engelse hoorspel 'meeluisteren'. Druk daarvoor op de player.

Het script van "Sprong in het Heelal 4".