Geronimo hoorspelen gastenboek

Afbeelding Geronimohoorspelen gastenboek

Welkom bij het Geronimo hoorspelen gastenboek.

Augustus 2010 werd ik gedwongen m’n eerste gastenboek te sluiten vanwege de hoeveelheid spam. Het nadeel van m’n tweede gastenboek was de reclame en de spam-protectie door middel van Captcha. Vandaar dat ik de twee gastenboeken heb samengevoegd tot een nieuw gastenboek. Uw inbreng gaat terug tot de begindagen van Geronimo hoorspelen in 2005.

Onderaan de pagina is het mogelijk een reactie achter te laten.

Reacties worden zeer gewaardeerd!

464 reacties op “Geronimo hoorspelen gastenboek

 1. Hallo mede hoorspelfanaten!

  Ik ben op zoek naar een hoorspel. Jaren geleden voor het laatst geluisterd, maar ik kom niet meer op de titel. Wie-o-wie kan me helpen?

  Het enige wat ik nog weet is dat een vrouw onderweg naar een ruimtebasis in Noord-Holland wordt opgehouden en door een onbekende geheimzinnige wordt terug gestuurd naar Groningen. Net op tijd, want de basis samen met nog veel meer vliegt even later de lucht in. Ook de mannelijke hoofdrolspeler die (volgens mij) per auto onderweg is naar dezelfde ruimtehaven, wordt op allerlei manieren opgehouden.

  Wie weet hoe het ook alweer heet?

  Alvast bedankt!
  Rolf

  1. Hallo Rolf,

   Voor mij klinkt je omschrijving erg als het eerste deel van Testbemanning.
   En laat dit hoorspel nu in zijn geheel te luisteren zijn op deze site.
   Ik ben erg benieuwd of het klopt.

   Luister daarvoor eens via deze link: Luister naar Testbemanning

   Met een groet,

   1. Hallo,

    Dat is hem inderdaad! Soms valt het net niet op zijn plek. Ik kende Testbemanning uiteraard wel, maar ik had andere stukken in mijn hoofd. Zoals de verstekelinge en Joost en dergelijke.. Maar dit stuk net niet. Ik ga hem zeker weer beluisteren!

    Erg bedankt!

 2. ik heb inmiddels begrepen dat de naam Schliemann in de collectie de naam dekt voor Heinrich Schliemann de man die Homerus op zijn woord geloofde.
  Mijn verzoek om het een keer uit te zenden op deze site.
  Ik zie er naar uit. (ik ben nogal huisgebonden)
  groet fons 22 nov 2019

  1. Beste Fons,
   Enige fysieke beperkingen maakten een eerdere reactie niet mogelijk.
   Je voorstel neem ik mee.
   Met een groet,

   Geronimo

   1. Zou fantastisch zijn! Bij voorbaat mijn dank. Wanneer ik een aankondiging zou krijgen, zou mooi zijn. Ik kan mij er nu al op verheugen. Fijne feestdagen. Fons Leferink Haaksbergen. 8 dec 2019

 3. “Heinrich Schliemann, de man die Homerus op zijn woord geloofde.”
  ik zou dolgraag bovengenoemd hoorspel willen kopen/luisteren.
  er wordt wat geschreven op de website van de hoorspelfabriek, maar er wordt niet op gereageerd op mijn vraag.
  die cd moet toch ergens zijn, zo oud is het ook weer niet, denk ik.
  In je index wordt Schliemann wel genoemd, maar ik weet niet of dat de lading dekt.
  Ik hoor wel.
  Bij voorbaat dank voor je moeite.
  Haaksbergen, 16 nov 2019

 4. Geweldig hoe deze site zich professioneel ontwikkeld heeft en ‘in de lucht’ blijft, ..en weer gaan we proberen om achterstallige bijdragen (vooral grafisch) te voltooien en aan te bieden; o.a. vier hoorspelen op sonopresse met Donald de Marcas als Kuifje. Helaas het hoorspel ‘Het gele teken’ op Philips wil maar niet opduiken maar we blijven speuren. Met een hart.groet aan het team van Geronimo. JB

  1. Beste JB,

   Neemt u contact met me op dan bezorg ik u een opname van het hoorspel.

   Met een vriendelijke groet,

   John

   Het gele teken
   Londen wordt geteisterd door “Het gele teken”, een onbekende crimineel die overal waar hij toeslaat een grote, gele, omcirkelde “m” achterlaat. Wanneer de Britse kroonjuwelen gestolen worden uit de Tower of London worden Blake en Mortimer ingeschakeld om Scotland Yard met hun onderzoek te helpen.

   Klikt u hier voor aanvullende informatie.

   1. Geachte beheerder Geronimo,
    n.a.v. het hoorspel “Het gele teken” mijn verzoek of eventueel hieronder een directe link zou kunnen worden gemonteerd naar de korte Youtube trailer; ”La Marque Jaune, pilote du project de film de Michel Marin. Zou mooi zijn.
    m gr JB

 5. [slotwoord dodenhuis 2]
  {.. Uit eerste hand vernomen wil zeggen; van Dina zelf, onze moeder. Haar volledige naam was Dingena Johanna van de Merwe, *1922 – 2007 te Rotterdam Spangen(Sparta). Zij werkte als huishoudelijke hulp al voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog op de Tempel te Overschie bij de destijds familie van eigendom ,de familie van Beek. Een militaire groep van zo’n zeven a’ acht duitsers hadden hun intrek in de villa genomen en op de grootste helft beslag gelegd. Het bleek een gespecialiseerd UFA-team te zijn die zich daar tot 1945 permanent maar onopvallend ophielden met een operationele donkere ontwikkelkamer. Tegen wil en dank moest Dina er voor zorgen dat hun laarzen iedere ochtend gepoetst voor de kamerdeuren stonden. ‘Het was hier vijf jaar lang een huiveringwekkende politiestaat waarover je geen enkele verkeerde opmerking moest maken’.. zou ze later de oorlogsituatie van toen verwoorden.
  Direct na de oorlog deed de familie van eigendom de villa met landgoed van de hand voor het luttele bedrag van 100.000 gulden.
  Met haar kamers, gangen, en glas in lood trappenhuis bemerkt men in de Tempel zeker wel iets van een beklemmende hoorspelsfeer. Wederom met groet JB}

 6. Hello, goodbye Ton,

  4 maart 2019.

  Gefeliciteerd.
  Waar mee?
  Juist, 14 jaren al in de lucht.
  Wij hopen op vele jaren er bij.

  Groet,
  Cornelis.

  1. Hallo Cornelis,

   Mijn hartelijke dank voor je felicitaties.
   De website bestaat inderdaad al weer 14 jaar.
   Ook dank voor je trouwe bezoeken.

   Groet,

   1. Hallo Ton,

    Ongemerkt is de vierde maart 2019 aan me voorbij gegaan.
    Terwijl Geronimo hoorspelen z’n veertiende verjaardag vierde.

    Alsnog van harte gefeliciteerd!

    Geronimo hoorspelen telt af naar z’n derde lustrum, dat is weinig websites gegeven.

    Met een groet,

    John

 7. [slotwoord dodenhuis 2]
  ‘ja Sturzem’ sprak Dina weer,’dan is het hopelijk voorgoed klaar en afgelopen met al het oorlogsgeweld’.
  ‘Jawohl’ stemde Sturzem in,’und dan kan ich op zoek naar nuttige arbeid en een neue betere toekomst’.
  ‘..en wie weet’ mijmerde Dina nog wat door,’..horen we dan toch nog eens hoe het met Dodenhuis verder afliep ,daar aan de andere kant van de oceaan’.

  **************************************************
  {Het voorgaande slotwoord is authentieke nooit eerder bekend geworden oorlogs-informatie, uit eerste hand vernomen en naar waarheid opgeschreven}
  Met een groet aan het team van Geronimo, JB

 8. [slotwoord dodenhuis 2]
  Vreemd genoeg hadden de inlichtingen-diensten aan engelse zijde, al of niet in twijfelachtige samenwerking of dubieus contact met het nederlandse verzet, en of het nu ging om spionage- of contra-spionage,..aan duitse zijde sprak men over het ‘Englandspiel- of Operatie Nordpol’, aan engelse zijde juist over een ‘Germany game’,..maar hoe het ook was, of het nu om geslaagde resultaten ging of juist op ongekende mislukkingen uitdraaide door wederzijdse misleidingen en geblunder vanuit beide oorlogskampen,..kennelijk dus geen enkel oog gehad voor het UFA ontwikkellab in ‘De Tempel’ te Overschie en was het als doelwit aan iedere aandacht ontsnapt.

 9. [slotwoord dodenhuis 2]
  ‘Kijk Dina, daar gehen de ‘tommies’ weer’ ,sprak Sturzem met zijn duitse accent, ‘Der krieg ist misschien snel voorbij, dan kunnen wir nach hauze’..
  Het was tot dan iedere passant ontgaan dat er een lichtgrijs geuniformeerde elitegroep duitsers al jarenlang hun intrek hadden genomen in ‘De Tempel’, waarin een ultra geheim foto- en film ontwikkel laboratorium was gevestigd van de militaire tak der duitse UFA.
  De boven Engeland genomen lucht-spionage foto’s werden bij terugkeer met regelmaat in de duisternis in de nabijheid van ‘De Tempel’ per parachutes neergelaten en Sturzem moest er dan snel op uittrekken, per motorfiets en daarna te voet, om ze snel te vinden in het omliggende weiland en direct over te brengen naar de donkere ontwikkel-kamer in ‘De Tempel’ waar men al stond te wachten.
  De duitsers bespaarden met deze werkwijze veel tijd met het doel het duitse hoofdkwartier zo snel mogelijk inzicht te verschaffen over wat de geallieerden in hun schild voerden aan de overzijde van de Noordzee en Het Kanaal. ..

 10. [slotwoord dodenhuis 2 ]
  ..voorjaar 1945, het nieuws dat nazi-duitsland de blitzkrieg ging verliezen ,reeds ingeluid door de val die bij Stalingrad dichtsloeg vanwaar de russen het derde rijk in hoog tempo onder de voet liepen, lekte meer en meer uit via de ondergrondse berichtgeving.
  Op het monumentale landgoed ‘De Tempel’ aan de Delftweg te Overschie, even ten noordwesten van Rotterdam, gebruikten op het tuinbankje de huishoudelijke hulp Dina en de altijd dienstdoende jonge duitse chauffeur Sturzem een boterhammetje, wat er gelukkig nog was, al werd het alsmaar schaarser met alles.
  Ze keken omhoog naar de condenssporen van de Lancaster- en Mitchell bommenwerpers die weer eens hoog in de lucht overtrokken richting Duitsland. ..

 11. Hallo beste hoorspel fans,

  Ik ben een groot fan van science fiction hoorspelen. De meeste zal ik wel al gehoord hebben, maar zijn er nog hoorspelen die jullie aanraden? Dan is het wel handig om even te laten weten wat ik al gehoord heb:
  – Matt Meldon serie;
  – 1984;
  – Testbemanning;
  – Het Marsproject;
  – Het Transgalactisch liftershandboek;
  – Op zoek naar de aarde;
  – De Planeteneter;
  – Steen der wrake;
  – De Korawa-expeditie;
  – De tijdmachine;
  – Paniek op Ganymedes;
  – Ruimteschip Morgenster;
  – Sprong in het heelal;
  – De Triffids.

  Ik denk dat ik de triffids wel 10 keer gehoord heb. Ik pak hem telkens weer erbij. De sfeer die ze weten te creëren, fantastisch. Had van mij wel 2x zo lang mogen duren!

  1. Hallo hoorspel fans,

   Bovenstaande vraag heeft Rolf ook via mail aan mij gesteld.
   Ik stelde hem voor de vraag in het gastenboek te zetten.

   Mijn voorstellen aan hem bevatten o.a.:
   – Het Marsproject
   – De Planeteneter
   – Reis op de plaats
   maar misschien heeft u ook de nodige luistertips?
   Wellicht spreken die dan niet alleen Rolf aan, maar ook andere liefhebbers.

   In elk geval ben ook ik zeer benieuwd…

 12. Hallo,

  Leuke site. Eindelijk het hoorspel terug gevonden welke ik al heel lang zocht. Ik wist uit mijn jeugd nog dat er wekenlange hoorspelen waren. 30 delen. 1tje had ik al een tijd terug gevonden, de planeteneter. Maar ik zocht er nog 1, waarvan ik na al die jaren de muziek nog wist, maar de titel niet meer. Recentelijk herkende ik de muziek weer in Bassie en Adriaan en de diamant. En nu hier, vind ik deze dan eindelijk , na zoveel jaren terug. Het zesde continent, met Rob (waku waku) Fruithof. En het leuke was, dat toen de uitzendingen nog maar een paar weken onderweg waren, de laatste afleveringen nog getaped moesten worden.

  En een vriend van een vriend van mijn vader werkte als, ik weet niet meer hoe je het spelt, maar het is iets als, imprecient, een soort (geluids)technicus op de achtergrond) En die nodigde mij uit om eens in de geluidsstudio te komen kijken hoe dit werd opgenomen. Dus ik heb Rob Fruithof zelf mogen zien acteren achter de microfoon. Zo leuk hoe ze zich inleven. Bukken als er gebukt moet worden in het script enzo.

  Ik heb net 3 afleveringen gehoord, en luister niet elke dag. IK wil dit op nieuw beleven als 30 losse delen, net als toen. Dus ik hoop dat het nog lang op deze site te beluisteren valt. Wie weet nog de juiste benaming van dit beroep, die ik hier boven aangaf?

  1. Hallo Mark,

   Dank voor je compliment.
   Mooi dat de site heeft kunnen bijdragen aan het voltooien van een zoektocht.
   Het zesde continent laat ik zeker nog lang op de site staan, dus daar geen zorg.
   Leuk om ook over je geluidsstudio ervaringen te lezen.
   Met de juiste benaming van de geluidstechnicus zat je er niet zo heel ver naast.
   Volgens het internet spreekt men hier ook wel over een inspiciënt.

   Nog veel luisterplezier gewenst, met een groet.

 13. 4 maart 2018.

  Hello, goodbye Ton,

  Van harte gefeliciteerd met dertien jaar Geronimo hoorspelen.
  Al staat dertien niet bekend als een geluksgetal,
  nog vele jaren geluk toegewenst.

  Met een groet,
  Cornelis.

  1. Hallo Cornelis,

   Dank voor je felicitaties en goede wensen.
   Laten we maar net doen of dertien hetzelfde is als “gaat zijn veertiende jaar in”.

   Met een luistergroet,

 14. Hallo Ton
  Ik heb vanmorgen eens op mijn gemak jou site bezocht, en wat mij gelijk opviel was het geluidsfragment.
  Daarin kon je duidelijk horen dat de kwaliteit een stuk is verbeterd.
  Ook is het in het geheel zeer overzichtelijk, een mooi en goed stuk werk.
  Ik wens jou en al je bezoekers een goed en gezond 2018 toe, en laat ons nog lang genieten van je werk.
  Wim

  1. Hallo Wim,

   Dank voor je complimenten.
   Hopelijk levert 2018 ook weer een hoop luisterplezier.
   Ook voor jou en de jouwen een heel mooi 2018 gewenst.
   Met een groet

 15. Beste allemaal,

  De man uit de zee van Agatha Christie heb ik! Tevens ben ik bezig om de mp3 bestanden aan te vullen met titels, informatie en plaatjes zodat een moderne mediaspeler er ook mee overweg kan.
  Laat het me weten als je interesse hebt.

  Groeten, Cor van Zundert.

  1. Hallo Cor,

   Waarschijnlijk bezit u een luisterboek van “De man uit zee” na het boek van Agatha Christie. Voor zover ik kan nagaan is er geen hoorspel uitgezonden onder de titel “De man uit zee” door de Nederlandse Publieke Omroep en de Vlaamse openbare omroep.

   Ik ben benieuwd, met een groet,

   John

  2. Het bericht van Cor van Zundert, wat heeft dat aan meerwaarde. Terwijl, dat er goede voorgangers zijn die al jaren en jaren bezig zijn zoals Geronimo, Hoorspelen.eu, Gebroeders Cauwenberghe, Wim Fromberg. Met goede, mooie, info van en over hoorspelen. Mvg, Nina

   1. Hallo Nina,

    Cor z’n bezigheden hebben niets vandoen met informatie verstrekt op de websites van Geronimohoorspelen, Hoorspelen.eu of Project Hilversum van Herman Van Cauwenberghe. Cor voegt aan mp3 bestanden aanvullende informatie toe.

    Hij kan tabs toevoegen met de namen van de auteur en regisseur van het hoorspel. Ook een korte inhoudsomschrijving van het hoorspel is mogelijk. De toegevoegde informatie is bijvoorbeeld in iTunes te bekijken.

    Wel is van belang dat de tabs een correcte benaming meekrijgen. Bijvoorbeeld de tab “Artiest” mag niet de naam van de auteur of regisseur vermelden. Het toevoegen van tabs met de correcte informatie is een tijdrovende bezigheid.

    Groet,

    John

 16. Een goed 2017 toegewenst aan het team van Geronimo hoorspelen, en alle bezoekers, groet JB (Het streven is achterstallige, eerder aangekondigde bijdragen, in 2017 te laten volgen)

 17. 8s ]
  Stalingrad… waar Hitler gehele divisies op het spel zette in zelfmoordaanvallen; waar de Russen ze vernietigden in een serie veldslagen die berucht geworden zijn in de Tweede Wereldoorlog.
  Het Russische plan, van Maarschalk Zjoekov, om met zijn in stilte goed voorbereide en klaarstaande rode leger op ruime afstand aan twee zijden van Stalingrad het tot stilstand gekomen kruiende ijs van de Volga over te steken en het Duitse 6de Leger bliksemsnel te omsingelen, was even gigantisch als meesterlijk; toen het voltooid was, had het eens zo trotse leger van generaal Paulus, 330.000 man sterk, opgehouden te bestaan.
  330.000 mannen dachten in 1942 voor korte tijd naar Stalingrad te gaan, doch zij zijn erheen gegaan voor eeuwig. Zij gingen de oorlog in gelijk elke soldaat, in elk land, die in oorlogstijd zijn plicht moet doen. Zij stierven zonder dat zij konden vermoeden, welke erbarmelijke misdadige creaturen aan hun “thuisfront” hen te dun gekleed en zinloos in de steppen lieten verkommeren, verlaten en verraden bij Stalingrad.
  Het tij was gekeerd. Het derde rijk, wat naar Hitlers eigen zeggen een duizendjarig rijk had moeten worden, begon na twee jaar bij Stalingrad al in te storten, resulterend in gevangenen… eindeloze rijen gevangenen. Slechts weinigen van hen zouden Duitsland ooit nog terug zien.

  Einde
  Een lees en luistergroet van JB

 18. 8r ]
  Ver naar het Oosten voorbij Europa zou een heel andere tragedie zich als paradox beginnen te voltrekken, waar de superieur geachte Duitse 4de, 5de en 6de legers 27 storm aanvallen zullen gaan ondernemen op Stalingrad ,het laatste beoogde doel en sluitstuk van Hitlers opzet, ..welke 27 keer afgeslagen zullen worden door een ongekend hardnekkig Russisch verzet en de gevreesde Russische winter zich aandiende als grootste vijand van de aanvallers, maar als grootste bondgenoot van de verdedigers. ..

 19. 8q ]
  .. Terwijl de eerste aanvalsgolf alweer koerst naar het veilige Engeland, krijgt de tweede groep de volle laag van de FLAK. Boven Noord wordt de aanvoerder neergehaald door het stuk geschut dat opgesteld staat op een stukje weiland van het Kleiwegkwartier. Blenheim “M for Mother” crasht zwaar aan de Noordsingel waarbij Wing Commander Tim Partridge en zijn bemanningsleden Smith en Dvorjetz kansloos zijn en nog drie toestellen worden neergehaald of moeten noodlanden, maar tegenover deze verliezen hebben ook de bezetters zware klappen gekregen en was het Engelse signaal die dag duidelijk voor Rotterdam, voor heel Nederland, en voor de bezetters; De bevrijders waren actief!

 20. 8p ] .. De burgerij puinruimers van de Diwero constateerden tijdens deze plotselinge luidruchtige maar welkome onderbreking terwijl duitsers in paniek rond renden hoe de bezetters die dag een flink koekje van eigen deeg kregen van de RAF alvorens die maakten weer weg te komen. De Gestapo op de Heemraadsingel was ook onder vuur genomen door een van de rugkoepel schutters ,mooi zo ,ze wisten dus waar de “grunen” zaten, de informanten hadden hun werk goed gedaan, en daar denderde de tweede groep Blenheims binnen voor het tweede bedrijf ,maar nu vertrokken de gezichten op de begane grond want de duitse luchtafweer rondom als cordon opgesteld rond heel de stad, wakker geschud door de eerste aanvallers, opende het vuur en het onvermijdelijke gebeurde! ..

 21. 8 o]
  De bondgenoten! Ze waren weliswaar later dan verwacht dan toch spectaculair op komen dagen nadat men een jaar eerder te Rotterdam zich nog vertwijfelt afvroeg waarom de Royal Marines hun collega’s in het nauw niet te hulp kwamen via de Nieuwe Waterweg, maar nu dan gloorde opeens weer de hoop.
  De driekoppige bemanningen van de laag overkomende toestellen zagen hoe de Rotterdammers van tussen het puin de V-tekens naar hen maakten terwijl de duitsers er flink van langs kregen op hun strategische posities vooral in en rond het havengebied en vliegveld Waalhaven. ..

 22. 8n ]
  .. Een uitzichtloos tijdperk leek aangebroken en alle hoop op vrijheid voorgoed vervlogen in wat het nieuwe Europa werd genoemd ,maar wat toch een onterechte berusting zou blijken, want op 16 juli 1941 daverden ze plotseling het luchtruim van Rotterdam binnen; De Engelsen met een grote aanvalsgolf van zeker 15 Blenheim bommenwerpers meteen gevolgd door nog een tweede aanvalsgolf om het de bezetters betaald te zetten. ..

 23. 8m ]
  En zo eindigden voor dat moment de laatste perikelen in en rond “Dodenhuis” van dat jaar 1940, al niet meer beluisterd door de Rotterdammers die terugkeerden van de grote Kralingse manege aan het Jaffaland waar ze tijdelijk schuiling hadden gezocht en nu verbijsterd rondkeken wat er van hun Goudsche buurt met de talrijke hofjes was geworden, waar velen in het schemerdonker gezamelijk hadden geluisterd bij hen die een radio toestel bezaten.
  Voorafgegaan door tanks trokken de duitsers met hun gerichte machine pistolen de stad binnen.
  De mariniers van het oostplein, toegesnelde landmacht infanterie en allen die weerstand hadden geboden overtuigd van in aantocht zijnde Franse en Engelse versterking, konden en mochten niets meer inbrengen tegen de incorrecte cappitulatie voorwaarden die de duitsers hadden laten ondertekenen omdat anders Den Haag, Amsterdam en Utrecht aan de beurt zouden komen. Belgie vocht nog ..

 24. – “Lacht u maar juffrouw Beatrice ,maar past u goed op dat het lachen u niet een keer zal vergaan”
  – “Man pak je biezen en maak dat je wegkomt uit dit spookhuis ,ga ergens anders van je rust in de natuur genieten in plaats van hier de speurder uit te hangen!”
  – “Als ik het niet ben zal er toch een ander komen die de raddraaier van Wildesbrough ontmaskert en er korte metten mee zal maken juffrouw Beatrice, wie het ook zal blijken te zijn! Onthoud u maar goed dat ik dat eens gezegd heb”
  Zwaar geirriteerd stapte de oude speurder op zijn kamer af om zijn spullen te gaan pakken.

 25. 8k ]
  Perplex stonden zij daar en keken ernaar hoe de toetsen van de Wurlitzer spookachtig vanzelf bewogen zonder bespeler en ook het omringende elektrisch licht wanordelijk reageerde als ware het een hekseketel. Mac Clelland en het inmiddels aangesloten groepje trokken met de handen op de oren een pijnlijk gezicht. Het was Carl Lawrence die op de speeltafel afstapte, aan de rechter zijkant snel een luikje opentrok en een handeling verrichte waardoor abrupt een einde aan het niet te harden kabaal kwam.
  – ‘U was toch de enige die wist dat de Wurlitzer automatisch kon spelen?’ stelde Mac Clelland een resolute vraag aan Lawrence
  – “Nee dus want u wist het ook m’n beste. Iemand heeft de speelrol van de Schone Galethee van Suppe er verkeerd ingezet en gestart”
  – “Hahaha” klonk de lach van Beatrice plots achter hen, “Wat laten jullie je toch als kleuters in de luren leggen en bezig houden”
  Mac Clelland stapte op haar toe ..

 26. 8j ]
  – “Loop door! Er op af!” sommeerde Mac Clelland en het drietal rende op de deur van de toren af. Lawrence als eerste smeet deze met een wilde duw open en stormde de stenen wenteltrap op naar het eerste plateau boven het souterrain waar ze Rebecca volkomen overstuur aantroffen onder het niet aan te horen kabaal van de Wurlitzer vanuit het begin van de hoekgang
  – “Millner jij blijft bij Rebecca!” probeerde Lawrence er bovenuit te komen
  – “Die kant op snel!” vulde Mac Clelland met dezelfde moeite aan die zich met getrokken pistool het volgende kleine trapje af en het gangetje door haaste richting de glas in looddeur naar de hal die wagenwijd open stond ..

 27. 8i ]
  Half terug op het open stuk hield het drietal met een schok halt daarbij tegen elkaar botsend nog enkele tientallen meters van de Noordwest toren en namen in het onderste raam tegen het elektrisch trappenhuis licht het donkere silhouet waar van Rebecca Hensley in paniek met de armen zwaaiend
  – “Help! Help! Hierheen!” klonk haar panisch stemgeluid door de nachtwind en het kabaal van de Wurlitzer die op hol leek geslagen ..

 28. 8h ]
  Bij het gebrekkige licht van de gaslamp en terwijl de Maan aanstalten maakte om uit het zicht te gaan verdwijnen richting de westelijke horizon bleven Carl Lawrence en Mac Clelland elkaar nog even verbeten aankijken onder de teleurstellende en steeds stugger wordende verstandhoudingen maar verder zou de conversatie van over en weer gaande verwijten niet meer gaan die nacht. Het was weer Millner die van iets geschrokken leek
  – “Horen jullie dat ook?!..”
  Lawrence en Mac Clelland probeerden door de onstuimige wind te ontdekken wat Millner bedoelde
  .. “Dat is de Wurlitzer in het kasteel die aan het spelen is geslagen!” herkende Lawrence, “Welke idioot zit er op dit tijdstip op de toetsen te harken?!”
  Mac Clelland onderscheidde echter nog iets
  – “Er gilt iemand ,luister maar goed”
  – “Dat is Rebecca de huishoudelijke hulp van Beatrice! Wat te deksel is daar nu weer gaande in dat spookhuis! Snel! Er op af!”
  De drie mannen lieten de nachtelijke plek voor wat het was en spoedden zich de begroeing uit terug richting dodenhuis ..

 29. 8g ] -‘Tja ..Wie zou u voorgeweest zijn’ verbrak de immer aftastende Mac Clelland de stilte, ‘..en wat zou er van belang in gezeten kunnen hebben’-‘Vast en zeker harde valuta in goud en klinkende munt, betaalmiddelen die de zwarte ridder namens Engeland bij zich had om aan deze zijde van de Oceaan aan voorlopige verplichtingen te kunnen voldoen ‘ beantwoorde Carl Lawrence onomwonden de vraag -‘..en waarschijnlijk ook nog blauwe diamanten’ voegde Millner er snel aan toe -‘U bent goed op de hoogte allebei, heren Millner en Lawrence ‘ -‘En u niet zeker’ nam Lawrence de uitdaging aan -‘U bedoelt ..?’ -‘Denkt u nu werkelijk mijn beste Mac Clelland dat wij niet door hebben dat u door de FBI op pad bent gestuurd naar hier ‘ ..

 30. 8f ]
  De teleurstelling was groot.
  Afgezien van Mac Clelland die een dergelijke ontknoping wel verwacht had staarden Carl Lawrence en Millner apatisch in de lege kist
  – “Verduiveld!” was het eerste wat Lawrence zich liet ontvallen. “Niets!..alleen wat los zand!”
  – “Ik was er al bang voor gentlemen, dat losse zand bewijst dat iemand ons is voorgeweest” schudde Mac Clelland de twee wakker tot de realiteit.
  – “We hadden er eerder bij moeten zijn” merkte Lawrence op
  – “Ja,..als het hadden is, is het hebben te laat”vulde Millner maar weer aan
  Mac Clelland reageerde niet op het gewauwel van de twee maar keek ze wel bedenkelijk aan. ..

 31. 8e ]
  In het licht van Millners gaslamp staarden de drie mannen onzeker naar het gehavende smeedijzeren slot, danig verroest zoals ook het overige smeedijzer beslag van de kist
  – “..en wat staat ons nu te doen?” vroeg Millner zich weer eens hardop af meteen kijkend naar Carl Lawrence die op zijn beurt uitweek naar Mac Clelland voor goede raad
  – “Ik ben maar een eenvoudige huurder gentlemen” dekte Mac Clelland zich wijs in “die u pro deo wel van behulpzaam wil zijn, echter de te nemen beslissingen als rechthebbende op dit terrein zijn aan u”
  – “Dan openen we nu meteen de kist! Ik gebruik de houweel als koevoet!”
  Lawrence krikte aan de slotkant het deksel open met de houweel.
  – “Zo beschadigt er nog meer Carl ..” merkte Millner geschrokken op die kennelijk de historische waarde van de authentieke middeleeuwse schatkist door de impulsiviteit van Lawrence zienderogen zag devalueren
  – “Nou en?..het was toch al geforceerd. Jullie twee ieder aan een zijkant van het deksel trekken dan gaat het lukken” commandeerde Lawrence vastberaden op zijn manier het collectief. Piepend gaven de verroeste scharnieren eerst nog even weerstand, maar het deksel ging weldra krakend open en stribbelde niet langer tegen. De kist was open. ..

 32. 8d ]
  Het was Millner die als eerste op iets hards stuitte met zijn schop
  – “Hier ligt iets!..bewerkt hout,..het loopt af naar deze kant”
  Meteen vonden Lawrence en Mac Clelland nieuwe energie om snel de stugge grond verder opzij te schrapen
  – “Het is de geronde bovenkant van een kist, vast en zeker” concludeerde nu ook Lawrence
  De mannen hadden de bovenkant snel blootgelegd en constateerden gezamelijk dat het een eeuwenoude schat of scheepskist was met een scharnierend deksel van ongeveer 1,5 meter bij 80 centimeter, met sierlijk smeedijzer beslagen
  – “Kijk ..aan deze kant is het slot geforceerd! merkte alweer Lawrence op
  – “Dat is een geen goed voorteken gentlemen” liet de altijd rustige Mac Clelland zich eindelijk weer eens horen. ..

 33. 8c ]
  – “Ik sla met de houweel de grond los binnen een cirkel van twee meter” gaf Carl Lawrence de aanvang werkzaamheden aan. “Jullie twee hanteren de schoppen goed?..”
  – “Hoe diep moeten we wel niet graven om wat aan te treffen, afgezien wat het is ,..en dan ook nog de kans dat er niets ligt” vroeg Millner zich vertwijfeld hardop af toen de drie mannen zich aan het werk zetten. “De grond is oerhard en knap lastig los krijgen..”
  Lawrence stopte even en keek Mac Clelland vragend aan die eveneens graag van de adempauze gebruik wenste te maken
  – “Als hier iets verborgen is zal het niet onoverkomelijk diep liggen, anders was er geen rotsblok bovenop gelegd. Diegenen die hier eventueel iets verstopt hebben hadden hetzelfde probleem als wij nu..”
  – “Laten we afspreken dat we tot twee meter diepte graven, anders moet er meer mankracht bij komen als het dag wordt” besloot Lawrence.
  Stilzwijgend en met gemengde gevoelens ging het drietal onderling akkoord en hervatten het gezwoeg met de houweel en de schoppen in de vroegte van die 20ste Juli 1940 ,daar op de hoge rotskust van Dodenhuis in de krachtige oceaanwind. ..

 34. goedenavond,

  Ik ben zo blij dat er nog hoorspelen zijn. geniet er elke keer van. Maar ik had ze van mijn opa (Carl Lans) gekregen op cassettebandjes. Deze zijn helemaal afgesleten. Is het mogelijk om Sprong in het Heelal compleet van u te ontvangen. Testbemanning heb ik al.

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet, Aukje Jager

 35. 8b ]
  Raphael & Tipsy begrepen al wat de bedoeling was, span en stroppen stonden al strak toen Peterson met de tong “klakte”
  – “Yes komaan jongens, vort maar!”
  Even was er de weerstand van het rotsblok maar vrij direct begon het te kantelen. Peterson liet meteen inhouden na de eerste meter om de stroppen te verzetten. Het klusje bleek geen enkel probleem voor de twee hengsten. Na enkele ferme stappen en een paar keer overpakken was het rotsblok even later een meter of drie zuidwaarts verplaatst.
  – “Goed werk Peterson” complimenteerde Mac Clelland de stalmeester, “Alsof je dat vaker gedaan hebt”
  Peterson keek argwanend strak de oude speurder aan
  – “Wat bedoelt u met dat laatste ?”
  – “Alleen maar dat je je werk heel goed doet” voegde Mac Clelland er vriendelijk aan toe
  – “Breng jij de paarden maar weer terug op stal en geef ze een extra schep haver als beloning” interrumpeerde Carl Lawrence, “Wij redden het nu wel met drie man Peterson, bedankt voor zover” ..

 36. Episode 8 ]
  Het was al tegen half drie die nacht dat Millner met de opgetrommelde Peterson en de twee paarden Raphael & Tipsy ,en Carl Lawrence, terug arriveerde bij de bewuste plek waar Mac Clelland geduldig met sigaar in afwachting had staan posten, geleund tegen het rotsblok. De stugge koetsier Peterson van toch al ruim over de middelbare leeftijd was nog meer uit zijn humeur dan dat hij altijd al was
  – “Kon dit niet wachten tot de ochtend als het licht wordt?!” was zijn vraag met duidelijk hoorbaar uitroepteken, “Wat is dit voor idioterie zo midden in de nacht om me daarvoor te wekken en de paarden van stal te nemen!”
  – “Gewoon doen wat je gezegd wordt Peterson!” trad Lawrence op, “Je wordt ook voor nachtelijke overuren betaald okay?! Millner zet de gaslamp daar op de grond en dan aan de slag om het rotsblok weg te trekken. Flink de stroppen er omheen aansjorren en dan opzij ermee!”
  Mac Clelland kon wel glimlachen om de werklust van Lawrence die de anderen tot actie aanspoorde onder de straffe nachtwind ..

 37. 7j ]
  .. -“En vergeet niet de vier schoppen en een gaslamp mee te nemen!” riep Lawrence de op pad gaande Millner na
  Millner knikte dat hij het begreep en vervolgde zijn opdracht door de nacht.

  Einde van de 7de episode

 38. 7i ]
  Lawrence en Mac Clelland staarden in de richting door Millner aangegeven
  -“Weet je dat zeker Millner?” vroeg Lawrence, “..in de nacht ritselt en kraakt alles door de wind”
  – “Absoluut zeker” bevestigde Millner nog eens die het vuursteenpistool paraat hield
  – “Bedaar gentlemen” sprak Mac Clelland tot rust manend, “Mogelijk is het dezelfde persoon waar ik eerder een rendez vous mee had bij de zuidelijke rotswand, maar hij zal niet zo dom zijn om een van ons hier op de korrel te nemen aangezien hij alles wil doen voorkomen als ongevallen. Wat doen we verder? Blazen we het eventuele vervolg af en laten we het hierbij?..
  – “Geen sprake van” reageerde Lawrence geirriteerd, “Millner ,ga naar het kasteel om stalknecht Peterson te wekken, trommel hem maar flink wakker! Zeg dat hij zo snel als het kan hier naar toe komt met Raphael en Tipsy in een dubbel paardenspan, en hij moet een stel lange stevige trekbanden meenemen! Ik ga op de helft van de afstand staan tussen jullie in zodat we oogcontact houden. Is het je duidelijk? Okay ga dan nu” ..

 39. 7h ]
  – “Wat bedoelt u ..?” verzocht Lawrence om meer informatie van de speurder
  – “Ziet u niet dat daar iets verderop een zware tak is weggezaagd die zich zowat recht hierboven moet hebben bevonden?!”
  – “Ja en ..?”
  – “Waarschijnlijk ooit eens weggezaagd om te voorkomen dat iemand opnieuw een takel zou kunnen bevestigen boven deze plek” kwam de zekere uitleg van Mac Clelland
  Even hielden de drie het bedenkelijk stil onder de boom die door de straffe oceaanwind flink heen en weer geschud werd toen Millner plots heftig leek te schrikken en naar het antieke vuursteenpistool in zijn zak greep
  -Er kraakt daar iets tussen de struiken!..En er bewoog iets glimmends! Iets van blinkend metaal!.. Daar!” ..

 40. 7g ]
  De drie stonden erbij en keken ernaar, een rotsblok wat qua afmetingen nog wel binnen een kubieke meter viel maar te zwaar om met handkracht te kunnen verplaatsen, ook niet door drie man.
  – “Al die moeite om hier alleen maar een rotsblok aan te treffen” mompelde Lawrence danig ontstemd voor zich uit, maar Mac Clelland liep een langzaam rondje om de steen terwijl hij deze met een zaklamp bescheen en bukte zich plots aan de noordwestzijde. Vervolgens keek hij omhoog
  – “We zitten op de juiste plek gentlemen ,er staat hier onderaan deze zijde van de steen een kruis ingebeiteld, maar kijkt u ook eens naar boven?”
  Twijfelachtig en ongelovig keken Millner en Lawrence omhoog en constateerden dat ze zich onder de takkenpartij van een nabije woudboom bevonden. ..

 41. 7f ]
  De kerkklok van Wildesbrough sloeg 01.00 uur. Spookuur, het uur van de zwarte ridder, de beierslag klonk luid door de nacht en werd door de ruige nachtwind voortgedragen de wijde omgeving rond als ware het een collectieve waarschuwing
  Carl Lawrence had de plek al bij benadering als eerste gevonden
  – “Vanhier gezien staat de volle Maan visueel zowat exact achter het snijpunt van het torenkruis, bijna, want hier op de juiste plek ligt er een enorm rotsblok in de weg!” ..

 42. 7e ]
  Het drietal was een ruime honderd meter in de door Mac Clelland aangegeven richting gevorderd toen hij bij nadering van de bomenrij halt hield, even voor het ruwere terrein met struikgewas daar begon. Hij draaide zich opnieuw om de positie van de Maan waar te nemen en keek tevens op zijn horloge
  – “Het is bijna 01.00 uur gentlemen ,dan moeten we op het punt zien te staan vanwaar we de volle Maan precies in het hartpunt van het kruis op de toren waarnemen. Me dunkt nog enkele tientallen meters die kant op ,dan kunnen we er niet ver naast zitten. Daar zouden we iets moeten aantreffen”
  – “Ja als uw theorie over het document klopt tenminste” vulde Lawrence sceptisch aan
  – “Juist opgemerkt mister Lawrence ,dat zal inderdaad moeten blijken. Houd u er terdege rekening mee dat ik me vergist heb en het resultaat teleurstellend kan zijn” ..

 43. 7d ]
  .. Terwijl Lawrence en Millner een afwachtende houding aannemen snoof de ogenschijnlijk zekere en geduldige Mac Clelland eerst de onstuimige atlantische wind op waar hij ondanks de gespannen omstandigheden van het moment zichbaar van leek te genieten. De volle Maan prijkte aan de zuidelijke hemel met regelmaat tussen het wolkendek door. Na eerst een korte observatie rondom en even omhoog kijkend waar de Maan was, knikte Mac Clelland overdacht richting noord -noordwest
  – “Die kant gaan we op” sommeerde hij Lawrence en Millner, “Het zal zo’n 150meter hier vandaan zijn ,..daar achter die bomenrij tussen de struiken” ..

 44. [7c ]
  20 Juli 1940; 00.00uur , Mac Clelland, Lawrence en Millner staan in de nacht met veel oostenwind en veel bewolking maar het was droog. Zij hebben zojuist dodenhuis verlaten door de hoekdeur van de noordwest toren ,de toren met het groot Angelsaksisch bronzen kruis op de piek dat eraan herinnert dat het kasteel in vroegere tijden tevens als kerk dienst deed voor de English Marines. ..

 45. 7b ]
  – “U heeft ons nog niet verteld waar het precies om gaat en wat dan volgens u de oplossing gaat worden” poogde Carl Lawrence meer informatie los te krijgen van de interne speurder
  – “Dat bespreken we aanstaande Vrijdagavond om 11uur op mijn kamer, even voor onze gezamelijke actie van start gaat. Accoord heren Lawrence en Millner?.. Tot dan hou ik het nog even voor mezelf ”
  – “Omdat u ons wantrouwt wat we u onder de omstandigheden niet kwalijk kunnen nemen, maar u tevens weet dat u het niet alleen kunt omdat u in het duister van de nacht, ondanks volle Maan maar met een grote kans op dichte bewolking,..ogen tekort zult komen, want ik neem aan dat we naar buiten zullen moeten..? ” opperde Lawrence
  – “Ik verwacht u op tijd op mijn kamer, beslist niet later dan 11uur ,en vandaar vertrekken we”
  – “Jij ook accoord Millner..?”
  Millner knikte ter instemming naar Lawrence
  – “Mja, okay dan maar. Baat het niet dan schaadt het niet, hopelijk”

  Later terug op zijn kamer, de voormalige kamer van Julius King Wend en de Moore’s, keek Mac Clelland nog eens argwanend het vertrek rond. Even eerder bij het naar binnen gaan meende hij iets gehoord te hebben van een deur of paneel dat haastig gesloten werd.

  En zo brak die middernacht aan om 24.00uur van Vrijdag 19 op Zaterdag 20 Juli 1940, een nacht met volle Maan ten zuiden van dodenhuis.
  De nacht van de zwarte ridder. ..

 46. [dodenhuis 2 , episode 7 ]
  – “Ik ben het zat om me hier nog verder in te verdiepen” liet Beatrice zich ontvallen terwijl ze resoluut opstond en het tafelgezelschap liet voor wat het was. “Kom Rebecca we gaan door met ons werk” ..
  – “Laat haar maar Mac Clelland” suste Lawrence de situatie, “dan blijven wij drieen over om dit mysterie naar uw visie op te helderen. Wat bent u van plan om verder te gaan of te kunnen doen met uw bevindingen?..”
  – “Wel, heren Lawrence en Millner, ..over twee dagen hebben we een nacht met volle Maan ,van de aanstaande vrijdagavond de 19de op Zaterdagochtend de 20ste July ,dan hebben we een kans om dit raadsel om 1uur s’ nachts op te lossen. We zullen snel en concreet moeten handelen en zeker niet ongewapend gezien op het onbekende mysterieuze gevaar wat hier rondhangt en mogelijk naar hetzelfde op zoek is. Afgezien nog van de vraag of ik u beide kan vertrouwen”
  – ‘Maar dat kunnen wij ons ook van u afvragen beste mister Mac Clelland hahaha” reageerde Lawrence spontaan
  – “Natuurlijk, dat is uw goed recht ,we begrijpen elkaar tenminste. Ik ben bevoegd een Browning 9mm te dragen. Heeft u eventueel iets beschikbaar?”
  – “Twee antieke vuursteen pistolen”
  – “Dan zullen we het daarmee moeten doen om het dodelijke gevaar dat hier keer op keer toe wil slaan te pareren” ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *