Achtergronden bij Space Force

Space Force cover

Space Force is een BBC Radio science fiction serie hoorspel dat werd uitgezonden tussen 4 april 1984 tot aan 17 juni 1985.

De serie is geschreven door Charles Chilton en was bedoeld als vervolg op zijn hoorspelseries uit de jaren ’50, Journey into Space. De inspiratie om verder te schrijven, ontstond nadat Chilton was gevraagd het een-delige hoorspel “The Return From Mars” te schrijven. Pas laat in de ontwikkeling van de serie werd het idee losgelaten om er een vervolg van Journey into Space van te maken. De vier hoofdrolspelers bleven echter identiek in functie en rol, met uitzondering van hun namen. Grappig detail is dat er daarbij wel een realtie is gelegd met de ‘oude’ Journey into Space, omdat 1 van de rollen de kleinzoon is van Lemmy.

Beide series lijken zich in eerste instantie erg te ontwikkelen, zoals dat ook bij Journey into Space het geval was, maar later vertakken de verhaallijnen zich toch in geheel andere plots.

Space Force is niet zozeer de naam van een organisatie, maar de naam van het ruimteschip.

De muziek is gebruikt uit commercieel beschikbare stukken van Jerry Goldsmith. Zo heeft men in de eerste serie muziek stukken gebruikt uit: Logan’s Run, Outland, Twilight Zone the Movie en Capricorn One.

In de tweede serie zijn muziekstukken te horen uit: The Wind and the Lion, Star Trek: The Motion Picture, Poltergeist, Gremlins , Coma en Alien

De hoorspelen:

link naar ‘Space Force I – In collectie’
link naar ‘Space Force I – In collectie’

De acteurs:

Barry Foster

John Barry Foster
Speelt Captain Saxon Berry
(Equivalent van ‘Jet’ Morgan)
21-08-1931 – 11-02-2002

Tony Osoba

Tony Osoba
Speelt Lodderick Sincere
(Equivalent van Stephen Mitchell)
15-03-1947 –


Nicky Henson

Nicky Henson
Speelt Lemuel “Chipper” Barnet
(Equivalent van Lemmy Barnet)
19-07-1971 –

Nigel Stock

Nigel Stock
Speelt Professor Magnus Carter
(Equivalent van Doc Matthews)
21-09-1919 – 23-06-1986


De karakters:

Captain Saxon Berry:
Hij is de Captain van de Space Force en de leider van het team. Berry was ook de Captain van Lunar 9 vrachtvaarder, in het eerste deel van de eerste serie, voordat hij werd overgeplaatst naar de Space Force.

Lodderick Sincere:
Sincere is de technicus aan boord van de Space Force.  Hij is een enthousiaste astronoom die soms heethoofdig genoeg is om zichzelf en het team in de problemen te brengen.

Lemuel “Chipper” Barnet:
Lemuel “Chipper” Barnet: is radiotelegrafist voor de Space Force. Chipper is de grappenmaker van de groep die ook worstelt met de angstaanjagende situaties waarmee het team wordt geconfronteerd.
In een directe link met Journey into Space, verwijst Chipper éénmaal naar zijn grootvader, Lemmy Barnet.

Professor Magnus Carter:
Professor Magnus Carter is onder iet wat mysterieuze omstandigheden toegevoegd aan de bemanning van de Lunar 9. Magnus maakt deel uit van een geheime organisatie die op zoek is naar buitenaardse intelligentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *