Nieuws

Geronimo hoorspelen alweer 19 jaar online

Geronimo 33

Geronimo hoorspelen bestaat vandaag 19 jaar. Ook dit keer wil ik dit moment graag gebruiken om u als bezoekers juist extra te bedanken voor uw bezoeken en reacties.

Momenteel wordt er flink gewerkt aan de Collectie. Iedere titel krijgt een eigen pagina. Dat zijn ruim 5000 pagina’s. U begrijpt, er is voorlopig nog genoeg te doen. Met de reacties die ik daar tot heden op gehad hebt, helpen die me zeker om gemotiveerd door te gaan.

Hoorspelcollectie enorm uitgebreid – Met dank aan:

Frank Oosterbroek

In 2022 werd ik benaderd door Frank Oosterbroek. Frank behoort tot de verzamelaars van hoorspelen, die door de jaren heen een enorme collectie hebben opgebouwd. Hij heeft daarbij regelmatig ook actief de achtergronden uitgezocht en vastgelegd. Hierdoor heeft Frank een indrukwekkend mooie bijdrage geleverd aan het behoud van hoorspelen. Hij heeft, net als enkele anderen, hiermee met zekerheid bijgedragen aan het voortbestaan van dit prachtig stukje cultureel erfgoed, het hoorspel.

Frank was bevreesd dat al zijn werk verloren zou gaan, als hij dit niet zou delen met anderen die dan ook zijn werk zouden bewaren en waar mogelijk zouden voortzetten. Frank vond in mij wel iemand die daarvoor in aanmerking kwam. Voor mij voelde dat als een enorme eer.

In het verleden, toen ik ongeveer een jaar of 16 was, verzamelde ik samen met een goede vriend de hoorspelen die destijds nog wel eens op de radio kwamen. Op een dag kwam die vriend met een artikel uit de krant waarin Frank Oosterbroek werd geïnterviewd over zijn hobby, het hoorspel. Dat artikel inspireerde mij enorm. Bovenstaande foto komt van dat artikel. Daardoor voelde het extra bijzonder dat ik nu na zoveel jaren niet alleen de man van dat artikel persoonlijk mocht ontmoeten, maar ook dat hij in mij een soort van opvolger zag.

In september 2022 ben ik bij Frank thuis geweest en ik werd zeer hartelijk door Frank en zijn vrouw ontvangen. Frank liet me zijn hoorspelkamer zien, met daarin papieren archieven en oude bandrecorders en nog heel veel meer. Een kamer die iedere hoorspelverzamelaar zich zou wensen. Frank voorzag mij van een harde schijf met zijn gehele collectie en zowel achtergrondinformatie in digitale- en papieren vorm en daar kon ik dus mee aan de slag.

hoorspelkamer Frank Oosterbroek
Een kleine blik in de hoorspelkamer van Frank Oosterbroek

Als uitgangspunt voor het ontsluiten van de collectie van Frank heb ik de online index (Collectie) van Hoorspelen.eu van John van Houten gebruikt. Daar staan met name de hoorspelen genoemd die op landelijke radio zijn uitgezonden. Het gaat daarbij al om globaal 5000 hoorspelen. Bij onduidelijkheden of verschillen in beide collecties heb ik die boven tafel gekregen met de steun van John. Maar naast de hoorspelen van John, heeft Frank op zijn schijf nog veel meer hoorspelmateriaal staan, waaronder ook buitenlandse producties.

Voor mezelf had ik besloten eerst de hoorspelen te ontsluiten die ook bij Hoorspelen.eu in Collectie staan en deze als nieuwe collectie toe te voegen aan Geronimo hoorspelen. Daarna ga ik stap voor stap de overgebleven producties na op de schijf van Frank. Hierdoor zal de collectie voorlopig zeker nog worden aangevuld met mooie nieuwe vondsten dankzij Frank.

Via deze weg wil ik daarom Frank enorm bedanken voor zijn vertrouwen in mij en deze mogelijkheid mijn collectie flink uit te breiden en John voor de steun tijdens het ontsluiten.

Rob Fruithof overleden

Rob Fruithof

Presentator en acteur Rob Fruithof is 25 augustus 2023 op 71-jarige leeftijd overleden. Hij is bekend bij het grote publiek van het spelprogramma over dieren “Waku Waku”. Hij heeft ook toneel gedaan, o.a.: Dodendans II en Victor of de kinderen aan de macht. Ook was/is hij te zien als acteur in series als Westenwind, Baantjer en Onderweg naar morgen.

Rob Fruithof heeft in meerdere hoorspelen gespeeld, waaronder als Phil Brent in “Het zesde continent”, te beluisteren op deze site.

Klik hier voor een klein overzicht van een aantal hoorspelen.

Bijzondere prent: “De berg der verschrikking”

De berg der verschrikking - originele prent(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Sinds vandaag (07-08-2023) ben ik de trotse eigenaar van bovenstaande prent. De prent bevat de originele tekening van de cover van de radiogids van de KRO van 12 mei 1957. Het stond op de cover ter gelegenheid van de eerste uitzending van het hoorspel “De berg der verschrikking”.

De fotokopie van de cover van de radiogids staat al een tijdje op deze site als gevolg van mijn persoonlijke bezoek aan de regisseur van dit hoorspel, Léon Povel. Deze kopie kunt u ook vinden op de pagina van de radiogids-aankondigingen van dit hoorspel. De tekening is gemaakt door Dhr. Arie Teeuwisse, die destijds regelmatig tekende voor de KRO-gids.

Cover radiogids
Cover radiogids.

Enkele weken terug mailde Winfried Povel, de jongste zoon van Léon Povel, mij of ik belang had bij deze prent. Als groot fan van zijn vader en diens werk als regisseur voelde dat voor mij echt als een eer. Als ik het met respect een mooie plek zou geven, was het voor mij. Dankbaar heb ik een vervolgens een afspraak gemaakt en vandaag mocht ik de prent van Winfried persoonlijk ontvangen.

Winfried vertelde erbij dat Léon Povel zelf model heeft gestaan voor de tekening en dat zijn vader daarbij zijn eigen bergkleding droeg. Zoals u elders op deze site kunt zien, was Léon Povel zelf ook een groot liefhebber van de bergsport. De prent heeft jaren in huize Povel gehangen, vertelde Winfried verder en hij zag het dus dagelijks.

Nog een kleine noot waaruit blijkt dat de prent voor Léon Povel persoonlijk was. Linksonder zette Dhr. Teeuwisse zijn herkenbare (maar bijna onleesbare) handtekening. Wanneer je echter de cover van de gids (links) uitvergroot, ontbreekt de toevoeging die op de prent (rechts) wel zichtbaar is.

De berg der verschrikking - signatuur opvallend(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Wat er waarschijnlijk op de rechter signatuur bij geschreven lijkt zijn, is “Voor Lon Povel” (roepnaam van Léon Povel).

Deze prent krijgt met zekerheid een heel mooie plek.
Met dank aan Winfried Povel!

Donald de Marcas overleden

Donald de Marcas

Vandaag bereikte mij het bericht dat hoorspelacteur Donald de Marcas op 24 maart 2023 is overleden, samen met zijn vrouw.

Donald de Marcas was vele jaren een stem bij het ANP-nieuws. Maar daarvoor was hij in onnoemelijk veel radiohoorspelen te horen. De in 1933 geboren acteur kwam via een advertentie van de NRU (Nederlandse Radio Unie) in 1957 bij de radio. Hij was al gauw te horen als Charlie, de assistent van Paul Vlaanderen. Daarnaast leende Donald zijn stem bij de nasynchronisatie van verschillende series, waaronder Brigadier Dog (1972) en De Mini Molen (1967). Donald de Marcas was ook de stem van Japie Krekel in de Nederlandse versie van Pinokkio.

Voor een overzicht van enkele hoorspelen, klik hier.

Afgelopen september had ik nog de eer Donald de Marcas persoonlijk te mogen ontmoeten. Ik wens familie en vrienden heel veel sterkte.

Paul Temple is “hot” in Duitsland:

Paul Temple banner PIDAX

In februari 2023 plaatste ik de scripts uit de radiogids van 1940 online van de hoorspelserie “Paul Vlaanderen en het Z4-mysterie“. Al vrij snel daarna werd ik gemaild door ene Georg Pagitz.

Z4 titel afbeelding transparant

Georg Pagitz werkt voor de productiemaatschappij PIDAX dat het op zich genomen heeft om onder andere Paul Temple hoorspelen opnieuw uit te brengen in Duitsland. De drie producties, die u hierboven ziet weergegeven, zijn producties uit 2022. Georg heeft met name de vertaling gedaan van gevonden scripts, waarbij hij ook gebruik gemaakt van de steun van de zoon van de auteur Francis Durbridge, Nicholas Durbridge.

De bovenste 3 titels, te weten:
Paul Temple und der Fall McRoy
Paul Temple und der Fall Westfield
Paul Temple und der Fall Valentine
zijn in Duitsland op cd een groot succes, waarbij de ARD zelfs “Paul Temple und der Fall Valentine” heeft gekocht en tijdens de kerstdagen in 2022 dit hoorspel heeft uitgezonden.

In januari 2022 berichtte ik al over twee Duitse Paul Temple’s die online stonden. Toen Georg Pagitz echter op mijn site tegen het script aanliep van “Paul Vlaanderen en het Z4 mysterie”, stuurde hij onmiddellijk een mail. Wat blijkt: het Engelse script van dit verhaal is helaas volledig verloren gegaan en PIDAX hoopt nu via dit Nederlandse script alsnog een Duitse versie te kunnen uitbrengen.

Z4 gids kelder transparant

Met enige aanpassingen heb ik Dhr. Pagitz kunnen voorzien van dit script en uit dankbaarheid kreeg ik de 3 cd’s thuis toegestuurd. PIXEL hoopt nu dit jaar de eerste schreden te kunnen zetten om het oorspronkelijk Britse hoorspel, getiteld “News of Paul Temple” uit 1939 opnieuw uit te kunnen brengen, nu in het Duits.

Uiteraard blijven we het uitkomen van dit nieuwe Duitse hoorspel op de voet volgen…

4-3-2005: Geronimo hoorspelen bestaat vandaag 18 jaar

Geronimo te paard

Deze website is alweer 18 jaar online. Zoals altijd wil ik dit moment graag gebruiken om u als bezoekers juist extra te bedanken voor uw bezoeken en reacties.

Speciaal wil ik er dit jaar uitlichten de bezoekers die in een reactie “gewoon” hun waardering uitspreken over een pagina, een onderwerp, of de site in zijn geheel. Dat lijkt een kleine moeite, maar ik vind dat niet gewoon, maar juist heel bijzonder. Daardoor voel ik me zeker gemotiveerd nog even door te gaan.

Marijke Merckens overleden

Marijke Merckens

Vandaag bereikte mij het bericht dat de Nederlandse actrice en zangeres Marijke Merckens is overleden. Ze was geboren als Marijke Ouwejan in Magelang (Nederlands-Indië) op 3 februari 1940. Merckens is de achternaam van haar grootmoeder.

Ze is bekend van films als “Ik ben Joep Meloen” en “Een vlucht regenwulpen”. Ze speelde ook in televisieseries, waaronder in “De Zevensprong”; “Medisch Centrum West” en “Oppassen!!!”

Op hoorspelgebied hoorde u haar warme stem onder andere in:
– Afspraak met het verleden
– Buitelkruid
– Goena Goena
– Hollands Glorie
– Moord op Troyte’s Hill
– De planeteneter
– Terug naar nul
en zeker nog meer…

Marijke Merckens overleed op 9 februari 2023 op 83-jarige leeftijd.

Hoorspel online: 2x remake Duitse Paul Temple

Banner 2x remake Duitse Paul Temple

Via een bezoeker, of zoals hij het zelf zegt “ein User uit Duitsland“, werd ik geattendeerd op twee remakes van Duitse Paul Temple hoorspelen, die momenteel online beschikbaar zijn.

Het gaat om “Paul Temple und der Fall Gregory” dat sedert 20 april 2022 online staat en om “Paul Temple und der Fall Valentine”, dat vanaf 20 december 2022 online staat:

“Paul Temple und der Fall Gregory”
Paul Temple und der Fall Gregory 2023 - WDR

Bij “Paul Temple und der Fall Gregory” gaat het om een 2-delige remake van dit hoorspel dat oorspronkelijk in Duitsland is uitgezonden in 1949. Helaas lijkt deze oorspronkelijke versie (van waarschijnlijk 10 delen) verloren gegaan te zijn.

Via de website van de WDR wordt aangegeven dat Bastian Pastewka de rol van Paul Temple invult.
De delen zijn tot 15-04-2023 gratis te downloaden, klik hier voor een link.

Voor de wijze van downloaden, volg de informatie op de site, die opkomt als u met de muis boven de knop “Download” staat.

“Paul Temple und der Fall Valentine”
Paul Temple und der Fall Valentine 2023 - ARD

Bij “Paul Temple und der Fall Valentine” gaat het om een oorspronkelijke remake van de 8-delige hoorspelversie die in 1951 op de Duitse radio te luisteren was. Helaas is ook deze oorspronkelijke versie uit de archieven van het ARD verdwenen. Deze remake kwam in december 2022 online.

Via de website van de ARD is een redelijk uitgebreide beschrijving van de afzonderlijke delen. Inmiddels heb ik enkele losse stukjes beluisterd en de verhaallijn komt overeen met de Britse versie. Daardoor heb ik het vermoeden dat men het originele script heeft gebruikt van het hoorspel dat verloren is gegaan. Hierdoor is het zeer waarschijnlijk dat het verhaal in deze remake niet of nauwelijks veranderd is ten opzichte van de Duitse versie uit 1951.

De rolverdeling wordt via de site weergegeven met: Matthias Kiel, Katja Keßler, Eric Ash u.a.

Hoelang de ARD hier de optie open laat de afleveringen en de trailer te downloaden, wordt niet vermeld.

Vooralsnog zijn de delen gratis te downloaden, klik hier voor een link.

Het downloaden gaat hier via een kleine omweg (althans via Firefox):
– Klik op de afzonderlijke aflevering
– Klik op de 3 puntjes naast de button “Abspielen
– Selecteer: “Herunterladen
– Dan verschijnt een pop-up die het bestand direct afspeelt
– Klik op de speler met de rechtermuis en selecteer: “audio opslaan als…

Klik hier voor de trailer – “Paul Temple und der Fall Valentine”:


Verhalenverteller Willem de Ridder overleden

Willem de Ridder
Willem de Ridder
14-10-1939 – 29-12-2022

Op 29 december 2022 is verhalenverteller Willem Cornelius de Ridder op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was een Nederlands radiomaker, verhalenverteller, tijdschriftenmaker, internationaal bekend Fluxus-kunstenaar en ‘spiegeloog’.

Als kind leerde ik de verhalen van deze meesterverteller kennen door zijn “Spannende splookjes”. Thuis hadden wij een grammofoonplaat en als die werd opgezet, begon een warme maar ook wel spannende stem:

Ziezo, ziezo… Ik zie dat je de plaat hebt opgezet, dat je de grammofoonplaat aan het spelen bent. Heel goed. Is dit de eerste keer? Of is het de tiende keer? Of de honderdste keer…?

LP Hoes Spannende splookjes
De LP hoes van “Spannende splookjes”

Hoe vaak wij thuis de plaat hebben gedraaid, durf ik niet te zeggen, maar ‘grijs’ was het zeker, gezien de tikken…