Hoorspel: Journey versus Sprong

Banner Journey versus Sprong 02

Afgelopen maanden heb ik de Nederlandse hoorspelserie Sprong in het Heelal vergeleken met haar Britse bron: Journey into Space. Voor mij is Sprong in het Heelal één van de beste hoorspelseries, waar ik nog regelmatig met plezier naar luister. Door destijds onder andere details van deze serie uit te zoeken, is voor mij eigenlijk de basis gelegd voor mijn website. Alles wat ik kon vinden, wilde ik met andere liefhebbers delen.

Sprong 2 deel 12Toen ik recent de Britse versie “Journey into Space” online plaatste, ontstond het idee om de details daadwerkelijk te vergelijken. Wat was overgenomen, waar improviseerde Léon Povel met zijn mensen, was er een overeenkomst in de gebruikte geluiden en zo nog meer…

Sprong 3 deel 14

Uiteindelijk heb ik besloten (vooralsnog) deze vergelijking alleen voor serie 2 en serie 3 te doen. Van serie 1 is de oorspronkelijk volledige 18-delige Britse versie verloren gegaan, op 5 minuten na. Daarna heeft de BBC in 1958 een 14-delige remake gemaakt. De Nederlandse versie, waarvan de delen 1, 2, 3, 5 en 6 verloren zijn gegaan, is gebaseerd op de oorspronkelijk eerste versie van de BBC. In de remake van 1958 heeft de BBC de delen 1 t/m 4 eenvoudig weggelaten en deel 17 en 18 aan elkaar gekoppeld.

Sprong 1 deel 14

Hoewel dat voor het verhaal en de lijn daarin geen grote invloed heeft, wordt daardoor vergelijken in detail wel een stuk lastiger. Vandaar dat ik voor nu besloten heb geen vergelijking te maken voor serie 1.

Sprong 1 deel 09

Voor serie 2 en 3 geldt dat de gevonden fragmenten vooral persoonlijk zijn. Daarbij heb ik ook meerdere keren geluisterd en soms zaken toegevoegd en dan toch maar niet heb meegenomen. Al met al was het voor mij wel een groot project en heb ik daarom de pagina opgenomen onder het menu “Luisteren“.

Sprong 1 deel 18

U kunt de pagina echter ook terug vinden onder de Special “Journey into Space” en onder de Special “Sprong in het Heelal“. Ik hoop dat u met plezier naar deze pagina zult luisteren.Sprong 1 deel 06

WAARSCHUWING: De fragmenten kunnen de verhaallijnen vrijgeven. Dus luister eerst de hoorspelen in zijn geheel, voor u aan deze fragmenten begint.

Verder kunt u natuurlijk ook zelf de vergelijking doen. Van de Britse hoorspelserie Journey into Space staan alle series hier online. Zet de Nederlandse versie er voor uzelf naast. Mocht u dan tegen opvallende, leuke fragmenten aanlopen, laat het mij dan weten. Met plezier zal ik ze dan toevoegen.

Voor een rechtstreekse link, klik hier.

Voor 2022 een heel fijn jaar gewenst

Via deze weg wens ik iedereen een gezond, luisterrijk maar vooral gelukkig 2022 toe.
Hoewel er zeker veel belemmeringen geweest zijn, en we nog niet weten wat er kan komen, hoop ik oprecht dat we allemaal een jaar in gaan met plezier, waarmee we mogen genieten van dierbaren en mooie dingen in ons leven. En zo nu dan luisteren naar een hoorspel.

De allerbeste wensen!!!

Hoorspel: Speciaal voor de Paul Temple fans

Banner Paul Vlaanderen - Paul Temple.

Regelmatig krijg ik van bezoekers positieve reacties op de informatie over Paul Vlaanderen, maar zeker ook op de informatie over Paul Temple. Zoals u mogelijk weet, is de nog steeds populaire hoorspelserie Paul Vlaanderen, ook in andere landen uitgebracht. Op deze site bericht ik, naast de Nederlandse versie, ook zo uitgebreid mogelijk over de Britse versie en de Duitse versie.

Zoals het u wellicht al was opgevallen in “Klik hier voor de laatste update“, zijn de laatste pagina’s die nog open stonden voor de Britse Paul Temple toegevoegd. Daarnaast heb ik dankzij Gerard Leeuw ook nog een Duitse Paul Temple kunnen toevoegen: “Paul Temple und der Conrad -Fall“.

Van de meeste hoorspelen had ik de informatie al een tijdje liggen, maar er vielen nu wat meer zaken op hun plaats. Zo kon ik nu ook de verhaallijnen achterhalen van verloren gegane hoorspelen en heb ik hier en daar nog wat informatie op elkaar gelegd. Voor alle informatie over Paul, klik hier.

The Gilbert Case:
Het Britse hoorspel dat ik als laatste heb toegevoegd, was “Paul Temple and the Gilbert Case” dat in 1959 was uitgezonden. Deze versie is een remake van de versie uit 1954 en beide versies zijn bewaard gebleven. Vooral bij de versie van 1959 worstelde ik al een hele tijd met de rolverdeling. Maar nu heb ik toch maar de knoop doorgehakt, ondanks een gebrek aan informatie.

Studio opname Paul Temple - Gilbert Case 01 - 1954
Foto van opnames van Paul Temple and the Gilbert Case – 1954. Bron: radiorewind.co.uk – helaas geen namen.
Links zeer waarschijnlijk Peter Coke.

Er is namelijk een overzicht van de verschillende acteurs, die zich helaas beperkt tot de namen die genoemd worden in deel 8 van de versie van 1959:

Rollen in de Gilbert Case:Versie 1954:Versie 1959:
Paul TemplePeter CokePeter Coke
SteveMarjorie WestburyMarjorie Westbury
Sir Graham ForbesLester MudittRichard Williams
Inspector KingstonDuncan McIntyreDuncan McIntyre
CharlieJames BeattieJames Beattie
Wilfrid StirlingCharles LenoDouglas Storm
Betty WayneGrizelda HerveyEva Stuart
Lance ReynoldsRichard WilliamsSimon Lack
Lynn FergusonPeggy HassardJune Tobin
Louis FabianOlaf OlsenJohn Hollis
Detective Sergeant JohnsonAlec RossGeorge Hayden
Peter GalinoRobert RiettyDavid Spencer

En er is een film die ingaat op bepaalde stukken tekst. Hierin worden 2 fragmenten met elkaar vergeleken: een fragment uit deel 1 en een fragment uit deel 2. U hoort daarin eerst de versie uit 1954, voorzien van commentaar. Aansluitend volgt ter vergelijking het zelfde fragment uit 1959, waarin de auteur wijst op de verschillen. Er wordt daarbij ingegaan op zowel de verschillende acteurs, als ook op details in de tekst.

N.B. VOOR U DE FILM KIJKT:
Bezoek a.u.b. niet de genoemde website in de film. Deze geeft een beveiligingsrisico!!!
De film zelf kijken is uiteraard geen risico.

Het vervolg dat in de film wordt aangekondigd, heb ik tot heden niet kunnen vinden.

Deze film heb ik al ruim 10 jaar, maar helaas is daarbij de bron verloren gegaan. Mocht u de bron weten, hoor ik het graag: Ere wie ere toekomt.

Ik wilde u deze film echter niet onthouden, zeker niet voor de echte Paul Temple fan.

Geronimo hoorspelen bestaat vandaag 16 jaar

Afbeelding van

Geronimo hoorspelen bestaat vandaag 16 jaar. Deze dag is niet alleen een kleine mijlpaal, maar vooral zeer geschikt om u te danken voor al uw bezoeken aan mijn site. Dus bij deze dank voor uw bezoeken, maar zeker ook uw reacties, zowel op de site als via mail. Want vooral uw reacties maken het extra leuk om door te gaan.

Uw bijdrage wordt zeer gewaardeerd.

 

Paul Temple op film – online

Paul Temple film banner

Tussen 1946 en 1952 is Paul Temple viermaal verfilmd. Hiervoor heeft men gebruik gemaakt van de verhaallijnen van 4 hoorspelen met Paul Temple. Francis Durbridge heeft ook voor 3 van de 4 films het scenario geschreven.

Normaal gesproken mag een film het unieke karakter van een hoorspel natuurlijk niet verpesten. Maar ik ben ook Paul Vlaanderen/Paul Temple fan. Toen ik zag dat deze vier films nog volledig online te zien waren, kon ik het niet laten.

Wanneer u op de “Paul Vlaanderen startpagina” klikt en daar even naar beneden scrolled, vindt u de links naar de afzonderlijke informatie en de link naar de vier films op YouTube. U kunt daar genieten van dit klassieke filmgenre in zwart/wit. Daar maak ik ook een kleine verwijzing naar een televisie-serie uit de eindjaren ’60 – begin jaren ’70. Van deze serie staan ook nog enkele afleveringen op YouTube. Helaas heeft die tv-serie weinig van doen met de Paul Temple die Francis Durbrigde ooit bedacht.

Voor directe links naar de films kunt u ook hieronder klikken:
1946: Send for Paul Temple
1948: Calling Paul Temple
1950: Paul Temple’s Triumph
1952: Paul Temple Returns

UPDATE: Helaas is het account dat de 4 films op YouTube had staan, opgeheven.
U kunt de achtergronden nog wel steeds lezen.

Sprong in het heelal – de originele muziek

Tekening uit de radiogids Sprong in het heelal 02

In het nieuwsbericht over de muziek en fragmenten van Sprong in het heelal heb ik voor een volledige compositie van de Medea een versie gebruikt die het toch niet helemaal is. Dat vermeld ik ook in dat bericht.

Niet zo heel lang geleden vertelde Gerard Leeuw mij dat er een juiste versie is uitgezonden op de radio in 1958 door de KRO. Als echte geluidsman kon Gerard het niet laten om ook hier zijn best te doen de kwaliteit ervan te verbeteren, waarvoor mijn dank.

Onderstaand kunt u de volledige compositie van de Medea horen, uitgezonden op 16 februari 1958 door de KRO. Dit is dus de complete originele versie die gebruikt is voor alle Sprong in het heelal series.

U hoort hierbij ook de aankondiging, maar ik wil u ook met name wijzen op de afkondiging. Gerard vroeg me speciaal om dat er ook op te laten staan. Zo wordt een zender niet meer afgesloten…


De Medea van Samuel Barber, opgevoerd door het “New Symphony Orchestra of London” onder leiding van Samuel Barber zelf.

Met dank aan Gerard Leeuw.

Sprong in het heelal – de muziek en fragmenten:

cd hoed muziek Sprong in het heelal

Naar aanleiding van mijn artikel over “Bijzondere fragmenten Journey into Space“, stelde ik mezelf de vraag of zoiets ook nog zou bestaan voor de Nederlandse versie “Sprong in het Heelal”. Later kreeg ik van een bezoeker de tip om hierover navraag te doen bij Winfried Povel.

Winfried Povel is de zoon van de regisseur Léon Povel. Léon Povel heeft in de jaren ’50 van de vorige eeuw de regie verzorgd van de eerste drie series over Jeff Morgan en zijn bemanning. Winfried heeft later de regie van zijn vader overgenomen en o.a. Sprong 4 – “De terugkeer van Mars” geregisseerd.

Afbeelding uit de radiogids.

Winfried heeft het artikel over de bijzondere fragmenten van Journey into Space geluisterd en had zelf ook enkele fragmenten. Uiteindelijk vond hij er twee, die toch echt wel het “Sprong-gevoel” zouden weergeven, maar hij gaf mij de tip om ook iets met de muziek te doen. Die tip heb ik zeker meegenomen.

De bijdragen van Winfried, aangaande de muziek en zijn 2 meegestuurde specifieke Sprong-geluiden kunt u hier beluisteren.

Om de vergelijking te maken met een andere volledige versie, opent de link in dit bericht naar de Sprong in het Heelal – muziek in een nieuwe pagina. Bedoeld dus puur om te kunnen vergelijken.

Luister naar de Medea in de volledige compositie en vergelijk dit met de versie, gebruikt in het hoorspel:


Heel lang was dit de versie waarmee ik het vergelijk kon trekken in de muziek en het hoorspel. Maar het was het in sommige stukken toch ook net niet. Mijn vrij recente contact met Winfried Povel leverde mij wel de juiste versie, waarvoor mijn dank aan Winfried. Met veel plezier (dat kind in die snoepwinkel) heb ik aan dit artikel en de aanvullende pagina gewerkt.

Nu heb ik alleen nog de hoop dat Sprong 5 en 6 ooit ook nog worden vertaald en als Nederlands hoorspel worden uitgezonden.


*** Aanvullend ***

Na bovenstaand bericht stuurde Gerard Leeuw mij ook enkele geluidsfragmenten, die gebruikt werden in Sprong in het heelal – serie 1. Klik hier om deze fragmenten te beluisteren.

Daarnaast op deze pagina ook een unieke video-opname van Léon Povel.
(met dank aan Christiaan Plug & Gerard Leeuw)