Journey into Space vs Sprong in het heelal: Opvallende fragmenten

Banner Journey versus Sprong 02

Op de Sprong in het Heelal – startpagina heb ik al eens een pagina gemaakt, waarin ik met twee fragmenten trachtte de invloed van regisseur Léon Povel op de Nederlandse versie van deze prachtserie duidelijk te maken. Klik daarvoor hier. Inmiddels bracht de Journey into Space – startpagina mij op het idee om de gehele serie onderling te vergelijken. Daarbij heb ik geluisterd naar verschillen in tekst, geluid of opvallende zaken die ofwel bij de Engelse versie, dan wel bij de Nederlandse versie anders zijn.

Klik hier voor de opvallende fragmenten uit serie 2

Journey versus Sprong serie 2

Klik hier voor de opvallende fragmenten uit serie 3

Journey versus Sprong serie 3

Voor deze vergelijkingen heb ik vooralsnog eerst alleen naar serie 2 en serie 3 gekeken. De Britse versie van serie 1 is opnieuw opgenomen in 1958, nadat de oorspronkelijke versie van serie 1 (uit 1953) nagenoeg volledig verloren is gegaan. Daarbij heeft men ervoor gekozen om de oorspronkelijk eerste delen niet meer op te nemen, maar gelijk te beginnen met de start. Hoewel bij de Nederlandse versie er ook enkele delen uit het begin verloren zijn gegaan, lopen hierdoor, vooral in het begin de verhaallijnen net wat anders. Hierdoor kon ik zeker niet voor alle delen een zelfde vergelijking maken. Maar wie weet…

Sprong 2 deel 13

Uiteraard kunt u zelf ook op zoek gaan naar de verschillen en overeenkomsten tussen Journey into Space versus Sprong in het Heelal. De volledige serie Journey into Space is op deze site te beluisteren. Mocht ik dus nog fragmenten gemist hebben die u de moeite waard vindt, geef een bericht en ik neem ze mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *