Hoorspelcollectie enorm uitgebreid – Met dank aan:

Frank Oosterbroek

In 2022 werd ik benaderd door Frank Oosterbroek. Frank behoort tot de verzamelaars van hoorspelen, die door de jaren heen een enorme collectie hebben opgebouwd. Hij heeft daarbij regelmatig ook actief de achtergronden uitgezocht en vastgelegd. Hierdoor heeft Frank een indrukwekkend mooie bijdrage geleverd aan het behoud van hoorspelen. Hij heeft, net als enkele anderen, hiermee met zekerheid bijgedragen aan het voortbestaan van dit prachtig stukje cultureel erfgoed, het hoorspel.

Frank was bevreesd dat al zijn werk verloren zou gaan, als hij dit niet zou delen met anderen die dan ook zijn werk zouden bewaren en waar mogelijk zouden voortzetten. Frank vond in mij wel iemand die daarvoor in aanmerking kwam. Voor mij voelde dat als een enorme eer.

In het verleden, toen ik ongeveer een jaar of 16 was, verzamelde ik samen met een goede vriend de hoorspelen die destijds nog wel eens op de radio kwamen. Op een dag kwam die vriend met een artikel uit de krant waarin Frank Oosterbroek werd geïnterviewd over zijn hobby, het hoorspel. Dat artikel inspireerde mij enorm. Bovenstaande foto komt van dat artikel. Daardoor voelde het extra bijzonder dat ik nu na zoveel jaren niet alleen de man van dat artikel persoonlijk mocht ontmoeten, maar ook dat hij in mij een soort van opvolger zag.

In september 2022 ben ik bij Frank thuis geweest en ik werd zeer hartelijk door Frank en zijn vrouw ontvangen. Frank liet me zijn hoorspelkamer zien, met daarin papieren archieven en oude bandrecorders en nog heel veel meer. Een kamer die iedere hoorspelverzamelaar zich zou wensen. Frank voorzag mij van een harde schijf met zijn gehele collectie en zowel achtergrondinformatie in digitale- en papieren vorm en daar kon ik dus mee aan de slag.

hoorspelkamer Frank Oosterbroek
Een kleine blik in de hoorspelkamer van Frank Oosterbroek

Als uitgangspunt voor het ontsluiten van de collectie van Frank heb ik de online index (Collectie) van Hoorspelen.eu van John van Houten gebruikt. Daar staan met name de hoorspelen genoemd die op landelijke radio zijn uitgezonden. Het gaat daarbij al om globaal 5000 hoorspelen. Bij onduidelijkheden of verschillen in beide collecties heb ik die boven tafel gekregen met de steun van John. Maar naast de hoorspelen van John, heeft Frank op zijn schijf nog veel meer hoorspelmateriaal staan, waaronder ook buitenlandse producties.

Voor mezelf had ik besloten eerst de hoorspelen te ontsluiten die ook bij Hoorspelen.eu in Collectie staan en deze als nieuwe collectie toe te voegen aan Geronimo hoorspelen. Daarna ga ik stap voor stap de overgebleven producties na op de schijf van Frank. Hierdoor zal de collectie voorlopig zeker nog worden aangevuld met mooie nieuwe vondsten dankzij Frank.

Via deze weg wil ik daarom Frank enorm bedanken voor zijn vertrouwen in mij en deze mogelijkheid mijn collectie flink uit te breiden en John voor de steun tijdens het ontsluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *