Collectie: De Triffids

Afbeelding van Geronimo

Schrijver: John Wyndham
Regie: Dick van Putten
Techniek: Léon du Bois en Herman van der Lelie
Vertaling: Alfred Pleiter
Aantal delen: 6
Totale duur: 3:41:10
Omroep: AVRO (11-11-1969)
Genre: SF

Verhaal:
Londen, 1971: aan de hemel verschijnt een schitterende, groengekleurde sterrenregen, die urenlang een adembenemend schouwspel oplevert. Iedereen die maar even in de gelegenheid is, geniet van dit gratis vuurwerk van meteoorgruis. Pas de volgende ochtend blijkt het fatale gevolg: iedereen, die naar het meteoorgruis heeft gekeken, is blind geworden. De dag begint hierdoor anders dan anders. Het is woensdag en het normale verkeersgeruis ontbreekt. Het is overal doodstil.

William Masen, in het ziekenhuis herstellend van oogletsel, is een van de weinigen die niet heeft mogen genieten van het oogverblindende schouwspel van de “groene regen”. Die ochtend blijkt dat hij een van de weinigen ter wereld is die zijn gezichtsvermogen nog heeft…

Wanneer hij het ziekenhuis verlaat, is de wereld om hem heen veranderd. De stilte heeft plaats gemaakt voor een onbeschrijfelijke chaos. Een radeloze menigte baant zich tastend een weg door de stad die aan plunderaars ten prooi is gevallen en waar de Triffids genadeloos hun slag slaan…

Delen:
Deel 1: Het begin van het einde
Deel 2: Licht in de duisternis
Deel 3: Overleg en chaos
Deel 4: Op dood spoor
Deel 5: De wereld wordt steeds kleiner
Deel 6: Strategische terugtocht

Beluister de tune van “De Triffids”:


Bij de rolverdeling is uitgegaan van de rolverdeling per aflevering, vandaar mogelijk meerdere namen voor een rol.

Rolverdeling:
Bill MasenHans Veerman
Josella PlaytonFé Sciarone
Umberto PalanguezJan Borkus
ElleryHarry Bronk
Directeur oliemaatschappijFrans Somers
De vader van Bill MasenHan Kőnig
Walter LucknerPaul van der Lek
Een verpleegsterJoke Hagelen
Een chirurgWilly Ruys
Een caféhouderJohan te slaa
Een jongemanHans Karsenbarg
Een meisjeGerrie Mantel
Haar moederTine Medema
Een blindeJos van Turenhout
ArcherTonny Foletta
CokerHuib Orizand
Michael BeadleyRobert Sobels
Iwan SimpsonHan Kőnig
AlfPaul van der Lek
Kolonel JacquesFrans Somers
Miss BarrNel Snel
Professor VorlessWilly Ruys
Miss DurantWiesje Bouwmeester
MacJos van Turenhout
LucyJoke Hagelen
Een vrouwTine Medema
Stephen BrennellJan Borkus
SidHans Karsenbarg
Een manJos van Turenhout
VeraNora Boerman
DennisDick Scheffer
JoyceWilly Brill
SusanGerry Mantel
MaryCorry van der Linden
TorrenceRob Geraerds
Een manJos van Turenhout

Extra info:
John Wyndham schreef het boek in 1951. De BBC zond het hoorspel uit in 1957 (Regie: Gilles Cooper) en herhaalde dit in 1960. Het Nederlandse hoorspel is de vertaling van dit hoorspel en was voor het eerst op de Nederlandse radio in 1969.

De BBC zond daarna nog tweemaal een andere versie van dit verhaal als hoorspel uit op de Britse radio. In 1968 zond de BBC een 6-delige versie uit met Gary Watson in de rol van Bill Mason.

In 2001 zond de BBC World Service een 2-delige versie van dit hoorspel uit met Jamie Glover in de rol van Bill Mason.

De Duitse versie van dit hoorspel werd door de ARD oorspronkelijk in 1957 in 6 delen uitgezonden. Later werd het hoorspel samengevoegd tot 4 delen. Recentelijk (2023) bracht de WDR de oorspronkelijke 6-delige versie weer uit en plaatste deze online.

Op televisie:
In 1983 zond de BBC een tv-serie uit, die nagenoeg hetzelfde verhaal volgt als het hoorspel. Het verhaal is ook een aantal maal verfilmd (o.a. in 1962), maar daar waren het uiteindelijk enkel alleen de namen van de rollen nog die een link met het originele verhaal hadden.

In 2009 echter pakte de BBC het verhaal weer op en stak het in een ietwat modern jasje, maar bleef wel relatief dicht bij het originele verhaal. Al met al dus een verhaal dat zeker de moeite waard is om geschreven en verfilmd te worden, een tv-serie van te maken (2x zelfs) en een hoorspel. Ik denk dat daarom dit verhaal zeker tot de klassiekers gerekend mag worden.

De TV-serie (1983) heeft op mij, als kind, grote indruk gemaakt en inmiddels hebben mijn zoon en ik samen naar deze serie op dvd gekeken. Dank aan diegenen die mij de tip gaven waar ik het kon vinden! Het heeft alle raakvlakken met het hoorspel en het was weer een genot om naar te kijken.

In 2009 zond de BBC dus een 2-delige remake uit van de tv-serie. Deze remake was in een “modern” jasje gestoken, maar deed in mijn ogen zeker geen afbreuk aan het verhaal. Ik denk zeker ook een aanrader.

Overigens ook leuk om te lezen is het vervolg op het boek van John Wyndham, getiteld: “De nacht van de Triffids” van Simon Clark (ISBN 90 274 7359 5 NUGI 335) Uitgeverij Het Spectrum, uitgebracht in 2001.

De BBC zond “Night of the Triffids” (het vervolg) uit als hoorspel in 2016 op BBC4.

Deze hoorspelserie is ook cd uitgebracht, klik hier voor een recensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *