“Echt gebeurd!” Felsenstein

Banner Matt Meldon
In “De tunnel der duisternis” volgen Matt en Stevens 1 van de goden naar Zwitserland. Daar neemt de bewuste god een vlucht naar Felsenstein. Een staatje, als Lichtenstein, waar de goden allerlei plannen beramen om hun grootse ideeën te verwezenlijken.

De vraag of Felsenstein echt bestaat? Nee, er bestaat geen land dat Felsenstein heet. Maar er is toch iets vreemds aan de hand…

Wanneer je zoekt op het internet, vindt je de naam Felsenstein eigenlijk alleen in achternamen. Bijvoorbeeld ene Joseph Felsenstein, hoogleraar in de biologie en nog zo een aantal namen.

Toen ik echter verder ging kijken, viel me ineens wel wat op. Wanneer je topografisch zoekt op Felsenstein, blijkt er een regio in het zuiden van Duitsland te zijn, waar de naam Felsenstein toch nog vaak voorkomt. De regio met deze namen is wel in de omgeving, zoals deze ook in het hoorspel wordt beschreven.

Felsenstein

U ziet links onderin op de kaart Zwitserland, vanwaar onze vrienden hopen Felsenstein binnen te komen. In het Zuiden (midden onder) ziet u de contouren van Liechtenstein en midden op de kaart (het Zuiden van Duitsland) met de bedoelde regio. De rode ballonnetjes geven de plaatsen aan die een relatie hebben met de naam “Felsenstein”. De rode cirkel is de plaats waar volgens de beschrijving in het hoorspel de locatie zou moeten zijn van Felsenstein. In werkelijkheid bevindt zich hier de Feldberg, de hoogste berg (1493 mtr) van het zwarte woud.

Ik heb wel het idee dat de regio groter is dan in het hoorspel beschreven, maar de fantasie van Paul Van Herck is, door ‘halve’ waarheid gedragen, toch wel heel bijzonder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *