Hoorspelheld Carl Lans

Carl Lans

Geboren: 19-10-1913 te Rotterdam
Overleden: 03-03-1995 te Swolgen (Limburg)

Algemeen:
Carl Lans was een Nederlandse science fiction schrijver. Hij is geboren te Rotterdam in 1913 en heeft een opleiding tot violist genoten aan het conservatorium. Tijdens de oorlog heeft een opgelopen verwonding hem gedwongen te stoppen met viool spelen. Daarna is hij werkzaam geweest als onderwijzer en als ambtenaar voor het ministerie van Defensie.

Van midden jaren 50 tot de begin jaren 60 heeft hij zo’n 70 hoorspelen geschreven, waarbij Testbemanning en Dubbelspion mij het meest bekend zijn. Tevens heeft Carl Lans een aantal boeken geschreven: o.a. Werelden onder de horizon, Testbemanning en 13 stappen naar de redding.

Onderstaande info is afkomstig van de dochter van Carl Lans, waarvoor mijn dank.

Behalve hoorspelen heeft hij ook een aantal klankbeelden geschreven, o.a.”Mozart in Den Haag”. Nadat mijn ouders in Limburg zijn gaan wonen heeft mijn vader zich meer toegelegd op het vertalen van science-fiction boeken van uit het Engels. Er was voor hoorspelen niet veel markt meer wegens de opkomst van de televisie. Wel heeft hij nog een paar televisie stukken geschreven, maar die bleken te duur te zijn om te produceren. Wel werd de serie “Treinreis naar de toekomst” uitgezonden.

Hieronder twee afbeeldingen die ik van de dochter van Carl Lans mocht ontvangen, waarvoor mijn dank:

Carl Lans met de apparatuur van weleer
Carl Lans met de apparatuur van weleer

Vader Lans op het strand van Scheveningen
Vader Lans op het strand bij Scheveningen


Hoorspel geschreven:
Testbemanning
Dubbelspion
De Apocriefe Haydn
Liederen van een reizend gezel
En waarschijnlijk nog ongeveer zo’n 66 andere hoorspelen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *