Hoorspelheld Charles Chilton

Charles Chilton

Geboren: 15-06-1917 te Bloomsbury (Engeland)
Overleden:02-01-2013 te Hampstead (Engeland)

Algemeen:
Charles (Frederick William) Chilton was radiopresentator bij de BBC, schrijver en producer. Hij is geboren in Bloomsbury en heeft zijn vader nooit gekend. Die was omgekomen in de Eerste wereld oorlog. Zijn moeder overleed toen hij 6 jaar was, zodat zijn grootmoeder de opvoeding op zich nam. Op zijn 15e kwam Chilton bij de BBC als messenger boy.

Gedurende de Tweede wereld oorlog vervulde hij zijn diensttijd bij de R.A.F. Hij heeft menig programma gepresenteerd, geschreven en geproduceerd. Chilton is o.a. voor een periode van 5 jaar naar de USA gestuurd om research te plegen en te schrijven over de Amerikaanse geschiedenis. Hij heeft in deze periode nogal wat Westerns geschreven. De ‘Riders of the range’ liep 4 jaar, toen Chilton’s interesse in astronomie hem tot een schrijven van een SF hoorspelserie aanzette.

De eerste serie ‘Operation Luna’ was gepland als een 6-delig hoorspel, maar door het enorme succes liep dat uit tot 18 afleveringen. Met de twee series die nog zouden volgen, werden het zelfs 58 afleveringen. In 1981 werd nog een 90 minuten versie aan de serie toegevoegd. In Nederland is de serie als ‘Sprong in het heelal’ vanaf 1955 op de radio uitgezonden. Het werd een van de meest succesvolle hoorspelreeksen op de radio.

Charles Chilton is in de periode na de oorlog getrouwd met Penny. Echte bekendheid heeft hij gekregen met zijn serie Journey into Space. Hij is in 1976 onderscheiden voor zijn diensten voor de Britse radio. Een jaar later ging Chilton met pensioen.

In 2012 rondde Charles Chilton zijn laatste project af, een biografie genaamd Auntie’s Charlie. Op 2 januari 2013 overleed Charles Chilton op 95-jarige leeftijd in het Royal Free Hospital in Hamstead aan de gevolgen van een longontsteking. Hij laat zijn vrouw, 3 kinderen en 10 kleinkinderen achter. En natuurlijk een fantastische hoorspelserie: “Journey into Space”.

Hoorspelen geschreven en geregisseerd:
Journey into Space – Operation Luna (in Nederland bewerkt tot Sprong in het heelal serie 1)
Journey into Space – The red Planet (in Nederland bewerkt tot Sprong in het heelal serie 2)
Journey into Space – The world in Peril (in Nederland bewerkt tot Sprong in het heelal serie 3)
Space Force I
Space Forve II
Journey into Space – Return from Mars
Journey into Space – Frozen in time

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *