Achtergronden bij “Paul Vlaanderen en het Z-4 mysterie”

Afbeelding van Geronimo

Dankzij het internet ontdekte ik de volgende informatie over dit Paul Vlaanderen mysterie:

Achter de uitzendingen van “Paul Vlaanderen en het Z-4 mysterie” schuilt een heel bijzonder verhaal: De uitzendingen waren gepland op 14, 21, 28 april en 5, 12 en 19 mei 1940. Door de Duitse inval op 10 mei van dat jaar, zijn de laatste twee delen nooit meer uitgezonden.

De AVRO is later de luisteraars wel een beetje tegemoet gekomen door van week 23 t/m 33 het gehele script van Z-4 af te drukken zodat men alsnog kon ervaren hoe dit mysterie afliep. Daar zal natuurlijk ook wel de poging hebben meegespeeld om AVRO-leden te behouden. Wellicht waren er anders luisteraars die zouden afhaken, omdat de AVRO in handen van de bezetter was gekomen.

Nu heb ik zelf de pocket van het Z-4-mysterie (Paul Vlaanderen en het Z-mysterie); het einde is wat anders ingekleed dan het hoorspel-script maar voor de rest is het gewoon 1 op 1 bewerkt. Om kort te gaan: er speelt een hotelhouder (ene Ernie Weston) mee. In het boek lees je hoe hij vermoord wordt gevonden in een buffet (met in zijn hand een horlogeketting) In het hoorspel vindt men echter slechts de horlogeketting en een briefje waarin wordt aangegeven dat Ernie in handen is van Z-4. Ernie is in het hoorspel zogezegd ontvoerd. Wonderlijk genoeg eindigt dit mysterie waarbij alles wordt opgelost… alleen van Ernie horen we niets meer.

En het wordt nog gekker: in de AVRO-Radiobode had je dus iedere week een resumé waarin werd aangegeven wat er voorheen allemaal was gebeurd. In de gids na de scène waarin het buffet werd geopend, staat dus heel vrolijk: “Ze vinden Ernie Weston, vermoord” Hoe dit manco is ontstaan, is een raadsel. Mogelijk wilde men op papier de koelbloedige moord niet onder de aandacht brengen, gelet op de situatie van dat moment in Nederland waarbij men vergat om het resumé van de volgende week aan te passen.

Ik vond dit wel een heel bijzonder verhaal, dat ik niet kende…

Toelichtig uit de Radiobode van 7 juni 1940.Toelichtig uit de Radiobode van 7 juni 1940.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Zie ook:
Het oorspronkelijke script in de gids van 1940
Paul Vlaanderen en het Z mysterie (Regie: Audrey van der Jagt).
Paul Vlaanderen en het Z4 mysterie (Regie: John Beringen).
Paul Vlaanderen en het Z4 mysterie (Regie: Kommer Kleijn).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *