Paul Vlaanderen en het Z4 mysterie: het script in de radiobode

(uit de radiobode van 1940)

Z4 titel afbeelding transparant

Zoals u wellicht elders op deze site al eens gelezen heeft, is “Paul Vlaanderen en het Z4 mysterie” nooit compleet uitgezonden. De oorspronkelijke uitzendingen waren gepland op 14, 21, 28 april en 5, 12 en 19 mei 1940. Door de inval van Duitsland zijn de laatste 2 afleveringen nooit uitgezonden.

De AVRO wilde haar luisteraars het plot van dit hoorspel echter niet onthouden. Hiervoor plaatste de AVRO het originele script van alle 6 afleveringen in haar Radiobode, te beginnen op 7 juni 1940 tot aan 16 augustus 1940. Zo werden er iedere week enkele pagina’s van de Radiobode gevuld met dit script. Op 23-12-1946 probeerde de AVRO het verhaal van Z4 alsnog ten gehore te brengen. De 6-delige versie werd bewerkt tot 1 enkele aflevering. Helaas is deze opname ook verloren gegaan.

Z4 gids kelder transparant

Doordat het script (onder andere uit die Radiobode) bewaard is gebleven, konden anderen dit hoorspel jaren later opnieuw, en nu alsnog compleet, ten gehore brengen. Dat is gedaan in 2009 door John Beringen die het hoorspel opnieuw uitgebracht onder de originele titel en het werd vanaf 12 februari uitgezonden op Radio 90FM. In datzelfde jaar, 2009, werd het hoorspel ook uitgebracht door de Stichting Hoorspel Nú, met de ietwat aangepaste titel “Paul Vlaanderen en het Z mysterie“.

Maar wat konden de lezers nu tijdens Tweede Wereldoorlog nu daadwerkelijk lezen in de Radiobode?
Klik daarvoor op onderstaande afbeeldingen.

Onderstaande afbeelding bevatten het oorspronkelijke script van de AVRO radiobode:
(klik op de eerste afbeelding voor een vergroting, daarna telkens pijltje naar rechts en lezen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *