Dodenhuis: De riedel

De riedel

In de delen 3, 6, 7 en 9 ziet u bovenstaande afbeelding. Het is een tune op piano gespeeld door Carl Lawrence. Om het hoorspel ook wat meer geluid te geven, leek het mij leuk om dit riedeltje, waarmee Lawrence zijn kompaan Millner bij zich riep, weer geluid te geven. Ik heb hiervoor mijn oud-leraar, Jack Mulder bereidt gevonden om het als mp3 te kunnen aanbieden.


Inmiddels heb ik ook een enthousiaste reactie gekregen van een bezoeker van de site, die ook zeer was ingenomen met de “riedel” van Carl Lawrence. Frans Geerts heeft de riedel, zoals hij zelf zegt in een 2012-jasje gestopt en opnieuw ingespeeld.

Omdat ikzelf totaal geen muzieknoot kan lezen en ook van de technieken, die daarbij komen kijken, geen snars begrijp, heb ik Frans om een uitleg gevraagd. Ik hoop dat de muziekkenners onder u begrijpen wat Frans Geerts heeft gedaan. U kunt dat lezen in het cursieve stuk tekst. Ikzelf vond echter het idee alleen al zo uniek, dat ik het zeker de moeite waard vindt om de 2012-versie op de Riedel van Carl Lawrence ook hier een plek te geven.

Versie 1 van Frans Geerts:


Versie 2 van Frans Geerts:


Hieronder leest u dus de uitleg, waarin Frans mij (als leek) probeert uit te leggen, waar het verschil in zit ten opzichte van de Riedel die ik van Jack Mulder mocht ontvangen:

“De uitvoering van Jack Mulder is trager en laat de eerste van de 4 maten horen. Ik heb de riedel opnieuw ingespeeld met het softwareprogramma Capella. Dan ontstaat er opnieuw bladmuziek die je kunt bewerken en als midi file opslaan. De midi file is ook op de computer af te spelen maar klinkt dan als ringtone. Door dit bestand op een synthesizer af te spelen kunnen er effecten en instrumenten worden toegevoegd die het geluid voller maken.

De riedel die op de site staat afgedrukt lijkt mij een fragment van het totaal omdat het niet eindigt volgens de gangbare muziektaal. Dat is ook te horen als je de eerste versie beluisterd. Door vanaf het eind weer naar het begin te gaan, dus een stukje te herhalen, kom je vanzelf op het punt waar volgens mij het eind moet zitten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *