Hoorspelheld Johan Wolder

Johan Wolder

Geboren: 23-01-1922
Overleden: 03-01-2016

Algemeen:
Johan Wolder is een hoorspelacteur en -regisseur. Na in 1943 als logopedist te zijn afgestudeerd aan de Utrechtse Vereniging voor Logopedie en Phoniatrie legde hij zich toe op een carrière in Hilversum als hoorspelacteur.

In 1947 werd hij lid van de hoorspelkern van de NRU (Nederlandse Radio Unie) en was hij te horen in honderden hoorspelen. Hij heeft veelvuldig gebruik heeft gemaakt van het pseudoniem Joris Bonsang. Vooral bij kleinere rollen of als hij meespeelde in een hoorspel waarvan hijzelf de regisseur was. Later werd hij vooral actief als regisseur voor de NCRV. Daarnaast regisseerde hij voor de VPRO-radio.

Hoorspelrollen:
Stem van de controle – Sprong in het heelal serie 2 (maar ook Frank Rogers in deel 1)
Denning – Sprong in het heelal serie 1
Rollen in enkele Paul Vlaanderen verhalen, waaronder Conrad (Paddy) en Margo (brigadier)
Testbemanning – Verslaggever en Jolsen
De Wilkinsons – Meneer Anderson
Dubbelspion – agent van Scripo
Ontmoeting op Margraten – Taylor
Harry en Kwartje – Kwartje
De kleine Johannes – meerdere rollen
Wie gaat er mee naar Engeland vare? – buschauffeur
De Maansteen – inspecteur Seagrave
De Neger
De Limobiel – Jan kabel
En zeker nog meer…

Hoorspelregie:
De tuinfluiter
Vincent van Gogh
Tussen twee vuren
Beatrijs
Time after time
En ook hier veel meer…

2 gedachten aan “Hoorspelheld Johan Wolder”

  1. Hallo Johannes, Dit is jouw geluksdag want ik heb dat fragment. Het is uitgezonden op 1 oktober 2003 en duurt 3 minuten. Het is 103 MB. Als je mij even een mailtje stuurt, zal ik het via wetransfer naar je sturen. Paula Majoor wist mij twee maanden geleden overigens te vertellen dat Johan Wolder inmiddels is overleden, maar dat heb ik nog nergens bevestigd gezien. Met vriendelijke groeten, John Beringen

    john.beringen@casema.nl

  2. Johan Wolder is kennelijk inmiddels maar liefst 99 jaar. Noch op Wikipedia, noch op deze site staat een sterfdatum, dus ik concludeer dat hij nog steeds onder ons is. Weet iemand zijn geboorteplaats, want deze wordt niet vermeld. En waar woont hij nu? Een tijd geleden heb ik hem op hoge leeftijd op de televisie gezien, ik meen in het programma Man Bijt Hond. Men was bij hem thuis op bezoek, waar hij een flinke collectie geluidsopnamen had. Hij vertelde wat opvallende dingen over Mabel Wisse Smit. Ik zou het stukje graag nog eens willen zien, maar ik heb het helaas nog niet teruggevonden. Weet iemand raad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *