Hoorspelheld Joop Doderer

Joop Doderer

Geboren: 28-08-1921 te Velsen
Overleden: 22-09-2005 te Roelofarendsveen

Algemeen:
Joop Doderer doorliep de HBS in Amsterdam en kreeg toneellessen van Johan Schmitz. Joop Doderer was achttien en kandidaat nummer 85 voor het toelatingsexamen van de Amsterdamse Toneelschool. Vervolgens was Joop Doderer niet meer weg te slaan uit de Amsterdamse Stadsschouwburg. Hij moest alles leren en weten, assisteerde op de lichtbrug, sjouwde met decors, souffleerde en was nerveus toen hij bij wijze van debuut in “De Ware Nar” van P.C. Hooft met een gedempte lantaarn van links naar rechts over het toneel moest gaan en steeds moest zeggen: ‘De klok heit negen, negen heit de klok.’.

Na de oorlog speelde hij voornamelijk in kluchten en werkte als cabaretier o.m. bij gezelschappen van Jan Munsch en Wim Sonneveld. Voor de radio waren er het bekende “Koek en Ei” (hij had de rol van “Opa Bobby”), “Stoephuisterwoude”, “Tierelantijnen” en “De Bonte Dinsdagavondtrein”. Voor de televisie trad hij op in tal van amusementsprogramma’s (meerdere malen als de butler in “Miss Sophie’s verjaardag”). Van 1955 tot 1975 speelde hij de titelrol in de jeugdserie “Swiebertje”.

Na zijn terugkeer in Nederland speelde hij meteen hoofdrollen in enkele speelfilms (zoals in Herman van Veen’s “Uit Elkaar” en naast Piet Bambergen in “Laat de Dokter maar Schuiven”) maar zijn theaterbloed kroop waar het niet gaan kon en dus vierde hij jaar na jaar triomfen met een lange reeks theaterkluchten totdat de Vlaamse theatervernieuwer en meester-regisseur, Ivo van Hove, hem vroeg voor een hoofdrol in O’Neill’s drama “Rijkemans Huis”. Sindsdien was hij niet meer van het ‘serieuze’ toneel weg te denken, met hoofdrollen in ‘Liebelei’, ‘Oom Wanja’, ‘Caligula’, ‘India Song’ en Couperus’ ‘Oude Mensen, de Dingen die Voorbijgaan’. Hij is gehuwd geweest met Conny Stuart en werd in 1982 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Hoorspel:
Swiebertje in de gelijknamige serie
De Cock in “De Cock en het sombere naakt”
Opa Bobby de Koning in “Koek en Ei”
En vast nog meer…

2 gedachten aan “Hoorspelheld Joop Doderer”

  1. Beste Boni Li-A-Sam,

   Hartelijk dank voor uw oplettendheid.
   U heeft helemaal gelijk en de tekst is aangepast.

   Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *