De Ruitenboer

Boekomslag De Ruitenboer.

  • Titel boek Nederlands: De ruitenboer
  • Titel boek Engels: Send for Paul Temple
  • Titel Hoorspel Nederlands: Spreek met Paul Vlaanderen en het komt in orde
  • Titel Hoorspel Engels: Send for Paul Temple

Resumé boek:
In dit eerste verhaal leren we de inmiddels zeer bekende detectiveschrijver kennen. Terwijl Engeland wordt geteisterd door een aantal brutale diefstallen, heeft de media een campagne gestart om Scotland Yard te stimuleren Paul Vlaanderen’s hulp in te roepen.

In het begin van het verhaal heeft onze held bezoek op zijn landhuis ‘Bramley Lodge’, nabij Evesham waar Vlaanderen als vrijgezel wordt bijgestaan door zijn butler, Pryce. Het bezoek bestaat uit dokter Milton en zijn nicht, Diana Thornley, vrij recente buren van de beroemde schrijver. Ook zij bespreken de diefstallen en de mogelijke rol van Vlaanderen. Wat later op de avond verschijnt ook een oude bekende van Paul Vlaanderen, namelijk commissaris Harvey. De binnenkomst van Harvey doet het eerdere bezoek besluiten naar huis te gaan en na hun vertrek bespreken Harvey en Vlaanderen de situatie van de diefstallen.

Harvey bespreekt de juwelendiefstallen en spreekt daarbij over de mogelijkheid van een misdaadorganisatie. Als Vlaanderen hem vraagt of Sir Graham op de hoogte is van dit bezoek, wordt de commissaris ietwat in verlegenheid gebracht. Sir Graham is in dit stadium van de ons welbekende serie, zeker nog niet gesteld op de inbreng van amateurs. Commissaris Harvey legt het verband tussen verschillende diefstallen met de “groene vinger”, uitspraken van betrokkenen die hun betrokkenheid met de dood hebben moeten bekopen. Harvey heeft een logeeradres geregeld in een klein hotelletje, The Litle General, maar Vlaanderen stelt voor dat de commissaris de nacht op Bramley Lodge doorbrengt.

Paul en Harvey gaan naar het hotelletje om de spullen van de commissaris op te halen, maar als de bekende schrijver buiten het hotel op zijn vriend wacht, komt plots de beheerder in paniek naar buiten: De commissaris Harvey lijkt zelfmoord te hebben gepleegd en ligt dood in de herberg. In het hotel is verder nog 1 gast, mevrouw Parchment.

Vlaanderen onderzoekt eerst de situatie ter plekke. Mevrouw Parchement vertelt Paul Vlaanderen dat dit hotel vroeger “De groene vinger” heette. Later, als Vlaanderen inmiddels in teruggekeerd op zijn landhuis, krijgt hij bezoek van een jonge verslaggeefster, Ina Trent. Ze raken in gesprek over de kwestie en dan blijkt dat haar eigenlijke naam niet Ina Trent is, maar Louise Harvey en dat ze de zuster is van de omgekomen commissaris. Ina Trent is ook degene die er verantwoordelijk voor is dat in de media groots om de steun van Paul Vlaanderen werd geroepen. Uiteindelijk besluiten ze samen deze zaak, die zijn oorsprong kent in Zuid-Afrika, met als hoofdrolspeler Ruitenboer, te gaan onderzoeken.

Bijzonderheden:

  • Paul leert Ina kennen.
  • De band met Sir Graham moet zeer zeker nog groeien.
  • De butler heet Pryce.
  • Het Engelse hoorspel werd uitgezonden vanaf 08-04-1938.
  • Het Engelse boek is van 1938.
  • Het Nederlandse hoorspel werd uitgezonden vanaf 12-02-1939.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *