Bijzondere prent: “De berg der verschrikking”

De berg der verschrikking - originele prent(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Sinds vandaag (07-08-2023) ben ik de trotse eigenaar van bovenstaande prent. De prent bevat de originele tekening van de cover van de radiogids van de KRO van 12 mei 1957. Het stond op de cover ter gelegenheid van de eerste uitzending van het hoorspel “De berg der verschrikking”.

De fotokopie van de cover van de radiogids staat al een tijdje op deze site als gevolg van mijn persoonlijke bezoek aan de regisseur van dit hoorspel, Léon Povel. Deze kopie kunt u ook vinden op de pagina van de radiogids-aankondigingen van dit hoorspel. De tekening is gemaakt door Dhr. Arie Teeuwisse, die destijds regelmatig tekende voor de KRO-gids.

Cover radiogids
Cover radiogids.

Enkele weken terug mailde Winfried Povel, de jongste zoon van Léon Povel, mij of ik belang had bij deze prent. Als groot fan van zijn vader en diens werk als regisseur voelde dat voor mij echt als een eer. Als ik het met respect een mooie plek zou geven, was het voor mij. Dankbaar heb ik een vervolgens een afspraak gemaakt en vandaag mocht ik de prent van Winfried persoonlijk ontvangen.

Winfried vertelde erbij dat Léon Povel zelf model heeft gestaan voor de tekening en dat zijn vader daarbij zijn eigen bergkleding droeg. Zoals u elders op deze site kunt zien, was Léon Povel zelf ook een groot liefhebber van de bergsport. De prent heeft jaren in huize Povel gehangen, vertelde Winfried verder en hij zag het dus dagelijks.

Nog een kleine noot waaruit blijkt dat de prent voor Léon Povel persoonlijk was. Linksonder zette Dhr. Teeuwisse zijn herkenbare (maar bijna onleesbare) handtekening. Wanneer je echter de cover van de gids (links) uitvergroot, ontbreekt de toevoeging die op de prent (rechts) wel zichtbaar is.

De berg der verschrikking - signatuur opvallend(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Wat er waarschijnlijk op de rechter signatuur bij geschreven lijkt zijn, is “Voor Lon Povel” (roepnaam van Léon Povel).

Deze prent krijgt met zekerheid een heel mooie plek.
Met dank aan Winfried Povel!

Eén gedachte over “Bijzondere prent: “De berg der verschrikking””

  1. Aanvullende reactie op dit bericht:

    Heel lang heb ik gedacht (en anderen met mij) dat de illustrator voor de KRO ene heer Teeuwen was.
    Naar aanleiding van deze prent heeft dit John van Houten (u weet wel) niet losgelaten.
    Zijn intensieve zoektocht leidde tot de juiste naam van deze artiest: Arie Teeuwisse (1919 – 1993), een Nederlands beeldhouwer en illustrator/striptekenaar, die vanaf 1947 verschillende illustraties en strips voor de KRO-gids maakte. (informatie: Wikipedia)
    De informatie over deze illustrator op deze site is aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *