Matt Meldon “Echt gebeurd” aangevuld

Space shuttle Atlantis
 
(eer)Gisteren hoorde ik van de laatste lancering van de Space Shuttle Atlantis en hiermee werd een belangrijk hoofdstuk in de ruimtevaartgeschiedenis afgesloten. Als groot fan van hoorspelen, zoals Sprong in het heelal en Matt Meldon, had ik altijd een kleine hoop dat de exploratie van het universum eens zover zou komen, dat de ‘gewone man’ ook die dingen zou kunnen zien, die Matt of Jimmy mee hebben gemaakt. Ook Wubbo Ockels heeft in 1985 aan deze jongensdroom bijgedragen, door zich als eerste Nederlandse burger in de ruimte te begeven met een Space Shuttle.

Doordat Amerika, door financiële problemen genoodzaakt, zijn ruimtevaartprogramma na deze laatste vlucht op een lager pitje gaat zetten, zie ik mijn jongensdroom dan toch weer vervagen om ooit in het heelal te mogen rondzweven…

Misschien dat de Russen nog enige (financiële) inspiratie hebben om eens verder te komen dan van de aarde naar de maan. Anders blijft mijn fantasie hangen in de jongensdroom, gevormd door de fantastische hoorspelen met Matt Meldon en Jimmy Barnett.

Momenteel luister ikzelf naar Apollo XXI en daarin ook weer een tweetal zaken (Luna 3 en Tsiolkovsky krater), waarvan ik vond dat ze thuishoorden in de Special rond om “Matt Meldon – echt gebeurd”. Klik hier. Ook hier zijn de Russen soms ‘beter’ of ‘eerder’ in dingen ontdekken in de ruimte. Moet ik mijn hoop dan maar, net als André Kuipers en Generaal Stevens, op de Russen vestigen…

3 gedachten aan “Matt Meldon “Echt gebeurd” aangevuld”

 1. De jongensdroom om te kunnen rondvliegen in de ruimte komt juist razendsnel dichterbij! Laat je niet voor de gek houden door sommige negatieve berichten die anders suggereren.
  Het geldverslindende en onveilige Space Shuttle systeem verdwijnt evenals de extreem dure opvolger genaamd Constellation. In plaats daarvan komt er een veel betaalbaardere taxiservice van de aarde naar een baan om de aarde. O.a. de firma’s SpaceX en Boeing zijn druk bezig met de werkzaamheden hiervoor. De raketten zijn er reeds. De ruimtecapsules en ontsnappingssystemen komen eraan. Dit najaar reeds zal SpaceX met de ruimtecapsule (nog onbemand) een bevoorradingsvlucht naar het ISS uitvoeren.
  Die nieuwe taxidiensten zullen ook worden aangeboden aan andere landen. Ene meneer Bigelow is bezig met het maken van (jawel) opblaasbare ruimtestations, waarvan al een prototype rond de aarde draait. En NASA heeft al een ontwerp voor een echt ruimteschip, de Nautilus-X, een modulair systeem, waarmee grotere reizen in ons zonnestelsel kunnen worden gemaakt.
  Reeds binnen enkele jaren zal de eerste taxidienst van start gaan. Ondertussen kunnen we binnekort via Virgin Galactic van Richard Branson al een ruimtedip maken middels een vlucht naar 100 km hoogte.
  Kortom, dat wordt nog wat! En snel ook. Dus geef de hoop niet op.

 2. Hello, goodbye Ton,
  Goed werk. Mooie foto’s en interssante informatie.
  Al wist ik wel waar de Tsiolkovsky krater zich bevind.
  Kort gezegd: De website wordt steeds mooier.

  Met een groet,
  Cornelis.

 3. Zojuist de nieuwe pagina’s bekeken bij Matt Meldon, je hebt er wederom iets moois van gemaakt.
  Prachtige foto’s en nu weet ik eindelijk waar ik moet zijn als ik de Tsiolkovsky krater wil bezoeken.
  In m’n fantasie had ik die keurig in het midden van de achterzijde van de maan geprojecteerd.

  Groet,
  John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *