Programma Geronimo hoorspelen

Geronimo hoorspelen logo

De generaal

Een documentair hoorspel over generaal Simon Spoor (1902-1949) en de “politionële acties” in het voormalig Nederlands-Indië, twee acties die in 1947 en 1948 tegen de Indonesische republiek werden ondernomen. Met gebruikmaking van authentieke documenten heeft de auteur een veelkleurig spel in elkaar gezet, waarin allerlei figuren (die voor het merendeel niet historisch zijn) de voor Nederland beroerde dagen aan den lijve ondervinden.

Generaal Spoor is de hoofdfiguur. Hij is een rechtschapen militair die opkomt voor zijn jongens. De idealen van Nederland als grote en flinke mogendheid zitten hem in het bloed. Maar het conflict met Indië zien we in dit spel niet alleen door zijn bril. We horen de soldaten mopperen in het veld en zitten op een redactie van een Nederlandse krant en zijn getuige van verschillende reacties in binnen- en buitenland. Eén kant horen we in dit spel nauwelijks: die van de republikeinsgezinde Indonesiërs zelf.

Voor aanvullende informatie over dit hoorspel, klikt u hier.


Om te kunnen blijven luisteren tijdens het “surfen/neuzen op mijn site” laat ik de link openen in een nieuw venster.

Klikt u hier om te luisteren.


Klik hier voor intentie van “Uitzending”.

Op de pagina “Stem voor het volgende hoorspel” kunt u kiezen welk hoorspel uw voorkeur geniet om als volgend hoorspel te beluisteren via “Uitzending”.

Klikt u hier voor een overzicht van de reeds uitgezonden hoorspelen.

Een iPod