Hoorspel anders: Sprong in het heelal

Afbeelding van Geronimo

– In “Operatie Luna”: de verspreking van Jeff:


– In “Mars slaat toe”, legendarisch:


– In “Operatie Luna” beweert Jimmy dat zijn vader kleermaker is. Waarom moet hij dan in “Het Mars-mysterie” met zijn moeder naar Dreasels om een pak te passen?

– In “Het Mars-mysterie” deel 13 waarin Dogi Rugani als Jimmy’s moeder naar een radio wil “ruisteren” i.pv. luisteren. Ze corrigeert zichzelf overigens onmiddellijk.

– In “Mars slaat toe” komen onze vrienden op enig moment in een asteroïde met de naam “nr. 724”. Een aantal afleveringen later is dit rotsblok omgedoopt naar “nr. 734”.

“Het Mars mysterie”: Wanneer is de ruimtevloot naar Mars nu gestart? In deel 2 horen we dat dit op 1 april 1971 gebeurde (begin: “3 april 1971 – 2 dagen geleden startte…”), in deel 3 blijft het 1 april 1971 (“22 april 1971, het is nu 3 weken…”). Maar dan in deel 4 is het 25 april 1971 en onze Marsvloot is 22 dagen onderweg…

“Het Mars mysterie”: Whitaker wordt in april door Jeff geïnterviewd en zegt dat hij is geboren op 12 september 1940. Wanneer Jeff contact heeft met de controle over diens gegevens, stelt Jeff dat Whitaker 31 zou zijn (gelijk aan de leeftijd van zijn verdwijning in 1924), maar in april is Whitaker dan nog 30 of 77… Later, tijdens de droom van Jeff – 160 dagen na de start, kloppen de leeftijden wel. (met dank aan mijn zoon voor het rekenwerk!).

“Het Mars mysterie”: “Hem kan op deze aarde niets meer hinderen” Whitaker is dood, en de doc spreekt bovenstaande woorden uit terwijl ze in de ruimte halverwege Mars zijn. In de pocketuitgave van The Red Planet staat letterlijk dit: …nothing will ever disturb him again….. (met dank aan Matt Meldon voor deze zeer terechte tip).

– Deze keer ook een bewuste “blooper”, althans zo geschreven door Charles Chilton in het Mars Mysterie: Jimmy en Jeff die de bandopname vergeten en denken dat vrachtvaarder nummer zes hun aanroept: “…In hemelsnaam, antwoord!!” (wederom met dank aan Matt Meldon voor deze tip).

“Mars slaat toe”: In deel 6 maakt de Pioneer zich gereed om af te remmen voor een baan om Mars. Wanneer de Pioneer is omgedraaid, geeft Jeff opdracht om de motoren aan te zetten. Mitch reageert: “Onze snelheid neemt al af. 100, 200, 300………………..15.0000”. Uiteraard had hij hier het woordje “Vertraging” moeten zeggen. (met dank aan Matt Meldon voor deze tip).

“Mars slaat toe”, deel 3: Er is een bol geland in het Merendistrict en men zoekt de bemanning. Als men niemand vindt, hopen ze aanwijzingen te vinden in politierapporten. Als Doc. Matthews een aanwijzing vindt, klopt er echter iets niet met de datum.

U hoort eerst hoe het ons bekende 4-tal politierapporten doorneemt. Hierbij ontdekt Doc. Matthews een “geval van iemand die Moore heet”. Deze persoon zou de bemanning kunnen hebben ontmoet, want zijn lichaamstemperatuur was abnormaal laag. Het moment echter waarop de politie hem vindt is de derde juli, de nacht van de landing. Als we echter verder luisteren, wordt Dhr. Moore geïnterviewd over het voorval en dan blijkt dat hij de bemanning al een dag eerder heeft ontmoet. Dat is wel heel bijzonder…


N.B.: Ik heb natuurlijk ook even geluisterd bij de originele Engelse versie: Daar spreekt men over “The day after…”. Daar wordt de ‘fout’ dus niet gemaakt.

“Het Mars mysterie”: Als Frank met vrachtvaarder 1 afdaalt van de ruimtevloot wordt hij verzocht over het kanaal van de stad te vliegen. Hij komt vanuit het Noorden en voordat hij de stad passeert, vliegt hij eerst over de “Schapenfarm”. Als echter later in het spel de bol bovenop de stad er vandoor gaat, wil Jeff deze volgen met de karavaan. Zij volgen de vliegende bol in Zuid-Westelijke richting en komen ook bij die zelfde schapenfarm…

U hoort eerst de bevindingen van Frank in deel 15 en vervolgens de achtervolging met de karavaan door Jeff in dezelfde aflevering. Dat met die windrichtingen gaat dan wel een beetje mis..


Satellietfoto schapenfarmZoals u in bovenstaande afbeelding kunt zien,
liggen de beide locaties voor de schapenfarm toch wel ernstig ver uit elkaar…
N.B.: Bij de Britse versie wordt overigens dezelfde ‘fout’ gemaakt.

– Natuurlijk de grootste blunder ooit: Het wissen van de delen 1, 2, 3, 5 en 6 van Operatie Luna.

Eén gedachte over “Hoorspel anders: Sprong in het heelal”

  1. Wat bedoelt Paddy Flynn als hij bij de kennismaking zegt: ‘de manen zijn al bezet door de vijand’, als Jimmy zegt dat hij dacht dat ze op een van de manen van Mars waren, in deel 9 van Mars slaat toe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *