Collectie: Als een grote dooie vis (1966)

Afbeelding van Geronimo

Schrijver: Andries Poppe
Regie: Frans Roggen
Aantal delen: 1
Totale duur: 1 uur en 7 minuten
Omroep: BRT (20-02-1966) & NCRV (16-05-1966)
Genre: Romantiek

Resumé:
Het stoffelijk overschot van een jong meisje spoelt aan op het strand. Men vindt op haar geen identiteitspapieren. Voor de inwoners van het badplaatsje, dat gedurende de wintermaanden in een doodse rust gedompeld ligt, betekent dit voorvalletje evenwel een sensationeel buitenkansje. Het brengt afwisseling in het dode seizoen en het levert dankbare stof voor roddelpraatjes.

Voor de oude zeeman, die het lijk op het strand ontdekte, ligt het geval op een geheel ander vlak. Het roept herinneringen wakker aan een dramatische gebeurtenis, die zijn gehele verdere leven heeft beïnvloed. Hij identificeert het dode meisje met een jonge vrouw, die hij jaren geleden in een havenkroeg in Bremen vluchtig heeft ontmoet en die het enige menselijke wezen was, waarmee hij in zijn leven ooit werkelijk een soort innerlijk contact heeft gehad.

In een gedachten dialoog tussen een levende en een dode wordt dit beslissende moment in het leven van de oude zeeman gereconstrueerd. In scherpe tegenstelling tot dit louter innerlijke, irreële gesprek staat de commentaar die de nuchter denkende buitenwereld op het voorval meent te moeten leveren.

Extra:
Deze versie is van 1966. De BRT zond op 21-10-1980 een andere versie van dit hoorspel uit onder dezelfde titel.

De NCRV zond deze versie (1966) uit onder de titel “Spel van de zee”.

Bron: Hoorspelen.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *