De mannen van de voorpagina

Boekomslag De mannen van de voorpagina.

 • Titel boek Nederlands: De mannen van de voorpagina
 • Titel boek Engels: Paul Temple and the Front Page Men
 • Titel Hoorspel Nederlands: Paul Vlaanderen en de mannen van de frontpagina
 • Titel Hoorspel Engels: Paul Temple and the Front Page Men

Resumé boek:
Engeland wordt al een tijd geteisterd door enkele misdaden. De daders laten hun visitekaartje achter, “De Mannen van de Voorpagina”. Enkele maanden geleden is er ook een boek verschenen met dezelfde titel, geschreven door een onbekende schrijfster, Andrea Fortune.

Op het moment is Scotland Yard bezig met de zaak “Blakeley”. Het zoontje van Sir Norman Blakeley is ontvoerd en de Mannen van de Voorpagina vragen om een losgeld van 9000 pond. Sir Norman heeft de politie bij de zaak betrokken en wordt gesteund door een kennis wiens kind ook door de bende ontvoerd geweest is, Andrew Brightman. Sir Graham Forbes van de Yard adviseert Sir Norman om het geld op de afgelopen plaats achter te laten voor de bende.

Terwijl Sir Norman naar de bank gaat om het geld te regelen, zorgt de politie ervoor dat de plaats waar het geld naar toe moet, wordt afgezet. Het gaat om de telefooncel op de hoek van Eastwood Avenue, Mayfair. Wanneer Sir Graham de flat op Eastwood Mansions 49 heeft geprikt om de gehele actie te kunnen overzien, blijkt wie daar wonen, Dhr. en Mevr. Vlaanderen.

Voordat Sir Graham aankondigt bij Paul en Ina thuis aan te komen, heeft Paul nog bezoek van zijn uitgever, Gerald Mitchell en diens vrouw, Ann. Mitchell is tevens ook de uitgever van het boek “De Mannen van de Voorpagina” en tijdens hun gesprek laat Mitchell weten behoorlijk met de kwestie in de maag te zitten.

Als later op de middag Sir Graham in huize Vlaanderen verschijnt, bespreken Paul en de hoofdcommissaris de zaak van Sir Norman. Vlaanderen vraagt Sir Graham naar de bezoekers die Sir Norman mogelijk gehad zou kunnen hebben tijdens de verdwijning van diens zoon. Het blijkt te gaan om Andrew Brightman en een pianostemmer, Mr. J.P. Goldie.

Tijdens de gesprekken tussen Paul Vlaanderen en Sir Graham komt opeens hoofdinspecteur Reed de flat van Vlaanderen binnen zetten en vertelt dat ze het lichaam van Sir Norman dood in de telefooncel hebben gevonden. En op het lichaam een kaartje van de Mannen van de Voorpagina. Wanneer Vlaanderen zich met het onderzoek gaat bemoeien blijken al snel dat er verschillende spelers in dit spel zijn. Zo is er die meneer Brightman, Mr. J.P. Goldie, de pianostemmer en welke rol speelt die dominee Hargreaves? Heeft Ann Mitchell een ander appartement? En wie is Andrea Fortune?

Bijzonderheden:

 • De butler heet ook hier Pryce.
 • De band tussen Paul en Sir Graham groeit, Ina heeft omgang zijn dochter, Carol Forbes.
 • Een vaste uitspraak van Vlaanderen: “Bij de baard van mijn grootmoeder…”
 • In dit boek wordt gesproken over “Amashyer”, als zijnde een zeer zeldzaam verdovend middel. Wanneer men dit middel gebruikt, vergeet men wat men in 48 uur heeft beleefd. Enkele slachtoffers in dit boek krijgen het ook toegediend. Het vreemde is dat deze drug ook in “Paul Vlaanderen trekt van leer” (5e boek in de Vlaanderen-reeks) wordt besproken. Het eerste slachtoffer in dat boek is Norma Rice, die overleden is aan een grote dosis Amashyer, “…een nog weinig bekend slaapmiddel met vertraagde uitwerking…”. In bovenstaand verhaal is een grote dosis dus niet dodelijk, doch in het 5e boek (Paul Vlaanderen trekt van leer) wel. Vreemd…
 • Het Engelse hoorspel werd uitgezonden van 02-11-1938.
 • Het Engelse boek is van 1939.
 • Het Nederlandse hoorspel werd uitgezonden vanaf 28-05-1939.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *