Achtergronden bij “De confrontatie”

Logo van de Mossad

De Israëlische geheime dienst, de Mossad, heeft o.a. als taak inlichtingen te verzamelen over het vijandige gedrag van de haar omringende landen. Egypte is door de jaren heen gezien als de grootste agressor. De Mossad ziet zich dan ook genoodzaakt een ‘permanente’ spion binnen de hoge kringen van Egypte te plaatsen. De spion wordt gevonden in de persoon van Wolfgang Lotz. De ontwikkelingen die volgen op deze spionage, zorgen er mede voor dat het hoofd van de Mossad wordt ontheven en dat de eerste premier, David Ben-Goerion moet aftreden.

Wolfgang LotzWolfgang Lotz (Mannheim 1921 – München 1993).

Wolfgang Lotz was een Duits-Israëlische spion, die samen met zijn vrouw, Waldraut Neumann, in de jaren ’60 spioneerde voor de Mossad in Egypte. Lotz had een Joodse moeder en een niet-Joodse vader. Hij was niet besneden en kon zo prima doorgaan voor niet-Jood.

In 1933 vluchtten Lotz en zijn moeder naar Palestina. Op 15-jarige leeftijd sloot Wolfgang Lotz zich aan bij de Hagana, het Joodse paramilitaire leger. Tijdens de 2e wereldoorlog vocht hij voor de Britten in Noord-Afrika. Na de de oorlog werd Lotz naar Duitsland gestuurd om een cover-story in te luiden voor spionage in Egypte als oud-Duits Afrika strijder.

De Mossad werd in 1959 door topspion Eli Cohen geadviseerd een permanente spion in Egypte te plaatsen om de ontwikkelingen te volgen die daar plaats vinden.

Eli CohenEli Cohen (1924-1965)

Wetenschappers uit de Duitse oorlogsindustrie zijn druk doende de Egyptische defensie te helpen bij het ontwikkelen van hun krijgsmacht. Cohen spioneerde al sinds de jaren ’50 voor Israël. Eli Cohen is echter geboren in Egypte en de Mossad vond het risico te groot om hemzelf daar te stationeren. Men wilde de kans niet lopen dat Cohen tegen een bekende zou kunnen aanlopen. Dus moest de Mossad  op zoek naar een andere spion die zich voor langere tijd in Egypte zou kunnen vestigen.

Mosje DayanMosje Dayan (Degania 1915 – Tel Aviv 1981)

Op advies van Mosje Dayan, voormalig minister van Landbouw en Defensie en ex-militair, besloot de Mossad om Wolfgang Lotz aan te wijzen als de topspion, die voor hen zou infiltreren in zowel de hoge Egyptische kringen als mede in de kringen van Duitsers, die zich in Egypte bevonden om de Egyptenaren bij te staan hun defensie te versterken.

Wolfgang Lotz had in Duitsland inmiddels zijn vrouw ontmoet en besloot op eigen houtje dat zij prima deel kon uitmaken van zijn dekmantel. De voorliefde van Lotz voor de paardensport en zijn kennis van de strijd van Duitse zijde in Noord-Afrika,maakten het mogelijk dat Wolfgang Lotz snel in de hogere Egyptische kringen werd aanvaard.

De relatie met zijn meerderen in de Mossad had echter al enkele deuken opgelopen. Zo was de staf van de Mossad niet gediend van de dekmantel die zijn vrouw vormde (hij was al getrouwd in Israël!) en zijn drinkgedrag maakte dat hij bekend stond als de “champagne-spion”. De informaties die Lotz echter wist te achterhalen waren zo cruciaal, dat de Mossad hem liet begaan. In 1965 ontdekten de Egyptenaren echter de geheime zender van Lotz en hij en zijn vrouw werden gearresteerd. Lotz kreeg levenslang en zijn vrouw 3 jaar gevangenisstraf. Door een gevangenenruil kwam Wolfgang Lotz echter in 1968 al vrij.

De informatie die Lotz verstrekte aan de Mossad bracht het hoofd van deze geheime dienst ertoe eigenhandig Duitse wetenschappers uit de weg te ruimen. Hierdoor werd David Ben Goerion behoorlijk in verlegenheid gebracht en het leidde tot zowel het ontheffen van Isser Harel als hoofd van de Mossad als ook het aftreden van David Ben Goerion.

Bovenstaande feiten komen overigens ook in het hoorspel zelf uitgebreid aan bod.

Luister naar fragment:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *