“Echt gebeurd!” Saljoet 12

Banner Matt Meldon
In “De tunnel der duisternis” horen we dat Goratjov, Matt Meldon, Stevens en Valerie aan de goden trachten te ontsnappen door naar het ruimtestation Saljoet 12 af te reizen. Uiteindelijk zit Valerie er enkele maanden met Tovatien in Orbit om de aarde.

De Russen hebben inderdaad een Saljoetprogramma gehad. Door de landing op de maan van Armstrong hadden de Russen deze ruimterace verloren. Ze hebben zich daarna bezig gehouden met de ontwikkeling van ruimtestations als prestigeproject. Dat werd dus uiteindelijk de Saljoet. De Amerikanen gingen deze “race” aan met hun Skylab. Er zijn er al met al 7 Saljoets geweest, die o.a. waren samengesteld uit onderdelen van de Sojoez capsules. De eerste Saljoet werd gelanceerd op 19 april 1971, de laatste, de Saljoet 7 werd gelanceerd op 19 april 1982. Daarna stapten de Russen over op de MIR.

Ten tijde dat het hoorspel, “De tunnel der duisternis”, op de radio was (deel 21: 26-02-1972), hadden de Russen alleen hun Saljoet 1 nog maar gelanceerd. De Saljoet 2 werd pas in april 1973 gelanceerd.

De “vooruitziende” blik van Paul Van Herck bij het schrijven van de hoorspelserie was dan wellicht niet helemaal juist, maar hij had zich wel degelijk verdiept in hedendaagse (jaren ’70) mogelijkheden. Helaas heb ik niet kunnen vinden hoeveel bemanningsleden er aan boord konden.

Saljoet ruimtestation.Saljoet ruimtestation.

De Saljoet 6 tentoongesteld.De Saljoet 6 tentoongesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *