“Echt gebeurd!” Woomera

Banner Matt Meldon
In “De gesluierde planeet” wordt in Australië een internationale basis ingericht. Met name de Russen en Amerikanen proberen van hier uit hun krachten te bundelen. Deze basis wordt ingericht bij Woomera. Maar waar ligt Woomera?

Bij Woomera had de RAAF (Royal Australian Air Defense) in de jaren ’60 de beschikking over een testgebied, beter bekend als: Woomera Prohibited Area. Dit was een wapentestterein van het Australisch leger in het centraal-zuiden van Australië. Het gebied beslaat zo’n 127.000 vierkante kilometer, of circa een achtste deel van de staat Zuid-Australië waarin het geheel ligt. Het is daarmee het grootste militair domein ter wereld.

De Woomera Prohibited Area (WPA) is woestijngebied, over het algemeen vlak en bestaat uit steen- en zandvlakten en droge zoutmeren. Het in 1947 opgerichte gebied komt overeen met de Woomera Test Range, het eigenlijke wapentestgebied, dat erop gelegen is. Er zijn voorts ook een vliegveld en een dorp, Woomera geheten, op gelegen.

Het dorp Woomera ligt op de zuidoostelijke uithoek van de WPA en wordt door het Australische Ministerie van Defensie beheerd. In de jaren ’60 verbleven er meer dan 6000 wetenschappers en militairen en was het dorp voor buitenstaanders verboden terrein. Tegenwoordig is Woomera vrij toegankelijk.

Woomera in Australië.Bij de rode cirkel ligt het plaatsje Woomera (Australië).

Woomera in Australië.Woomera Prohibited Area vanuit de lucht gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *