Het Tyler-mysterie

Boekomslag Het Tyler-mysterie.

  • Titel boek Nederlands: Het Tyler-mysterie
  • Titel boek Engels: The Tyler mystery

Resumé boek:
De politie vindt tijdens een patrouille een verlaten jaguar, met de contactsleuteltjes er nog in. Bij nader onderzoek vindt men in de kofferbak het lichaam van een meisje dat is gewurgd met een sjaal. Als het verhaal van de moord in de kranten komt, wordt tevens de veronderstelling uitgesproken dat Scotand Yard onze beroemde detective al in de arm heeft genomen om de moord te onderzoeken. Paul en Ina Vlaanderen hebben echter heel andere plannen.

Ze hebben pas een flat in Eaton Square betrokken en zijn nog volop aan het dubben over de inrichting. Daarnaast heeft Paul net de filmrechten van zijn laatste boek aan een Amerikaanse maatschappij verkocht. Om de details hiervan te bespreken, zit er een tripje naar Parijs in het verschiet. Ina wil zich dit tripje niet door de neus laten boren en probeert de ochtendkranten aan Paul’s oog te onttrekken. Dit is echter niet nodig, want Paul heeft de berichten over de moord inmiddels meegekregen. Vlaanderen verzekert Ina echter dat hij geen enkele intentie heeft zich te bemoeien met de moord op Betty Tyler.

De volgende dag loopt Paul door de stad en ziet in een winkelruit een schilderij dat enorm geschikt zou zijn voor hun nieuwe woonkamer. Als hij het schilderij besluit te kopen, moet er nog wel een andere lijst omheen. De jongeman in de zaak belooft Vlaanderen het schilderij over enkele dagen thuis te bezorgen.

Bij thuiskomst wordt Paul opgewacht door hun butler, Charlie. Charlie heeft van Ina de opdracht gekregen zijn werkgever te waarschuwen voor het bezoek in de zitkamer. Daar zitten Sir Graham Forbes en inspecteur Vosper. Ina hoopt dat Paul met deze waarschuwing een verdedigingsplan kan bedenken om niet bij het onderzoek naar de Tyler-moord te worden betrokken. Als Paul echter hoort dat er mogelijk een goede vriend bij deze moord een rol zou hebben, damt hij in. In de spullen van Betty Tyler wordt een briefje met de naam Harry Shelford gevonden.

Deze Harry is een oude bekende van Vlaanderen. 4 jaar geleden had Paul de sympathieke boef geholpen na diens gevangenisstraf. Paul had aan Harry geld geleend, zodat hij zijn oude vak weer kon oppakken. Een jaar later heeft deze Harry aan Paul keurig alles terugbetaald. Sindsdien heeft Paul echter niets meer van hem vernomen. Het bericht van Sir Graham dat zijn oude vriend nu mogelijk in problemen zou kunnen zijn, doet Paul toch besluiten zich te verdiepen in het Tyler-mysterie.

Bijzonderheden:

  • Dit verhaal is nooit als hoorspel uitgezonden.
  • Voor in dit boek staan “notities van de auteur”.
  • Men suggereert dat Paul Vlaanderen zelf de auteur is en er voor kiest het verhaal in de derde persoon te schijven.
  • Het Engels boek verscheen voor het eerst in 1957.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *