Hoorspel: Journey versus Sprong

Banner Journey versus Sprong 02

Afgelopen maanden heb ik de Nederlandse hoorspelserie Sprong in het Heelal vergeleken met haar Britse bron: Journey into Space. Voor mij is Sprong in het Heelal één van de beste hoorspelseries, waar ik nog regelmatig met plezier naar luister. Door destijds onder andere details van deze serie uit te zoeken, is voor mij eigenlijk de basis gelegd voor mijn website. Alles wat ik kon vinden, wilde ik met andere liefhebbers delen.

Sprong 2 deel 12Toen ik recent de Britse versie “Journey into Space” online plaatste, ontstond het idee om de details daadwerkelijk te vergelijken. Wat was overgenomen, waar improviseerde Léon Povel met zijn mensen, was er een overeenkomst in de gebruikte geluiden en zo nog meer…

Sprong 3 deel 14

Uiteindelijk heb ik besloten (vooralsnog) deze vergelijking alleen voor serie 2 en serie 3 te doen. Van serie 1 is de oorspronkelijk volledige 18-delige Britse versie verloren gegaan, op 5 minuten na. Daarna heeft de BBC in 1958 een 14-delige remake gemaakt. De Nederlandse versie, waarvan de delen 1, 2, 3, 5 en 6 verloren zijn gegaan, is gebaseerd op de oorspronkelijk eerste versie van de BBC. In de remake van 1958 heeft de BBC de delen 1 t/m 4 eenvoudig weggelaten en deel 17 en 18 aan elkaar gekoppeld.

Sprong 1 deel 14

Hoewel dat voor het verhaal en de lijn daarin geen grote invloed heeft, wordt daardoor vergelijken in detail wel een stuk lastiger. Vandaar dat ik voor nu besloten heb geen vergelijking te maken voor serie 1.

Sprong 1 deel 09

Voor serie 2 en 3 geldt dat de gevonden fragmenten vooral persoonlijk zijn. Daarbij heb ik ook meerdere keren geluisterd en soms zaken toegevoegd en dan toch maar niet heb meegenomen. Al met al was het voor mij wel een groot project en heb ik daarom de pagina opgenomen onder het menu “Luisteren“.

Sprong 1 deel 18

U kunt de pagina echter ook terug vinden onder de Special “Journey into Space” en onder de Special “Sprong in het Heelal“. Ik hoop dat u met plezier naar deze pagina zult luisteren.Sprong 1 deel 06

WAARSCHUWING: De fragmenten kunnen de verhaallijnen vrijgeven. Dus luister eerst de hoorspelen in zijn geheel, voor u aan deze fragmenten begint.

Verder kunt u natuurlijk ook zelf de vergelijking doen. Van de Britse hoorspelserie Journey into Space staan alle series hier online. Zet de Nederlandse versie er voor uzelf naast. Mocht u dan tegen opvallende, leuke fragmenten aanlopen, laat het mij dan weten. Met plezier zal ik ze dan toevoegen.

Voor een rechtstreekse link, klik hier.

Eén gedachte over “Hoorspel: Journey versus Sprong”

 1. Dag Ton,

  Wat een ongelofelijke hoeveelheid tijd en energie heb je in dit project gestoken. Luisteren, vergelijken, teksten schrijven, afbeeldingen voor de layout bewerken en de audio aanmaken.

  Met plezier heb ik bij iedere vergelijking de toelichting gelezen. Prettig leesbare teksten die zeer gedetailleerd en informatief zijn. Hier en daar een dosis humor en je persoonlijke mening die aanzet tot nog aandachtiger luisteren.

  Deze vergelijking is wat mij betreft de kroon op je werk met betrekking tot Sprong. Bedankt voor dit moois dat me meerdere uren aangenaam heeft beziggehouden.

  Groet,
  John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *