Journey to the Moon

Cover boek Journey into Space.

Hierboven ziet u een afbeelding van het boek (klik op de afbeelding voor een vergroting) dat werd uitgebracht naar aanleiding van de eerste serie “Journey into Space – Operation Luna, of ook wel – Journey to the Moon”. Deze eerste serie werd in 1955 in Nederland uitgezonden als Sprong in het Heelal – Operatie Luna.

De originele Engelse versie is 2x uitgezonden: In 1954 in 18 delen als “Journey to the Moon” en later opnieuw uitgebracht in 1958 als “Journey into Space – Operation Luna”, maar toen in 13 delen.

Aanvullende informatie op de afbeelding: De crew die u daar ziet speelde helemaal niet in serie 1, maar is de samenstelling van serie 3. Foutje? (Zie reacties onderaan de pagina.)

Zoals u wellicht weet en anders elders op deze site (kijk bij Extra info) reeds heeft gelezen, is de serie uit 1954 bijna volledig verloren gegaan. De BBC heeft indertijd echter besloten om deze eerste serie opnieuw op te nemen, maar dan in 13 delen in 1958. Deze laatste versie is nog regelmatig terug te horen bij de BBC.

Een tijdje terug las ik echter op het internet dat van de eerste serie toch nog wat bewaard is gebleven, namelijk een kleine 5 en een halve minuut.

Dankzij Dennis van den Hoek, die dit historische stukje hoorspel wist terug te vinden en mij toestuurde, kan ik deze 5 minuten en 29 seconden met u delen.

Om u in staat te stellen de uitzending van 1954 te vergelijken met die van 1958 heb ik van de serie uit 1958 dat deel geknipt dat overeenkomt met de eerste versie. Voor de rolverdeling klik hier. In beide gevallen is het fragment uit het laatste deel van de serie (respectievelijk deel 18 en 13).

Onderstaande opname is de 05:28 uit 1954 (waarvan de rest dus verloren is gegaan).


Onderstaande opname is de 05:03 uit 1958 (dat ik geknipt heb voor het vergelijk).


In het kort gezegd: Er spelen niet alleen andere acteurs in de 2 stukken, maar er werd in 1958 ook weer tijd gewonnen door sneller te praten. In dit korte stuk alleen wordt al weer 25 seconden tijd gewonnen. Ik denk dat de uitzendtijd in 1958 wellicht alweer duurder was dan 4 jaar daar voor…

Aanvullende reacties van bezoekers

Van Dennis over de boekcover:
De PAN-paperback is niet de originele uitgave, net als in Nederland werden boeken indertijd eerst gebonden uitgebracht en naderhand pas in paperback (als het populair genoeg was). In Nederland zijn deel 1 en 2 ook eerst gebonden boek uitgebracht, deel 3 (Aanval op Aarde) is als paperback verschenen, waarna ook 2 en 1 als paperback zijn uitgebracht – kijk maar naar de nummers op de rug van de paperbacks (ik neem aan dat je die wel zult hebben) Elsevier 95, 108 en 109.

Van Gerard over het tijdsverschil tussen de fragmenten:
Er zit verschil in tijd van de originele uitzending en de latere versie. Omdat we te maken hebben met amateur bandrecorders, moet ik opmerken, zeker als er al diverse malen gekopieerd is, dat deze nooit dezelfde snelheid, dus tijd hebben. Soms loopt een opname iets te snel zonder dat het opgemerkt wordt. Dus sneller praten hoeft niet de reden te zijn. Ik geef wel toe dat 25 seconden op 5 minuten wel veel is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *