Zoek-hoek: Joris Bonsang

Geronimo hoorspelen logo

Uit het gastenboek 07-09-2006.

Deze pagina is aangemaakt naar aanleiding van een reactie van De Cardinaal in het gastenboek.

De reactie is verplaatst naar deze pagina.


Reactie via mail.

Het komt regelmatig voor dat ik denk de stem van Johan Wolder te horen en dan tot de ontdekking kom, dat het Joris Bonsang blijkt te zijn. Vandaag was ik bezig met het digitaliseren van het hoorspel “De valse opperammal”. In DNH staat als verteller: Johan Wolder. De omroeper heeft het echter over Joris Bonsang. Ik raak steeds meer geneigd te denken dat ‘Joris Bonsang’ een pseudoniem is van Johan Wolder.

Opmerkelijk is ook dat alle hoorspelen waar Joris Bonsang aan meewerkt (bij mij 26 hoorspelen, alleen NCRV), geregisseerd zijn door Johan Wolder. Hierop zijn 2 uitzonderingen. Bij 2x “Hou je van me” is de regisseur Ab van Eyk.

Ook opmerkelijk: de eerste 20 delen van “De laars in de nek” zijn geregisseerd door Wim Paauw; deel 21 t/m 24 en deel 26 t/m 30 door Ab van Eyk. Deel 25 is echter geregisseerd door Joris Bonsang! Voor zover ik kon nagaan is dat zijn enige regie.


Reactie via mail.

Inderdaad is Joris Bonsang een pseudoniem van Johan Wolder. Na telefonisch contact vertelde Johan Wolder dat hij het wat overdreven vond om bij kleine rollen van hoorspelen die hij regisseerde ook nog als speler zijn naam te noemen. Daarom koos hij voor de naam Joris Bonsang (Joris Goedbloed).

Waarom hij die naam ook gebruikte bij twee hoorspelen die geregisseerd zijn door Ab van Eyk kon hij zich niet meer herinneren. Wel kon hij zich nog vagelijk herinneren een keer de regie te hebben gedaan van een deel van het hoorspel “De laars op de nek”. Hij kon zich niet herinneren dat hij toen als regisseur bij dat ene deel de naam Joris Bonsang koos.

Eén gedachte over “Zoek-hoek: Joris Bonsang”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *