Hoorspelheld Cor Witschge

Cor Witschge

Geboren: 05-08-1925 te Amsterdam
Overleden: 13-03-1991 te Terschelling

Algemeen:
Cor Witschge bezocht na de lagere school enkele jaren de ambachtsschool, maar hij wilde liever de artistieke kant op. Op zijn zestiende deed hij auditie bij het gezelschap het Nederlandsch Jeugdtooneel, dat onder leiding stond van Rob Geraerds en Rie Beyer. Zijn eerste rol was die van lakei in de toneelbewerking van het sprookje Assepoester. Witschge kreeg te horen dat hij wel zijn Jordanese accent moest wegwerken, hetgeen hem met enige moeite lukte.

Vervolgens werkte hij bij diverse toneelgezelschappen en maakte twee Indische tournees. In 1958 werd Witschge freelancer en werkte enkele jaren voornamelijk voor de televisie. Hij had in 1953 al voor tv opgetreden in House of het brave en dat was hem goed bevallen. In 1958 kreeg hij de rol van Harry in het televisiespel De sleutel van Willy van Hemert.

Nationale bekendheid verwierf hij echter met de titelrol in de televisieserie Pipo de Clown van Wim Meuldijk, die vanaf 17 september 1958 werd uitgezonden door de VARA. Overigens viel die bekendheid wel mee want het gezicht van Witschge was verborgen onder de schmink van de clown Pipo.

Ook speelde hij de rol van de clown in diverse theatervoorstellingen voor de jeugd. Naast Pipo was Witschge ook regelmatig te zien op de televisie en in speelfilms. Meestal ging het om bijrollen of kleine rolletjes. In de televisieserie Centraal Station (1974-1979) speelde hij de hoofdrol van rechercheur Schimmel van de spoorwegpolitie. Hij bleef het toneel trouw en door de jaren heen vertolkte hij vele gastrollen bij diverse toneelgezelschappen. Ook was hij te horen op de radio en was hij een veelgevraagd stemacteur.

Hoorspel:
De Melfordmoorden – Arthur Ferro
Geen tijd voor tuinkabouters – Alfero
Hollands Glorie – runner Kees de Kaap
Samenzwering in vier dimensies – Douglas Cameron
De Cock en de dode harlekijn – een receptionist
Het kan niet altijd kaviaar zijn – Brazero Salcoba
Time after time – Schoonmaker/Man
Hartzeer – Meneer Jongvos
Landleven – Touw
En wellicht nog meer…

Info van Wikipedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *