Hoorspelheld Eva Janssen

Eva Janssen

Geboren: 28-11-1911 te Haarlem
Overleden: 20-08-1996 te Hilversum

Algemeen:
Eva Janssen bezocht de Toneelschool te Amsterdam en debuteerde in 1933 bij het Groot Nederlands Toneel. Ze maakte van 1936 tot 1941 deel uit van het Radiotoneel. Van 1941 tot 1945 trad Eva Janssen niet op. In 1945 keerde zij terug naar het Radiotoneel van “Herrijzend Nederland” en tot heden is zij onafgebroken verbonden aan de Hoorspelkern van de Nederlandse Radio Unie.

Zij verwierf grote bekendheid als Ina in het detective-hoorspel “Paul Vlaanderen”. Speelt hoofdrollen in elk genre, klassiek zowel als modern. Eva Janssen is in 1936 gehuwd met de toneelspeler en voordrachtskunstenaar Emile Kellenaers, met wie zij ook buiten de radio optreedt in een-acters. Zij schreef de kinderoperette Goudkopje en enkele kindertoneelstukken.

De overlijdensdatum en plaats zijn ook bevestigd door de gemeente Hilversum:
Geachte webmaster van Geronimo hoorspelen,
Dank voor uw e-mail.
De overlijdensdatum van mevrouw Eva Janssen is 20-08-1996 te Hilversum.

Vertrouwende u voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Publiekszaken
Gemeente Hilverum

Van familie van Eva Janssen mocht ik de volgende achtergrondinformatie ontvangen:

De informatie op het internet omtrent de overlijdensplaats en -datum van Eva Janssen was mij ook opgevallen. Op verschillende plaatsen stond ook Haarlem als overlijdensplaats aangegeven.
Dit is onjuist, de vader van Eva (of Eefje, zoals ze in de familie bekend stond) Johannes Cornelis Janssen, is in 1928 uit Haarlem naar Amsterdam vertrokken, en die tak van de familie heeft daarna nooit meer in Haarlem gewoond. Sinds 1937 woonde Eva in Loosdrecht en zij is daar, of in een daar in de buurt gelegen tehuis overleden.

De sterfdatum op de kaart lijkt mij de juiste. Overlijdenskaarten worden in overleg met een begrafenisondernemer opgesteld, en deze zou zeker zorg dragen voor een correcte datum. Wel is opvallend dat op de overlijdenskaart de volgorde van de initialen van Emile Kellenaers onjuist is. Dit zal een vergissing zijn. De overlijdenskaart is opgesteld in samenwerking met de halfbroer van Eva – de “Bob” die bij de nabestaanden is vermeld. Hoewel een halfbroer, scheelde hij 21 jaar met haar. Eva en Emile hadden geen kinderen, maar hebben Bob (en enkele andere pleegkinderen) opgevoed.

Rond de jaren 1950/1960 is een biografie van Eva verschenen. De naam van de schrijfster is niet bekend. Het is goed mogelijk dat het hier een privé-uitgave betreft. Qua inhoud is deze biografie een verzameling van de – al dan niet ware – verhalen die over de actrice in omloop waren. Het boek heeft een hoog “van horen zeggen” gehalte.

Het begin van Eva’s carrière viel samen met een snelle ontwikkeling van de filmindustrie in Groot- Brittannië. Eva heeft net als andere jonge Nederlandse acteurs, geprobeerd daar voet aan de grond te krijgen.

Hoorspel:
Natuurlijk kent iedereen haar als Ina Vlaanderen, de vrouw van…
Centropolis – Prostitué/Terroriste
Crueland
Sprong in het heelal serie 1 – Luchtvaartdienst/stewardess
Liquide middelen – Tante Henriëtte
Onrust op de Olmen – Tante Betty
Hollands Glorie – Moeder Dijkmans
En nog heel veel meer… (meer dan 600!)

Met dank aan mevrouw Jager voor de foto en de familie Janssen voor de aanvullende info.

Externe link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *