Hoorspelheld Friso Koks (Jan de Vries)

Jan de Vries, alias Friso Koks

Geboren: 18-02-1924 te Amsterdam
Overleden: 24-02-2001 te Amstelveen

Algemeen:
Jan de Vries is geboren in een gereformeerd gezin van zeven kinderen. Na de lagere school volgde hij de ULO. Op zijn achttiende deed de Vries belijdenis, maar kort daarna nam hij afstand van het geloof. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij opgepakt, omdat hij zich aan de Arbeitseinsatz probeerde te onttrekken. De Vries werd uit kamp Ommen door een keuringsarts ontslagen. Daarna dook hij onmiddellijk onder.

Na de oorlog werkte Jan de Vries voor een verzekeringsmaatschappij en de filmmaatschappij Fox. Toen hij TBC opliep, is De Vries voor een lange tijd opgenomen geweest in een sanatorium te Zeist. Hier leerde hij Magdalena Johanna Kruijmel kennen en het tweetal trouwde op 31 december 1952. Ze kregen samen twee zoons en een dochter. In 1968 had Jan de Vries een relatie met Carla Boers en met haar kreeg hij nog een zoon en een dochter.

Tijdens zijn periode in het sanatorium was De Vries betrokken bij de ziekenomroep en raakte hij geïnteresseerd in het schrijven van teksten voor hoorspelen. Zijn eerste hoorspelen werden vanaf het begin van de jaren vijftig uitgezonden door de NCRV. Een aantal van de hoorspelen zijn nadien tot boeken verwerkt, zoals onder andere ‘De jeugd vliegt uit’ en ‘De jeugd op eigen wieken’. In de jaren zeventig en tachtig schreef en regisseerde Jan de Vries hoorspelen voor de Evangelische Omroep onder het pseudoniem Friso Koks.

Jan de Vries overleed op 24 februari 2001.

Ik ken hem met name als regisseur en dan van de serie “De Mossad”, uitgezonden door de EO. Maar ook heeft hij een aantal hoorspelen geschreven, waaronder “Wilde vaart” (Regie: Frans Somers) en de o.a. hieronder aangegeven hoorspelbewerkingen.

(Bron: DBNL – klik hier voor het volledige artikel)

Hoorspelregie:
Een bruggehoofd in het oerwoud
De ontvoering van Eichmann
Een dreiging vanuit zee
Jossele
Een luchtmacht op papier
De confrontatie
In Zijn arm de lammeren (tevens hoorspelbewerking)
Een vreemde zomergast (tevens hoorspelbewerking)
Arjen (tevens hoorspelbewerking)
Wilt heden u treden (in 1984 geschreven en geregisseerd)
En nog wat meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *