Hoorspelheld Jan de Hartog

Geboren: 22-04-1914 te Haarlem
Overleden: 22-09-2002 te Houston, Texas

Algemeen:
Jan (Johannes) de Hartog, zoon van Arnold Hendrik de Hartog hoogleraar theologie, is een bekende Nederlandse romanschrijver. Als tienjarige jongetje ging hij naar zee, kwam in 1930 op de Zeevaartschool en was na 1932 enkele jaren werkzaam als toneelknecht.
Onder het pseudoniem F.R. Eckmar verschenen 5 detectiveverhalen, gebaseerd op zijn ervaringen als stoker bij de Amsterdamse havenpolitie: Een linkerbeen gezocht (1935); Spoken te koop (1936); Ratten op de trap (1937); Drie dode dwergen (1938); De maagd en de moordenaar (1939).

Bij mijn weten zijn in dit genre alleen “Linkerbeen gezocht”, “Ratten op de trap” en “Drie dode dwergen” als hoorspel uitgebracht.

Jan de Hartog werd in 1940 beroemd met “Hollands glorie”, een roman over de zeesleepvaart, waarin de schrijver zelf ook heeft gewerkt. Ook dit verhaal is bewerkt tot hoorspel. Omdat hij zich niet bij de “Kultuurkamer” heeft gemeld, verbieden de Duitse bezetters het boek in 1942, waardoor het een symbool van verzet wordt. In 1943 vlucht hij uit Nederland om via enkele omzwervingen in Engeland terecht te komen, waar hij voor Radio Oranje heeft gewerkt. Later verhuist hij naar Houston, Texas, waar hij als schrijver veel erkenning krijgt.

Jan de Hartog kreeg voor zijn toneelstuk De ondergang van De Vrijheid (1939) de H.G. van der Viesprijs. In 1974 wordt hij uitgeroepen tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Jan de Hartog overleed op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Houston, Texas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *