Hoorspelheld Jo Nobel

Jo Nobel

Geboren: 30-04-1911
Overleden: 26-03-1992 te Hemelum

Algemeen:
Jo Nobel was een Nederlands acteur. In 1959 werd de stichting Toneelgroep “Podium” gevormd. In deze stichting werd opgenomen de gelijknamige toneelgroep, die reeds een aantal jaren onder directie van Jo Nobel en de artistieke leiding van Dirk Verèl in en buiten NCRV-verband voorstellingen verzorgde.

Het doel van de stichting was om vanuit de protestants-christelijke levensbeschouwing dramatische kunst te brengen en het motiveren van christelijke auteurs tot het schrijven van voor eigen kring geschikte toneelstukken. Bekende namen uit de hoorpelwereld werkten mee aan de voorstellingen, onder andere Dick van ‘t Sant, Hans Veerman en Gerrie Mantel.

Dankzij het intensieve speurwerk van Peter Schrama is naast de bovenstaande data ook de volgende informatie bekend geworden: Na zijn schooltijd volgde hij met succes de opleiding tot logopedist. Naast beroepsmatig met spraak bezig te zijn, hield hij zich ook bezig met het (uit-)spraakles geven in groepsverband aan volwassenen. Daarnaast speelde hij en regisseerde hij ook jarenlang toneel. Dit leverde hem in de jaren zestig vele malen hoorspelrollen op. Hij was tot zijn dood getrouwd met Jet Wesbonk met wie hij zeven kinderen kreeg.

Hoorspel:
Sprong in het heelal serie 3 – Hoofdingenieur/Harding
Testbemanning – Coördinator
Fis met boventonen
Wie gaat er mee naar Engeland varen – wachtcommandant
Op de centrale post van de brigade
En vast nog meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *