Hoorspelheld John Leddy

John Leddy

Geboren: 12-01-1930 te Den Haag
Overleden: 25-12-2022 te ‘s-Hertogenbosch

Algemeen:
Op 12 januari 1930 werd Johannes Nicolaas (John) Leddy geboren. Na eerder werkzaam te zijn geweest als boekhouder en een studie telegrafie te hebben volbracht, studeerde John Leddy in 1956 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Leddy, wellicht het meest bekend om zijn rollen als Jan Engelmoer in De kleine waarheid (1970-1971) en Koos Dobbelsteen in Zeg ‘ns Aaa (1981-1993), heeft een indrukwekkende staat van dienst.

Hij was verbonden aan tal van theatergezelschappen, waaronder het Rotterdams Toneel, Toneelgroep Ensemble (1958-1968), de Haagse Comedie, Sater, het Publiekstheater en de Theaterunie. Sinds de jaren vijftig was hij ook in tal van televisiefilms en -series te zien. John Leddy was enige tijd verbonden aan het Koninklijk Conservatorium als docent spel.

John Leddy in Matt Meldon. Luidspreker

Hoorspel:
Aarde der mensen
Apollo XXI – De gesluierde planeet – Admiraal
Brief, De
Dertig jaren Of het leven van een dobbelaar
Deurwaarders delirium – Dokter Poille
Eén-nul
En de maan scheen op Kylenamoe
Erezaak
Flora Tristan
In vertrouwen
Inspraak
Kannibalisme in Kabouterland – Folkert Stram
Karper, De
Legende van Koning Arthur, De
Medea
Nijdassen, De
Oorlog en vrede
Op Texel is het lente
Pedro Páramo
Piloot van niets, Een
Schotschrift, Het
Slepende ziekte
Spoorloos
Thee bij de Keunings
Tussen twee vuren – John Marlowe
Vincent van Gogh – Vincent van Gogh
Wie het wint mag het houden
En zeker nog meer…

Info van Wikipedia.

4 gedachten aan “Hoorspelheld John Leddy”

 1. John Leddy heb ik inderdaad vooral in gedachten als goede karakter acteur, lang geleden nog op de zwart/wit TV, in De kleine waarheid en Zeg’ns Aaa, voorzover ik enkele van de episodes toen voorbij zag komen. Het is mij ontgaan dat hij een aanzienlijke staat van dienst heeft opgebouwd in het radio -gezelschap en de hoorspelen. Mijn indruk is dat de hij een bescheiden medewerker was die niet zozeer op de voorgrond wilde treden, maar zeker een vakman was. Ik verdiep me alsnog (opnieuw] in de hoorspelen. JB

 2. John Leddy als en in Vincent van Gogh. Ik vond en vind dit nog steeds een van de beste hoorspelen die ik gehoord heb. Een prachtige stem.

 3. Nou, ik denk ook aan Medeia als Jason, of Tussen twee vuren, als de man die door zijn vrouw en haar vriendje wordt gemanoeuvreerd in de rol van dader. Els Buitendijk is dan de vrouw. Overigens, van dat laatste hoorspel is onder een andere titel nog een versie met Marijke Merckens als vrouw.

  1. Hallo Karin,

   Dank voor je reactie. Daardoor heb ik de lijst van hoorspelen met John Leddy iets uitgebreid. En dan zijn er daarnaast echt nog veel meer hoorspelen waarin hij een rol heeft gespeeld.

   Overigens is “Twee vuren” waarin John Leddy inderdaad speelde met Els Buitendijk uitgezonden door de NCRV. Dat verhaal is, zoals je al aangaf, ook als alternatieve productie uitgezonden door de BRT en de TROS onder de titel “Wie een kuil graaft voor een ander…”. In de versie van de TROS speelt, zoals je terecht zegt, Marijke Merckens als Joan Marlowe. Haar man wordt hierin gespeeld door Hans Veerman.

   Groet,
   Geronimo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *