Hoorspelheld Margreet Blanken

Margreet Blanken

Geboren: 10-07-1941 te Zaandam

Algemeen:
Opleiding: Toneelschool Arnhem Einddexamen: 1963. Margreet Blanken werd geboren op 10 juli 1941. Ze was een schipperskind en tot haar twaalfde bestond haar wereldje uit vader (die overleed toen ze tien was), moeder, broertje en zusje.

Na verschillende baantjes vanaf haar veertiende (over verder leren werd niet gepraat), kwam ze als telefoniste op een Rotterdams kantoor terecht waar een amateur toneelgroep was. Haar eerste ervaring op de planken was een openbaring voor de stille schuchtere Margreet. ,,Er bestond niks meer voor me, ik was door het dolle heen en deed alles wat in me opkwam, dat heb ik trouwens nog steeds als ik speel”.

Ondanks haar gebrek aan opleiding werd ze aangenomen bij de Arnhemse toneelschool. Haar prestaties op het toneel bleken haar zwakke kanten ruimschoots te compenseren. ,,Je stem is verschrikke-lijk, je praat plat en je theoretische kennis is een puinhoop, maar God zegene je”, was het commentaar van directeur Ben Groenier.

Nederland kent Margreet Blanken door haar rol van zuster Reini uit “Medisch Centrum West”. Volgend jaar krijgt ze een rol in een nieuwe comedy-serie van de TROS. Dat is nog toekomst, maar het verleden ligt opgeslagen in haar fotoboeken. Daarin is de hoofdrol weggelegd voor vierentwintig jaar bij toneelgroep Theater en voor Margreets nu drieëntwintigjarige zoon Bo. Een kennismaking met het verleden van een bescheiden en sympathieke doorzetter.

Hoorspel:
Ballingen – Bertha
De Melfordmoorden – Jane Driscoll
Nummer 7, Rudolph Hess – Ilse Hess
Een vriendendienst – Trees
en misschien nog wel meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *