Hoorspelheld Winfried Povel

Winfried Povel

Geboren: 13-12-1951

Algemeen:
Winfried Povel is de jongste zoon van hoorspelregisseur Léon Povel. Hij is de enige, van in totaal 9 kinderen, die in de voetstappen van zijn vader is getreden. Winfried heeft als kind al een aantal malen mogen meespelen in hoorspelen die door zijn vader zijn geregisseerd, maar zijn carrière als echte acteur begon op 12 jarige leeftijd. In het hoorspel “Ik loop allenig achter de kist” speelde Winfried voor het eerst een rol in een monoloog, onder regie van Léon Povel (zie ook elders op deze site). Quote: “Ik loop allenig achter de kist was een monoloog, opgenomen bij ons in de achtertuin op zondagmiddagen, schreeuwend tegen de muur met de buren.

Als kind speelde Winfried regelmatig kinderrolletjes wanneer zijn vader iemand nodig had. “Iedere keer Trudy Libosan of Corry van der Linden als kind laten acteren was ook niet de beste oplossing.

Over “Wie gaat er mee naar Engeland varen?” zegt Winfried Povel het volgende:
Daarin hebben 7 van de 9 Povel-kinderen meegespeeld. Dat heeft indertijd ook heel veel publiciteit gekregen. Speelt in de oorlog. 7 Verschillende weeskinderen worden onderweg naar Engeland opgepikt door Oom Rob (Rob Geraerds) Alle discussies van ons kinderen zijn naturel en stonden niet op papier. De teksten van volwassenen wel, maar die speelden ook in op wat wij spontaan zeiden. Deze opnames waren overigens niet in de studio maar allemaal op lokatie. Dat waren uitjes voor ons. Als kinderen hadden we ook eigenlijk helemaal niet in de gaten dat we een hoorspel aan het maken waren. Bezoeken aan een legerbasis. Met een kotter het IJsselmeer op. Gewoon leuk op stap met “Oom Rob”. Vader was er wel bij, maar daar mochten we niet tegen praten. Die bediende de bandrecorder en de microfoonhengel. :-)) En de volwassenen dialogen werden in de zitkamer bij ons thuis opgenomen. Wat ik me er tenminste van kan herinneren. Ik was toen 6 jaar oud.

“Wie gaat er mee naar Engeland varen?” is een verhaal geschreven door Neville Shute dat zich afspeelt in de tweede wereldoorlog. Een Engelse advocaat krijgt tijdens een bezoek aan Frankrijk het verzoek, wanneer hij terug wil naar Engeland, om een aantal kinderen mee te nemen. Het verhaal is bewerkt en geregisseerd door Léon Povel.

Op latere leeftijd heeft Winfried Povel ook wel volwassen rollen gespeeld in hoorspelen. Hoorspelen van Jan Starink, Louis Houët en Johan Dronkers van de KRO. Ook heeft hij een hoofdrol gespeeld in het TROS-hoorspel “Het hoofd van Haydn” van Sylvia Liefrinck. Winfried Povel heeft in totaal 19 jaar gewerkt voor de KRO. Niet alleen als hoorspelacteur, maar ook als presentator, d.j., producer en regisseur. Bij de herhalingen van de serie Sprong in het Heelal geeft Winfried Povel de zgn. Stationcall bij de start van de band. Wat hem hierbij heeft gespeten is dat hij zijn vader niet kon aankondigen. Dit werd uiteraard al gedaan door Bert Radersma.

Over de start van zijn carrière zegt Winfried Povel:
Vroeger dachten mensen dat mijn vader een goeie kruiwagen was om binnen te komen bij de omroep. Nou, dat heeft heel wat moeite gekost. Nadat ik tevergeefs gesolliciteerd had bij de AVRO, VARA, NCRV, TROS en NOS, heb ik mijn vader gevraagd een goed woordje te doen voor mij bij de KRO. Eigenlijk was ik ervan overtuigd dat ze geen familieleden wilden. Mijn vader is toen naar Martha Doyle, hoofd regie en presentatie, gegaan en haar gezegd: Wil je eens naar mijn zoon luisteren. Die moet zo nodig.

Zo kreeg ik een kans voor een stemtest. Voor de rest heb ik het allemaal alleen moeten doen, en het feit dat Léon Povel mijn vader was heeft meer tegen dan meegewerkt kan ik je vertellen. “Ben jij de zoon van …… ?” Toen mijn vader zo’n 10 jaar met pensioen was, gingen mensen hem vragen: “Goh, bent u de vader van Winfried?” Dat vond hij, hoewel pijnlijk, toch ook wel erg leuk.

Winfried Povel is inmiddels gestopt met zijn werk voor de KRO en startte in 1985 een praktijk als hypnotherapeut. In december 2005 moest hij het centrum om gezondheidsredenen noodgedwongen sluiten.

N.B. In 2013 pakte Winfried Povel een project op waar zijn vader helaas niet meer verder mee kon, namelijk Sprong 4 in het Nederlands. Klik hier voor aanvullende info.

Hoorspelen waarin Winfried Povel geacteerd heeft.
Bekentenis, De
Borgia of Machiavelli in de schaduw van de heerser – Julius II
Gedicht, Het – Paul
Hallo, is daar iemand? – Een jongen
Heinrich Schliemann. De man die Homerus op zijn woord geloofde – man
Hoofd van Haydn, Het – Karl Anton Gindley
I’ll be home for Christmas – Jan de Bruin
Ik loop allenig achter de kist – Hans
Letterlijk – Herman
Mentalist, De – Milton Ash
Motet voor de kardinaal – Josquin des Prés
Tribunaal, Het – Verslaggever
Wie gaat er mee naar Engeland varen?
Zaak Nemesis, De
Zuidwal, De – Marco Jansen

Hoorspelen onder regie van Winfried Povel.
I’ll be home for Christmas
Sprong in het heelal: Serie 4 – De terugkeer van Mars
Vroedvrouw, De
Zuidwal, De

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *