Klopt de titel?

Matt Meldon banner

Zoals u weet, kent deze website een Special over de Matt Meldon cyclus. Een hoorspelserie bestaande uit 5 reeksen. Nu werd ik er vrij recent op gewezen dat de derde reeks, genaamd “De tunnel der Duisternis”, net als de eerste reeks eigenlijk 2 titels kent.

De eerste reeks “Apollo XXI” zou bestaan uit 18 delen gevolgd door “Apollo XXI – De gesluierde planeet” (de volgende 33 delen. Dit maakt dat Apollo XXI in totaal een aaneengesloten verhaal is van 51 delen.

Het bericht bereikte mij echter van een vaste bezoeker, die zich meende te herinneren dat “De Tunnel der Duisternis” ook zo’n splitsing kent. Deze bezoeker luisterde in 1972 naar de uitzendingen van de TROS en meent zich goed te kunnen herinneren dat de titel “Tunnel der Duisternis alleen gold voor de ‘eerste helft’ van de serie.

Quote: “…Ik herinner me glashelder dat de tweede sessie in de wintermaanden van 1972 aangekondigd werd (..m’n broer en ik namen regelmatig cassette bandjes op, vandaar..) door de tros als ‘saljoet12‘ vanaf toen Meldon wakker werd met geheugen verlies bij iemand die zich voordeed als zijn vrouw, (..Ik was helemaal geobsedeerd door het stuk, eigenlijk nog)…

Zelf was ik nog niet in de leeftijd om destijds het hoorspel al te volgen, dus ik ben zeer benieuwd of er meer mensen zijn, die iets van deze 2e titel “Saljoet 12” weten. De wisseling zou dan rond deel 25 geweest moeten zijn, omdat daar Matt Meldon wakker wordt naast Jacky, zijn zogenaamde vrouw.

Ik hoor het graag van u!!!

16 gedachten aan “Klopt de titel?”

 1. Een heel erg late reactie. Beide schrijvers hebben gelijk (saljoet12/maanmysterie). De TROS heeft beide series wel eens anders aangeduid dan de officiële titel van het hoorspelen. De vermelding saljoet 12 heb ik in het verleden 1 of 2 x gezien in de TROSkompas. De aanduiding “Het maanmysterie” is een keer gebruikt door de omroepster die de serie aankondigde. Ik meen mij te herinneren dat ze zoiets zei als “Vandaag deel xx van het Maanmysterie Apollo 21”.
  In beide gevallen waren het ‘foutjes’ in de aankondiging.

 2. Hallo Carlien,
  De kwestie Saljoet lijkt na ieders tevredenheid opgelost.
  Antwoord op je vraag zover ik ben gekomen via twitter, Beeld en Geluid en enkele bezoekers:
  De muziek van de Apollo XXI serie is afkomstig van een cd van “The White Noise” met als titel “American storm”. Het nummer dat voor de gesluierde planeet is gebruikt als intro komt uit een nummer op deze cd “Your hidden dreams”. Het orkest dat je vervolgens hoort, is uit ‘Love in Space’ van het Peter Thomas Sound Orchester.

  Groet,
  Geronimo

 3. Dag,
  Ik kan helaas geen uitsluitsel geven over de kwestie Sjaloet12. Wel heb ik een andere vraag:
  Weet iemand welke muziek we precies horen als openingsnummer van Apollo XXI, De gesluierde planeet? Van White Noise horen we alleen een ruissample, maar wat is de naam van het orkest dat we horen, en welk nummer spelen ze?
  Heel graag antwoord;-)
  Groet,
  Carlien

 4. De bezoeker die dit hele vraagstuk startte, wil u toch graag delen in zijn hoorspelbeleving. Namens hem via mail:

  Quote:”Saljoet12″
  In de winter van 1972 was mijn belevenis van het hoorspel intensief.
  Ik zat met mijn krakerige transistor -radiootje op batterij in het donker klaar om vooral niets te missen van de uitzending, in de zijkamer aan de achterkant van een derde verdieping aan de noordrand van de stad, ..alleen de zwakverlichte verdeelschaal was te zien, zo goed mogelijk afgesteld en niet meer aankomen.
  De donkerte viel wel mee buiten want er lag sneeuw op de binnenplaats en de tuinhuisjes die de winterse sfeer van Alaska in het hoorspel versterkte.
  Ik was die avond alleen thuis. Ik volgde geconcentreerd de Ruimte -gesprekken aan boord en tuurde meteen door de ruiten van het balkon naar de aardedonkere hemel om hem als lichtpuntje te zien overkomen, om de twee uur. Meldon irriteerde me mateloos met zijn quasi onverschillig gedrag en taalgebruik in de nabijheid van Valerie Rainer, en ik voelde toch ook wel wat jaloezi opborrelen die ik als stoere bink van 12jaar natuurlijk probeerde weg te wuiven, net als de stoere Goratjov die ook geen tijd had voor sentimentele larie; ‘Wee je gebeente als je me hebt bedonderd Meldon!” De maarschalk uit een stuk dacht kennelijk hetzelfde als ik dat Meldon snel even een aannemelijk smoesje had voorgedragen om Valerie in de Soyoes mee te krijgen naar de veilige Saljoet op 400km hoogte i.v.m. ‘andere belangstelling’.
  Na de uitzending die slechts een klein kwartiertje duurde schakelde ik de transistor uit om de batterij te sparen en begaf me naar de dakverdieping waar ik de Pony-mobiele zender van mijn broer ter hand nam en het winterse dakterras opging, overziend de stadsverlichting en de ontelbare TV-antennes op de huizen, maar concentreerde me vooral op de nachtelijke hemel links van mij waar hij ongeveer vandaan moest komen,..en inderdaad, daar kwam hij als minuscuul lichtend pundje over zetten. Ik trok de sierlijke 2meter lange sprietantenne uit, zette de toch behoorlijk forse handzender met eindtrap-versterker aan op het kortegolf bereik, richte de spriet op de passerende sateliet, drukte de contactswitch in en sprak het bericht de ether in; ”Bericht voor Saljoet12,..Zou Mat Meldon zich wat fatsoenlijker kunnen uiten en gedragen, dank u en Out!” ..
  Een uurtje later sliep ik, en weer een week wachten tot het volgende deel.
  Het deerde me niet dat ik in de nachtelijke hemel naar een willekeurige sateliet had gekeken. Voor mij was het de Saljoet!
  Een luistergroet.

 5. Cornelis en bezoekers via mail,

  Dank voor jullie reacties en het vrij snel oplossen van de vraag. Zo zie je dat iedereen zijn eigen hoorspelbeleving heeft. En zo kan een “waarheid” die je als kind aannam tot een bijzondere discussie leiden. Blijft fantastisch, hoorspel!!!
  En Cornelis, dank voor je compliment!

  Groet,
  Geronimo

  1. Afgelopen middag tezamen met Wim Fromberg de informatie uit de radiogidsen doorgenomen, zowel de oorspronkelijke uitzending als de herhaling.
   Geen nieuws te melden de titel is: De tunnel der duisternis.
   Al komt deze reactie als mosterd na de maaltijd.

   Groet,
   John

 6. Hello, goodbye,

  Nog een kleine aanvulling.
  Op de site van Sir B wordt gespoken over 26 delen.
  Het waren er 32 delen.
  Uitgezonden tussen 9 oktober 1971 en 13 mei 1972.
  Ik hoop nog steeds dat het hoorspel als luisterboek op CD uitkomt.
  Dus Rubinstein en Tros, jullie weten wat jullie te doen staat.

  Groet, Cornelis.

 7. Hello, goodbye,

  Op ‘De Tunnel der Duisternis’ banden die ik heb, staan de volledige aan- en afkondigingen, dus ook de intro’s met de stem van Corry van der Linden. Dat melde ik al.
  Sterker nog, een familielid van ons gezin, spreekt voordat het intro begint, de datum van de uitzending in.
  Voordat deel 1 begint hoor je: Het is zaterdag 9 oktober 1971, ‘s avonds 9 uur.
  Dit gebeurd t/m deel 32 waar vermeld wordt: Het is zaterdag 13 mei 1972, ‘s avonds 9 uur.
  Dit is prachtig om te horen. Het wordt plechtig voorgedragen zoals Philip Bloemendal het deed.
  Ook heb ik de stukjes uit de gids met de rolverdeling, soms uitgebreid en soms beknopt.
  Steeds wordt de titel ‘De Tunnel der Duisternis’ gebruikt.
  Na dit alles lijkt het er toch niet op dat ik de herhalingen heb.
  Ook bij de latere hoorspelen van Matt Meldon is de datum ingesproken.

  Groet, Cornelis.

  1. Hallo Cornelis,

   Van de bewuste bezoeker via mail:

   ” ..een spannende discussie en het ziet er naar uit, gezien de
   zeer nauwkeurige details van Cornelis en andere reacties, dat ik een
   misvatting moet toegeven die ontstond bij een tiener die in 1972
   middels een transistor radio in het duister geobsedeerd raakte van de
   Saljoet12 met Valerie Rainer aan boord.”

   En een reactie via mail van een andere bezoeker:

   “…Het maanmysterie als titel bestaat niet…”

   1. Hello, goodbye,

    Inderdaad de titel ‘Het maanmystery’, wat het hoorspel Apollo XXI betreft, bestaat niet.

    Valerie (Val voor Matt) ging in ‘De Tunnel der Duisternis’ naar de Saljoet 12 toe om de zender uit haar damele hoofd te halen.
    Ik heb altijd ‘De Tunnel der Duisternis’ een prachtig hoorspel gevonden.
    Paul van Herck zijn hoorspelen vind ik bijna allemaal van hoge kwaliteit, alleen Prometheus 13 vind ik wat zwakker, maar dat is persoonlijk.
    Tussen haakjes, dit is een prachtige site.

    Groet, Cornelis.

 8. Op verzoek van de “bezoeker” zijn reactie vanuit mail geplaatst, als antwoord op Cornelis.
  Dit is dus zijn reactie!

  Quote van de mail: “,..zojuist het laatste Geronimo’nieuws’ gelezen en de snelle gedetailleerde reactie van Cornelis daarop, maar wat op zijn cassette bandjes staat is w.s. de latere herhaling van de serie ,eind 70’ties, met inderdaad toen de serie volledig als ‘de tunnel’ opnieuw in de ether. In 1972 heette het Saljoet12 ,100%zeker!”.

  Dit nodigt uit tot meer, toch…

  1. Momenteel verblijf ik in het buitenland, zodra ik terug ben zal ik de radiogidsen eens doornemen.

   Groet,
   John

 9. Hello, goodbye,

  Ik heb ‘De Tunnel der Duisternis’ op cassettebanden.
  Vier delen op 1 band van 45 minuten per kant. (90 minuten)
  Er waren 32 delen, dus 8 banden totaal.
  .’De Tunnel der Duisternis’ heeft vanaf deel 1 t/m deel 32 de zelfde titel.
  Wel is het zo dat bij het intro na een aantal delen de stem
  van Corry van der Linden hoger is.
  Bij de eerste delen is haar stemt dus wat lager, er zit dan iets meer spanning in.
  Zij heeft blijkbaar het opnieuw ingesproken.
  Volgens mij is haar stem niet in de loop van het hoorspel versneld.
  Deel 25 is op 25 maart 1972 uitgezonden en daar wordt Meldon inderdaad
  wakker, nadat hij bij Dokter Fields een behandeling heeft ondergaan.
  Meldon wordt daardoor volgens Fields een ander persoon in zijn verdere leven.
  Later krijgt hij behandeling A plus en wordt volgens Dokter Fields als een dier
  en het ontneemt hem zijn hele denkvermogen.

  Groet, Cornelis.

  1. Hallo Cornelis,

   Dank voor je snelle reactie!
   Als ik het goed begrijp, zegt de 2e titel “Saljoet 12” jou dus niets?
   Uit je uitleg haal ik namelijk dat je van alle delen ook de aan- en afkondigingen hebt. En zijn dat dan opnamen van de originele uitzending of de herhaling van 1973. De serie schijnt (zover ik kon nagaan) uitgezonden te zijn van 9 okt 1971 t/m 13 mei 1972 en herhaald in 1973.

   Groet,
   Geronimo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *