“Echt gebeurd!” Luna 15

Banner Matt Meldon

In Apollo XXI horen we dat Goratjov de bekentenis doet hoe het “werkelijk” zat met de Luna 15. De Luna 15 was, in tegenstelling tot wat altijd is aangenomen, toch bemand toen het neerstortte op de maan. We horen in het hoorspel ook hoe dat ging:


Tijdens de koude oorlog werd op het gebied van de ruimtevaart ook een grootschalige prestige strijd gevoerd. Men wilde overal de eerste zijn. Zo brachten de Russen Yoeri Gagarin op 12 april 1961 als eerste mens in de ruimte, met de Vostok 1. De Amerikanen stonden met Apollo 11 op het punt de eerste mens op de maan te zetten en de Russen wilden daar met Luna 15 afbreuk aan doen.

Luna 15Luna 15

Luna 15 maakte deel uit van het Luna-project, een project waarmee de Sovjet-Unie van 1959 tot 1976 robotvaartuigen ofwel in Orbit dan wel als lander naar de maan stuurden. De opdracht, die de Luna 15 had, was om eerder dan de Apollo 11 maanmonsters terug te brengen naar de aarde. De onbemande Luna 15 crashte echter op 21 juli 1969 om 15:47 CET.

Het was al heel lang bekend dat de onbemande Luna 15 was neergestort op de maan en dat daardoor de actie van de Sovjet-Unie was mislukt, maar pas op 3 juli 2009 werden opnamen van het Britse Jodrell Bank Observatory vrijgegeven, die de crash registreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *