“Echt gebeurd!” Marineschepen

Banner Matt Meldon

In de hoorspelreeks van Matt Meldon worden regelmatig schepen van de Marine ingezet om ruimtecapsules te bergen. De namen die men in de verschillende series gebruikt zijn die van bestaande schepen. Vaak zijn deze schepen ook echt ingezet voor het bergen van ruimtecapsules.

– USS Dolphin
John Leddy speelt in “De gesluierde planeet” admiraal Ramsey, de commandant van USS Dolphin. De Dolphin heeft als taak de Luna 24 te bergen. Aan boord zijn ook nog een aantal Russen.


Zoals u dus ook bij “de helden in Matt Meldon” kunt lezen bij John Leddy: Vaak komen in de Matt Meldon reeks zaken terug, die de waarheid benaderen. Zoals ook de namen van de schepen van de Amerikaanse marineschepen. John Leddy is hier commandant van de USS Dolphin. Helaas kent de Amerikaanse marine geen bergingsschip met die naam dat na 1932 nog in de vaart was. Het enige schip dat de Amerikanen wel hebben (gehad) met die naam (in de periode dat het hoorspel speelt) is een duikboot. Lijkt me wat lastig om 2 helikopters in de lucht te houden en helemaal om een capsule te bergen. Ach, het was ook niet echt, toch…

USS DolphinKlik hier voor meer info over de USS Dolphin.

USS Intrepid en USS Hornet
In Prometheus XIII worden 2 vliegdekschepen besproken:

De USS IntrepidUSS Intrepid

De USS Intrepid (CV-11) was een vliegdekschip van de Amerikaanse marine marine uit de Essex-klasse. De Intrepid (“onverschrokken”) is het vierde schip met die de naam. Het vliegdekschip diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Stille Oceaan. Na de Tweede Wereldoorlog werd het schip gebruikt om capsules van de Mercury en Gemini projecten op te pikken.

USS HornetUSS Hornet

De USS Hornet werd ingezet bij de terugkerende Apollo capsules. De USS Hornet was het vliegdekschip dat de berging deed van de Apollo 11. De Apollo 11 was de capsule met aan boord o.a. Neil Armstrong, de eerste mens op de maan.

U hoort eerst de president van de V.S. die opdraagt de USS Hornet in te zetten, maar door een koersverandering moeten onze helden uitwijken naar de USS Intrepid. Zoals u op de afbeeldingen kunt zien, is dat ook gewoon een vliegdekschip en geen kruiser…


Extra:
Wanneer u onderstaand geluidsfragment opent, hoort u de berging van de Apollo 11 capsule door het vliegdekschip USS Hornet. Dit bestand en veel meer kunt u ook nalezen op de site over de Hornet. Klik daarvoor op de link onderaan de pagina.


Bronnen: Wikipedia en USS Hornet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *