Matt Meldon hoorspelheld Frans Somers

Frans Somers

Geboren: 15-01-1917 te Den Haag
Overleden: 03-11-1982 te Hilversum

Algemeen:
Frans Somers horen we in “Apollo XXI” en in “De gesluierde planeet” als Sam. Sam heeft samen met Matt Meldon gevlogen in Gemini 12 (klik hier voor fragment) Luidspreker. Hij is nu werkzaam als de ‘spreekbuis’ van Mission Control. Officieel wordt deze functie ook wel met een codenaam omschreven als CAPCOM, de belangrijkste communicator tussen de bemande ruimtevaartuigen en Mission Control. Vanwege zijn eigen ervaring ging de voorkeur er naar uit om voor deze functie een ex-astronaut te gebruiken.

Mission Control van NASA
Mission Control van NASA ten tijde van de Apollo vluchten.

In “De tunnel der duisternis” speelt Frans Somers in meerdere kleine rollen, o.a. als mineraloog van Hellm. Professor von Hellm is door Stevens geconsulteerd om een mening te geven over het voorwerp op de grond van Meldon. Hij heeft het voorwerp met allerlei gereedschappen geprobeerd te bewerken en dat heeft geen resultaat opgeleverd. Wanneer onze vrienden later in het verhaal op een vliegveld in Zwitserland proberen passage te krijgen naar Felsenstein, worden ze opgevangen door inspecteur Raeder, gespeeld door Frans Somers. Hij bezorgt ze de nodige inlichtingen. 1 deel later speelt Frans Somers de controllepost voor het werkvolk dat de locatie betreedt en verlaat waar de goden hun geheime project voltooien in Felsenstein. Wanneer wederom wat later in het hoorspel onze helden een bom op Felsenstein met een vliegtuig willen gooien, speelt Frans Somers de controle van de Zwitsers luchtmacht.

In “Prometheus XIII” horen we Frans Somers in 3 kleinere rollen. Eerst in het begin van het hoorspel als Professor Bruckenhauer. Bruckenhauer wordt geïnterviewd tijdens de tv-uitzending van de lading van Prometheus XIII op Mars. Hij geeft als bioloog commentaar op de mogelijkheid dat er leven op Mars zou kunnen zijn. Iets later in het verhaal horen we Frans Somers als de arts die Valerie heeft onderzocht na haar miraculeuze terugkeer uit handen van de marsbewoners. Tegen het einde van het verhaal speelt Frans Somers de rol van dokter Riedel, de assistent van dokter Flannigan. Samen met Flannigan moet Riedel trachten het antivirus op grote schaal te gaan produceren.

In “De blauwe zaden” speelt Frans Somers een belangrijke rol. Hij is professor Marcus, die van het begin af bij het verhaal is betrokken. Hij is zeer nieuwsgierig naar de steen, die Matt gevonden heeft. Als Matt en Stevens de dieven achterna zitten, informeert Marcus Val over de blauwe mannen.

Luister naar fragment:


Rol(len) in de hoorspelreeks:
– Apollo XXI (Het Maanmysterie) – Sam
– De gesluierde planeet (het vervolg van Apollo XXI) – Sam
– De tunnel der duisternis – Mineraloog Von Hellm / inspecteur Raeder / een man / controle
– Prometheus XIII – Professor Bruckenhauer / Lid staf president / arts / dokter Riedel
– De blauwe zaden – Professor Marcus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *