Matt Meldon hoorspelheld Jan Apon

Jan Apon

Geboren: 26-10-1907 te Rotterdam
Overleden: 01-02-1993

Algemeen:
Jan Apon speelde, met zijn zeer herkenbare stem, in “Prometheus XIII” Nelson, commandant van het vliegdekschip USS Intrepid. Hij heeft, als commandant van zo’n groot oorlogsbodem, er moeite mee om orders van een generaal te moeten aannemen. De spanning tussen hem en Generaal Stevens is te snijden bij de opdracht om de Prometheus capsule neer te schieten…

Luister naar fragment:


De USS Intrepid (CV-11) was een vliegdekschip van de Amerikaanse marine marine uit de Essex-klasse. De Intrepid (“onverschrokken”) is het vierde schip met die de naam. Het vliegdekschip diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Stille Oceaan. Na de Tweede Wereldoorlog werd het schip gebruikt om capsules van de Mercury en Gemini projecten op te pikken.

De USS Intrepid

Klein foutje in het hoorspel: Door de koersverandering van de Prometheus moeten onze helden uitwijken naar een ander schip (de Intrepid) om de terugkerende capsule op te vangen. Dit zou eerst gedaan worden door het vliegtuigmoederschip Hornet.

Als de koersverandering een feit is, noemt Generaal Stevens de Intrepid “slechts een kruiser”. Gezien bovenstaande afbeelding is dit echter niet juist. De USS Hornet werd ingezet bij de terugkerende Apollo capsules.

De USS Hornet was het vliegdekschip dat de berging deed van de Apollo 11. De Apollo 11 was de capsule met aan boord o.a. Neil Armstrong, de eerste mens op de maan.

USS Hornet

In “De blauwe zaden” horen we Jan Apon als hotelier. Hij krijgt “…tegen de tijd dat de andere gasten opstaan…” nog 2 gasten in zijn hotel in Jacumba. Erg vriendelijk verloopt de conversatie niet.

Luister naar fragment:


Bronnen: Wikipedia en USS Hornet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *