Matt Meldon hoorspelheld Jan Borkus

Jan Borkus

Geboren: 19-09-1920 te Den Haag
Overleden: 29-10-2007 te Den Haag

Algemeen:
Jan Borkus vertolkt in alle series wel een rol. Soms van grotere betekenis en soms wat kleiner. Soms als Good Guy en dan weer als Bad Guy. En regelmatig ook meerdere rollen in 1 serie.

In “Apollo XXI” speelt Jan Borkus de rol van Bradford. Hij maakt van het begin deel uit van de groep astronauten, die onder invloed van “de Maan” er alles aan doen om de FF-bom naar de maan te krijgen.

In “De gesluierde planeet” speelt hij hoofdzakelijk de rol van Tomasov. Tomasov brengt samen met zijn verloofde, Valentina, onze helden naar Venus en lijkt samen met hen op zoek te gaan naar de verloren Venusvloot. Zijn ietwat anti-Amerika houding maakt hem een vervelend mannetje. Ook zijn houding naar zijn verloofde is niet altijd even vriendelijk. Als het reddingsteam op Venus aankomt, blijkt al snel dat de echte Tomasov er niet meer is, maar wie is hij dan? U kunt hem horen in gesprek met zijn verloofde, Valentina onder Hetty Berger. Luidspreker

Daarnaast speelt Jan Borkus ook een kleinere rol als onze helden terug keren van Venus richting Aarde. Als Steve contact probeert te krijgen met de Aarde, antwoordt eerst een radiostation uit Hong Kong, HL45Z, gespeeld door Jan Borkus (goed luisteren!).

In “De tunnel der duisternis” hoort u Jan Borkus in meerdere rollen:

  • In deel 5 als professor Ebsteen, wellicht wel de grootste hersenchirurg van het land. Hij zal de 4 grondwerkers opereren, die op het land van Matt ziek zijn geworden bij graafwerkzaamheden.
  • De onbekende. Deze onbekende duikt regelmatig op om vervolgens Matt voor zijn karretje te spannen. Hij laat Matt o.a. de goden opgraven. Hun eerste ontmoeting is in Algerije. Een mysterieuze figuur…
  • In deel 23 heet zijn rol “stem 2”. Maar net als de “onbekende” maakt hij deel uit van de goden kliek. Dat blijkt als de barman hem belt om de vreemde snuiters in zijn bar aan te geven.
  • In deel 24 komt Jan Borkus als de meester in het spel voor. Ook hier geldt weer: lid van de club…
  • Vanaf deel 25, als Matt in een hypnose wereld met vrouw en 2 zoons in een gecreëerd leven bijkomt, speelt Jan Borkus de rol van Mitch, zogenaamd collega en buurman van Matt. Op zich, gezien zijn rol in Sprong in het heelal, wel grappig…

In “Prometheus XIII” hoort u Jan Borkus in de rol van professor Curtis, een geleerde die in het verleden door de overheid zeer is teleurgesteld. Als uitvinder is hij zijn tijd ver vooruit, maar zijn uitvindingen hebben in het verleden de Amerikaanse defensie niet in beroering kunnen brengen. Stevens kent met name zijn meest recente uitvinding, een Batiscaaf. Een duikboot waarmee men op grote diepte bijzondere dingen kan doen. Matt en Stevens besluiten Curtis te vragen hen te helpen. Zijn teleurstellingen uit het verleden maken dat hij onze helden bij springt en hij blijkt een welkome aanvulling op het team. U kunt hem o.a. horen als Curtis in “Hoorspel andersLuidspreker, als hij zich vergist in de zee.

In “De blauwe zaden” speelt hij de Sheriff van Jacumba, waarvan later blijkt dat hij eigenlijk Von Sommeren heet. Von Sommeren is een oud-nazi die deel uit maakte van het team van Werner von Braun. Door zijn studies in het verleden (over ruimtevaart in prehistorische tijden) is hij al jaren op zoek naar de Blauwe Goden. Tijdens de oorlog kreeg hij al gelden om een expeditie uit te voeren naar Brazilië. Wanneer zijn ideologieën door het verlies van de oorlog onmogelijk lijken, gaat hij op eigen houtje verder om zijn doelen na te streven. Daarbij heeft hij deze doelen wel wat bijgesteld. Het gaat hem nu om de wereldheerschappij en daarbij schuwt hij geen enkel middel. Een zeer onplezierig heerschap.

Luister naar fragment:


Dit fragment kunt u ook beluisteren in de Special van Jan Borkus, elders op deze site.

Rol(len) in de hoorspelreeks:
– Apollo XXI (Het Maanmysterie) – Bradford
– De gesluierde planeet (het vervolg van Apollo XXI) – Tomassov / HL45Z in Hong Kong
– De tunnel der duisternis – Professor Ebsteen / de onbekende / stem / Meester / Mitch
– Prometheus XIII – Professor Curtis
– De blauwe zaden – Sheriff-Von Sommeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *