Matt Meldon hoorspelheld Kommer Kleijn

Kommer Kleijn

Geboren: 12-06-1893 te Dordrecht
Overleden: 12-09-1982 te Hilversum

Algemeen:
Kommer Kleijn speelt ook in alle series van Matt Meldon mee. Deze man, die aan de wortelen van het hoorspel gestaan heeft, heeft in het verleden van vele produkties hoorspelregie, hoorspelbewerking en/of hoorspelvertaling voor zijn rekening genomen. Maar ook zijn karakteristieke stem leent zich voor hoorspelacteur. Deze man is hoorspel!

In “Apollo XXI” en “De gesluierde planeet” speelt Kommer Kleijn, de Duitse geleerde, die in Amerika de FF-bom heeft ontwikkeld. Wanneer de geheime blauwdrukken van deze bom worden gestolen, komt de ware aard van deze professor naar boven. Zijn oorlogsverleden heeft een grote haat tegen de Amerikanen ontwikkeld en hij zal er alles aan doen om de FF-bom in handen van de Amerikaanse vijanden te spelen.

In “De tunnel der duisternis” speelt Kommer Kleijn 3 kleinere rollen. Eerst horen we hem als professor Jackson. Hij maakt deel uit van een team specialisten dat het ‘voorwerp in de put’ onderzoekt. Hij heeft met Akoestische signalen vast gesteld dat het perfect cirkelvormig is.

Verder op in het verhaal horen we hem als president van Zwitserland. Onze vrienden proberen steun te krijgen bij de Zwitsers om in te grijpen in de situatie in Felsenstein. De president hecht echter veel meer waarde aan de soevereiniteit van de staat Zwitserland. Hij levert echter wel een heel snel vliegtuig… en tegen het einde van het verhaal is hij arts bij de “illegalen”. Hij probeert de ernstig verzwakte Matt in leven te houden. Of in elk geval lang genoeg om Matt in de gelegenheid te stellen zijn geheim bloot te geven.

In “Prometheus XIII” horen we Kommer Kleijn als dokter Sawbones, de lijfarts van de president. Matt brengt hem een bezoek om vast te stellen of er bij de president sprake is van invloeden van de Marsbewoners.

In “De blauwe zaden” vertelt Kommer Kleijn aan de lokale kinderen de legende van de Blauwe Goden. Maar hij is ook de gids die Von Sommeren in de 2e wereldoorlog naar de Blauwe ruïnes heeft geleidt.

Luister naar fragment:


Rol(len) in de hoorspelreeks:
– Apollo XXI (Het Maanmysterie) – Professor von Kleine
– De gesluierde planeet (het vervolg van Apollo XXI) – Professor von Kleine
– De tunnel der duisternis – Professor Jackson / President / arts bij de “illegalen”
– Prometheus XIII – Dokter Sawbones
– De blauwe zaden – oude indiaanse verteller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *