Paul Vlaanderen contra de markies

Afbeelding van Geronimo

Schrijver: Francis Durbridge
Regie: Kommer Kleijn
Vertaling en bewerking: J.C. van der Horst
Muziek: Koos van de Griend
Aantal delen: 8
Totale duur: Serie verloren gegaan.
Omroep: AVRO (06-04-1947)
Genre: Detective

Verhaal:
Afgegaan op het boek: Paul en Ina zijn op tournee in Amerika als hun en bericht in code bereikt van het ministerie van Binnenlandse zaken. Waarom Vlaanderen op deze wijze (met gecodeerde berichten communiceert, is overigens niet duidelijk). Het verzoek is of Paul Vlaanderen zijn tournee wil afbreken en Scotland Yard wil bijstaan bij de oplossing van een aantal moorden, die begaan worden door een figuur die zich de Markies noemt. Terwijl Vlaanderen nog doende is zijn koffers te pakken om in te gaan op dit verzoek, ontvangt hij wederom een bericht in code: “Ik verwacht u, meneer Vlaanderen. De Markies”.

Inmiddels neemt de crisis bij Scotland Yard alleen maar grotere vormen aan. De stapel met dossiers over de verschillende slachtoffers van de Markies wordt uitgebreid. Een jong meisje, Rita Cartright, wordt drijvend in de Theems gevonden met een kaartje op haar lichaam “De Markies”. Sir Graham Forbes probeert de neuzen van zijn team dat de zaak onderzoekt dezelfde kant op te krijgen, maar door de verschillende karakters valt dat nog niet mee.

Rita Cartright is een particuliere detective die ook bezig was met de zaak over de Markies. Voor haar dood spreekt ze Vlaanderen en vertelt wat ze tot nu toe ontdekt heeft. Ze werkt in dienst van de familie van Lady Alice Mapleton, het eerste slachtoffer van de Markies. Ze vertelt verder dat ze later die avond waarschijnlijk een ontmoeting gaat hebben met de Markies en zoals inmiddels is gebleken is dat de particulier detective dus fataal geworden.

Inmiddels blijkt ook de verloofde van Lady Alice, de jongeman Roger Storey, niet stil te zitten. Deze Storey trekt ook zo zijn eigen plannen en is daarbij regelmatig te vinden waar de politie ook is. En dan is er nog de geheimzinnige egyptoloog Sir Felix Reybourn, die ook contact gehad heeft met een aantal slachtoffers vlak voor hun dood.

Delen:
Deel 1: De Markies
Deel 2: Iets over Sir Felix Reybourn
Deel 3: Huize Kellaway
Deel 4: Een waarschuwing van de Markies
Deel 5: Paul Vlaanderen heeft een afspraak
Deel 6: Boven alle verdenking verheven
Deel 7: October Hotel
Deel 8: Dit is: De Markies!

Zoals u kunt zien, wijken een aantal namen in het hoorspel af van de namen in het boek.

Rolverdeling:
Paul VlaanderenJan van Ees
Ina, zijn vrouwEva Janssen
Sir Graham ForbesNico de Jong
Een radio omroeperMaarten Kapteyn
Brigadier BriggsHuib Orizand
Brigadier HanmerPaul Deen
Commissaris BradleyWillem de Vries
Hoofdinspecteur StreetConstant van Kerckhoven
Inspecteur RossPiet ten Nuyl sr.
Dolly FraserEmy Smit
Sammy WrenAnton Burgdorffer
Roger StoreyWim Paauw
PryceLau Sterman
Een politieagentMaarten Kapteyn
Een kellnerPaul Deen
Sir Felix ReybournLudzer Eringa
Mrs ClarenceNel Snel
Derek SlaterBert Dijkstra
Rex CarltonMaarten Kapteyn

Extra info:
De oorspronkelijke titel op de BBC-radio was “Paul Temple intervenes”.

Het hoorspel werd uitgezonden vanaf 06-04-1947. Hierbij is men dus afgeweken van de “uitzendvolgorde” die op de BBC is uitgevoerd. Of dit verder van invloed is geweest op de verhaallijn kan ik niet zeggen. In de boeken is dit in het begin zeker wel van belang, daar Vlaanderen in het boek “…trekt van leer” het ook heeft over de geschiedenis met de Markies. Dat zou dus in de hoorspeluitzendingen niet kunnen, omdat het Rex-mysterie in februari 1946 al is uitgezonden. Waarschijnlijk zal dit wel nooit zeker worden…

Ondanks dat het boek werd geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog en zich ook in die tijd (1942) afspeelt, is er in het verhaal weinig te merken van een oorlog.

In dit verhaal verschijnt voor het eerst het meisje Dolly Fraser, dat later ook weer in het Geneve mysterie (Milbourne-mysterie) een rol speelt.

Dit hoorspel is niet bewaard gebleven.

Mocht u echter verder nog materiaal hebben, zou u heel veel liefhebbers heel blij kunnen maken. En niet alleen het hoorspel zelf, maar bijvoorbeeld ook ander materiaal, zoals radiogidsaankondigingen of anderszins, is van harte welkom.

Klik hier voor de originele radiogids aankondigingen.

Klik hier voor alle Paul Vlaanderen hoorspelen die in Nederland zijn uitgezonden.

Klik hier voor de Paul Vlaanderen – Paul Temple startpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *