Paul Vlaanderen en het Z4 mysterie (1946)

Afbeelding van Geronimo

Schrijver: Francis Durbridge
Regie: Kommer Kleijn
Muziek: Koos van de Griend
Vertaling: Willem Vogt
Aantal delen: 1
Totale duur: Hoorspel verloren gegaan.
Omroep: AVRO (23-12-1946)
Genre: Detective

Verhaal:
Afgegaan op het boek: Afgegaan op het boek: Paul en Ina keren terug uit de Verenigde Staten met de Golden Clipper, van New York naar Southampton in 24 uur. Bij aankomst staat daar verslaggever Rex Bryant. Rex, werkzaam voor de Evening Post, heeft van zijn redacteur de opdracht gekregen Paul te interviewen i.v.m. het toneelstuk dat Paul geschreven heeft en dat over veertien dagen in première gaat: “The First Lady Seaton”, met in de hoofdrol Iris Archer.

In New York, echter, heeft Paul een telegram van Iris ontvangen waarin ze aangeeft niet meer mee te kunnen spelen. Wanneer Rex de Vlaanderen’s vraagt naar hun verdere plannen, geeft Paul aan dat ze 3 weken naar Schotland gaan. Ina daarentegen geeft aan dat hun plannen in Zuid-Frankrijk liggen. Als Rex vraagt naar het verloop van hun overtocht, verwijst Paul hem naar een reisgenoot, dr. Steiner.

Later bij de familie Vlaanderen thuis hebben zij bezoek van Iris Archer. Iris bevestigt nogmaals dat ze niet mee kan spelen in het stuk van Vlaanderen, omdat ze naar Zuid-Frankrijk moet voor 2 maanden. Als Paul voorstelt de opvoering uit te stellen, is Iris zeer opgelucht en beloofd dan wel mee te kunnen spelen. Wanneer Iris Archer haar bezoek aan Paul en Ina beëindigt, komt Sir Graham binnen. Hij kondigt aan met zijn dochter Carol een aantal weken te gaan genieten van een vakantie in Nice. Wanneer Forbes vraagt of de Vlaanderen nog plannen heeft, komt Ina tussen beide en zegt dat zij naar Schotland zullen gaan.

Paul en Ina vertrekken naar het dorpe Inverdale, waar ze een paar dagen willen doorbrengen. Onderweg worden ze overvallen door een enorm onweer. Om niet te verdwalen stopt Paul bij een winkeltje om de weg naar Inverdale te vragen. Ietwat onvriendelijk wordt hij te woord gestaan door Mevrouw Moffat, de eigenaresse. Plotsklaps stormt er een jongeman de winkel binnen en vraagt Vlaanderen een brief af te geven in het hotel van Inverdale voor ene John Richmond. Vlaanderen gaat op het verzoek in en vertrekt met de brief richting het hotel, “De Royal Gate”. Onderweg proberen 2 heren met een smoes de brief van Paul afhandig te maken, maar de schrijver, die het zaakje niet vertrouwd, geeft hen een setje ansichtkaarten, die hij in de winkel van Mevr. Moffat heeft gekocht.

Eénmaal daar aangekomen blijken een aantal bekenden toch niet naar Zuid-Frankrijk vertrokken te zijn. Zo ontmoeten ze Sir Graham en Iris Archer, maar ook hun reisgenoot uit de Golden Clipper, dr. Steiner. En gek genoeg is ook Rex Bryant van de partij. In deze geschiedenis is er sprake van een bende, waarvan de leider, Z.4 bezig is een geleerde zover te krijgen dat deze zijn rookscherm en bijbehorende straal ter beschikking stelt, zodat dit wapen aan de hoogste bieder kan worden verkocht.

Rolverdeling:
Paul VlaanderenJan van Ees
Ina, zijn vrouwEva Janssen
Sir Graham ForbesNico de Jong
Iris Archer, actriceDogi Rugani
Een redacteurWillem Tollenaar
Rex Bryant, verslaggeverWim Paauw
Mrs MoffatMien van Kerckhoven-Kling
David LindsayBert Dijkstra
Laurence van DraperConstant van Kerckhoven
Majoor QuestKommer Kleijn
Mrs WestonNel Koppen
Ernie WestonPaul Deen
Ben CollinsMaarten Kapteyn
AlecLau Sterman

Extra info:
Dit is een remake van “Het Z4 mysterie” dat eerder (niet volledig!) werd uitgezonden net voor en rond het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Dit hoorspel is niet bewaard gebleven.

Mocht u echter verder nog materiaal hebben, zou u heel veel liefhebbers heel blij kunnen maken. En niet alleen het hoorspel zelf, maar bijvoorbeeld ook ander materiaal, zoals radiogidsaankondigingen of anderszins, is van harte welkom.

klik hier voor alle Paul Vlaanderen hoorspelen die in Nederland zijn uitgezonden.

Klik hier voor de Paul Vlaanderen – Paul Temple startpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *